Vad händer i Turkiet just nu?

Pappa ringde igår och var lite orolig för vad som håller på att hända i Turkiet just nu med demonstrationer och liknande.
Det började med att folk vill rädda en park i İstanbul men sedan har det övergått till att folk inte gillar hur Turkiets premiärminister försöker ändra om i Turkiet samt styr och ställer.
För att samanfatta det hela väldigt snabbt och kort.
İdag har också Sveriges Radio Skaraborg hört av sig via min mail och facebook då dom vill intervjua mig och höra vad jag vet och märker av från detta som bor här nere.
Men jag avböjde för helt ärligt talat; Hade jag inte haft tillgång till framför allt internet men också tv så hade jag inte märkt av något alls.
Och de turisterna som befinner sig i Side just nu och inte har tillgång till internet eller har någon kontakt med Sverige, eller sitt hemland, vet troligtvis inte om att det är kaos i İstanbul.
İ vissa delar av İstanbul ska tilläggas då vissa delar faktiskt är lugna där.
Jag skulle undvika att åka till İstanbul just nu om jag inte måste.
Och är man där så kanske man kan ta sig till ställen som är lugnare.
Taksim exempelvis är nog där det är mest bråkigt tror jag.
Alanya och Marmaris har haft demonstrationer i dagarna men det har gått lugnt till.
Andra städer i Turkiet har haft demonstrationer men vad jag förstår det som så är det i İstanbul det är mest bråk och livat.

Sedan delas bilder för fullt på bland annat facebook just nu.

Dom har, eller hade, nämligen stängt av 3g nätet i bland annat i İstanbul (även det gäller inte hela Turkiet utan bara vissa delar) tv visar inte våldet som sker, medier blir mutade att inte visa och man försöker tysta ner vad som faktiskt händer så människor har börjat dela runt på facebook.
Dock så delas allt man hittar och kikar man snabbt på det så ser det verkligt ut men vi måste källkritisera bättre och inte tro på varenda bild vi ser.
Jag såg en bild igår nämligen från ett ‘kaosartat område i Turkiet’ men vad syntes i bakgrunden av denna bild om inte en svensk polisbil. Bilden var från Stockholms kaos för några veckor sedan.
Och jag läste en bra kommentar idag:
Det har ju cirkulerat massa bilder på sociala medier som inte alls har med detta att göra.
Jag har sett på bl.a. turkiska internet(tidningar) de där bilderna på t.ex. polis som sprejar tårgas på hund, och mannen som blivit överkörd av turkisk polis.
Dessa bilder och andra twittras och facebookas vidare ut i nätet, och det har ju inget med Istanbul att göra (då den ena är en photoshoppad bild på den mystiske drunknade mannen och den andra är från en demonstation i Italien).
 
Jag hoppas och tror att inom en vecka så har detta lagt sig och Turkiet har fått en bra lösning på allting.
Om något annat händer som rör Side och Manavgat området så uppdaterar jag om det men tills vidare om ni ska hit och turista så kan ni vara lugna och njuta av värmen som ligger på mellan 30-35 grader i skuggan om dagarna.

5 svar på “Vad händer i Turkiet just nu?”

  1. Ja tänk vad mycket oriktigheter som cirkulerar.. Har dock inte hängt emed i det som händer därnere så noga.. Men jag är lite orolig för turismen , ja Turkiet har ju fått upp ångan nu när det gäller turismen. FÖr ett par år sen så var det till Thailand alla skulle , nu skall alla till turkiet.. Så jag hopaps det lugnar ner sig..

  2. Hej min vän!
    Tack för att du håller oss underrättade om vad som händer.
    Vi håller på att kika efter en resa nu, men vi vet inte vilket hotell vi ska ta, så vi fortsätter kolla.
    Men vi räknar med att komma i början av september =)
    Kramar från mig till er!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.