Recept Turkiskt ris!

Hur man gör det turkiska riset är en stor efterfrågan här på min blogg så jag tänkte lägga upp recept på det.
Självklart skiljer det sig lite från vem som gör det och vart i Turkiet man kommer ifrån men i grund och botten är det lika.
Ni hittar ett enkelt och bra recept här —> http://louiseiturkiet.se/2017/02/08/turkiskt-ris-recept/
Länken öppnas i nytt fönster.

18 kommentarer

 1. Åh vad bra! Då vet jag med nu! Jag har till och med frågat Burak vad det bruna i riset är för slags "ris" och han säger att det är vanligt ris som de gjort något speciellt med.. Ack ack ack, ska jag säga till honom nu. Haha. Inte lätt när han blivit bortskämd av sin mor i alla dessa år 😉 Pussa Adem från oss!

  1. Haha där ser man. Jag tror det kan vara olika som de använder i sitt ris så kanske, kanske har din karl rätt…men jag tvivlar ändå på det. Vi använder detta i vårat ris och Kadir påstår att hans mamma hade något annat särskilt, fast samma sak haha. Så jag tror det är samma 😛 Du får berätta hur det blev sen med riset och vad Burak tyckte!! Kram och en puss från Adem

 2. Jag har alltid undrat över detta bruna i riset och tagit för givet att det var brunt ris av något slag. Tack nu vet jag 🙂 Besöker ju Side varje sommar och i juli är det dags igen. Då ska vi bo på Side Resort Hotell för första gången!

  http://cajsawarg.blogspot.se/ ( SJÄLVDESTRUKTIV DOTTER )

 3. Det är så gott det riset, det får jag lära mig att laga.
  Vi har underbart väder här hemma just nu.
  har fått reda på att det är en liten kille som bor i Carolines mage. Nästa tur till gula huset kommer att gå i blå färger.
  Kram Kicki

  1. Ja det är gott och jättelätt att göra. Ska jag vara ärlig så har jag ingen aning om hur man gör "vanligt ris" Skulle någon be mig hemma i Sverige att koka ris..ja då får jag nog köra turkisk ris, för något annat kan jag inte :)Vad spännande med en pojke. Åhhh det finns SÅ mycket det gula varuhuset till små pojkar. Tänk på att dom växer fort första tiden så baskläder är bättre än en massa, massa. Och leksaker kan man ta med måtta i början. Men jag förstår att det kliar i shoppingfingrarna redan nu till barnbarnet. När var han beräknad? Jag tänkte på eran Side-resa…om det krockar med förlossningen.
   Kram!!

 4. Nu är det beräknad nedkomst till 26 augusti, vi åker 6 september. Vi får hoppas han vill komma ut när det är beräknat så jag får se honom innan jag åker till Side.
  ska köpa ett sådant gosedjur som Adem fick och något mer. Caroline kommer hem om två veckor så besöket i gula huset får bli snart.
  Kram Kicki

 5. Tack för svaret!

  Ja jag har läst mycket gott om Side Resort så det ska bli spännande att tillbringa två veckor där.
  Längtar galet mycket efter sol, värme och bad och framför allt avkoppling. God mat ( älskar testi kebab med kyckling )och goda och läskande kalla Efes ;-), så är livet på topp.

  http://cajsawarg.blogspot.se/ ( SJÄLVDESTRUKTIV DOTTER )

 6. Hej och tack för en mycket intressant och rolig blogg! Är ett stort fan av Side och åker dit 2 gånger om året. Har flera gånger försökt få reda på vad det "bruna" riset är för något, jag älskar turk-riset nämligen, men har aldrig lyckats! Så tusen tack för receptet, ska inhandla detta och importera till Sverige. Min fråga är dock, vilket vanligt vitt ris brukar du använda? Något speciellt märke? Antar att det är vanligt långkornigt ris du menar i receptet.

  1. Hej Monika! Vad kul att du läser och härligt att du gillar Side. Vart brukar du bo? Det bruna riset borde du kunna få tag på hemma i Sverige faktiskt. Det vita är…ja, vad heter det. Det är väl jasminris som är "klibbris" så det borde vara långkornigt ris man ska ha. Jag vet ju precis vilket ris det är här i Turkiet men det är svårt att få det på svenska när man bara använder det turkiska. Men bara det inte klibbar så har du rätt ris haha 😉 Ha det så bra!När blir nästa resa förresten?
   Kram Louise

 7. Hej igen!

  Jag går nog in och läser din blogg i stort sett dagligen, tycker att du skriver väldigt bra och du och din familj verkar så gulliga och väldigt jordnära. Så fortsätt så här! 🙂
  Brukar bo i ett litet familjeägt hotell som heter Begonville Apart hotel, ligger rätt nära moskén. Jättegulliga ägare som alltid ställer upp! Nästa resa är bokad till den 21 maj, vi stannar 2 veckor. Sen blir det troligtvis en i slutet av sept/ början på okt. Tycker att vädret är som bäst i början och slutet av säsongen, som vi svenskar säger "precis lagom". 😉
  Ha ha tänk att ett recept på ris kan vara så intressant! 🙂 Jag ska kika efter risoni här i Sverige, annars får jag helt enkelt köpa med mig lite från Turkiet. Det var därför jag frågade efter märke, jag tänkte att i värsta fall får jag köpa både det vita och bruna riset i Side och sen ta med mig hem. Man vill ju ha äkta vara ju! Och jag betalar ändå alltid massa för övervikten till resebolaget, så vad gör lite ris för skillnad! Ha ha!
  Hoppas du och din familj mår bra och njut lite av Side åt mig med!
  Kramar // Monika

  1. Hej Monika!Vad roligt att du är en av dom dagliga läsarna. Det är ju ett par stycken per dag och det ligger på en jämn nivå så jag tror många klickar sig in dagligen, vilket är jättekul.

   Jaha, då vet jag vart ni brukar hålla hus. Och 21 Maj, det är ju snart! September är favoritmånaden, och Juni. Då är det precis som du säger lagom med allt. Turister, värme etc.

   Just nu har vi vårat "bruna ris" i en glasburk så jag vet inte vad vi har för märke. Kollade efter det i mataffären idag men det fanns inget. Men när jag ser det nästa gång, eller vi köper nytt, så lägger jag ut en bild på det.
   Väldigt många fick ju en "aha" upplevelse efter mitt risinlägg märkte jag och jag hoppas det blir mer turkisk ris i de svenska hemmen nu 😉

   Ha det så bra, jag tar hand om Side tills du kommer!

   Kram Louise

 8. Åh, har verkligen försökt få tag på något recept på det turkiska riset, tack så mycket! Ska prova på att laga det redan i helgen.
  En annan sak jag undrar är om du har något recept på den röda såsen som serveras som förrätt på restauranger i Turkiet, tillsammans med bröd och tzatziki?
  Tror den heter muhammara eller något :s

  Btw, jag älskar din blogg! Du är en härlig person 🙂 fortsätt skriva och lägg gärna in mycket bilder på omgivningar osv, är ett stort fan av just Side 🙂

  1. Hej Vikki! Vilken tur att du nu äntligen har ett recept, hoppas att det var lätt att följa och blev som du får det i Turkiet.Jag ska kolla upp det med såsen för det är många som frågar. Jag använder inte det när jag gör mat och jag har inte heller provat det hos någon av Kadirs släktingar. Men jag tror hans syster, som är en underbar kokerska och gör väldigt god mat, kan veta hur man gör. Får be henne om recept och förklaring så kanske det kommer ett recept framöver. Håll utkik.
   Och idag var jag inne i Side och tog mycket bilder.

   Kram!!

 9. Supertack för receptet, har haft ett men har slarvat bort det, så rörigt i mina receptböcker 🙂 Tips till er svenskar som undrar: Risoni finns här hemma och jag brukar använda Barilla, det är en blå liten nästan ( inte riktigt ) fyrkantig kartong. Jag tänker att om det finns i min lilla affär i Piteå så borde det finnas på de flesta andra någorlunda välsorterade affärer…
  Kram på dig Louise och som vanligt har du bra inlägg i din blogg!!!

  1. Så lite så Kristina. Det kan ju bli lite rörigt ibland har jag hört 😉 😉 Åh nu längtar jag tills ni är här. Jag behöver en Lundberg-Sjönberg dos känner jag.
   Kram till er!!

 10. Hej!

  Tycker du har en bra sida men jag har sökt runt på både din och "hela" internet om hur man gör Turkiskt te?
  Hoppas du kan hjälpa mig

  Lasse

Kommentera