Badstrand i Side!

I Side så finns östra och västra stranden.
Västra stranden är den som ligger vid alla hotell. Den går de flesta till då det är närmast.
Det är också mer ”barnvänligt” där då det sällan är vågor i havet och långgrunt.
Antingen hör stranden till just det hotellet som ligger där. Men ju närmare Side du kommer, från Jandarma och framåt in till gamla stan så kan du välja vart du vill ligga och sola.
Det är gratis då, oftast, men vill du köpa dricka eller äta lunch så gör du det på samma restaurang som tillhör den strand du ligger och solar och badar vid.
Det är INTE populärt att välja en annan restaurang och oftast påstår dom att du måste betala för din solstol efteråt om de märker att du väljer en annan restaurang för lunch.
Priset för en solstol sedan kan vara upp emot 20 lira om du har otur att dom har sett dig gynna någon annans restaurang.
Väljer du däremot att köpa vatten, öl, drink, dricka eller äta på restaurangen som tillhör då är det dessutom gratis solstol som gäller.
Lite ge och ta.
Det är inte längre stenigt på västra sidan som de har varit de senaste åren på vissa platser. Men ju närmare centrum man kommer ju mer stenar kan man stöta på i vattnet.
Bilder från västra stranden:
 

Ungefär här börjar ”hotellstränderna” går man en bit bort så kommer det bryggor som går ut i havet och man kan hoppa i och bada om man vill. Som jag och min mamma gjorde 2012.

 
Sedan är det östra stranden. Min favorit.
Det blir ganska så djupt snabbt och det är oftast vågor på den sidan.
Det finns inga hotell precis vid stranden men bor du vid ett hotell i närheten så har dom oftast strandbuss gratis som går till östra sidan. De går oftast var 30:e min.
Man kan även gå till östra sidan men på vägen hem blir det varmt, man har solat och badat hela dagen och är trött. Då kan det var skönt att åka buss hem till hotellet.
Vid stranden du ligger och solar vid så finns det en restaurang. Samma sak där gäller, ska du äta eller dricka så gör du det vid den restaurangen.
Det är inte populärt att man tar med egen mat och dryck, även om vi vet att det kanske är billigare.
Jag brukar ta med vatten ibland, för att jag ändå har det i väskan på vägen dit och hem.
Men annars köper jag mat och dryck på plats.
Vid östra stranden så ligger du en bit ifrån havet till skillnad från västra. Det är inte lika mycket folk och mer yta och därmed känns det inte som om man ligger ”på” varandra som packade sillar.
 


Tillsammans med mitt härliga Piteå-gäng på östra sidan i slutet av September 2011
 
På västra stranden väljer jag oftast att lägga mig vid Sunflower restaurang där dom har väldigt god mat och bra personal. Vattnet är rent och så även stranden.
Även personalen är trevlig där.
 
På östra stranden så väljer jag Moonlight beach då det är trevlig personal, bra strand, bra strandbuss och god mat. Även stranden och vattnet är väldigt rent och fint här.
Prova gärna en ice coffee i värmen. God kaffedrink utan alkohol som svalkar de varma dagarna.
Denna kommer från Sunflower på västra stranden.
 

22 kommentarer

 1. Hej o Glad Påsk !

  Härliga bad bilder. Vi var i Side April 2012 o vi badade på östra stranden och vi gillade verkligen den stranden.
  Det var väldigt bra att det fanns strand buss för det var jobbigt att gå efter en dag i solen.
  Jätte gulligt om du lägger turkiska recept på hitta recept för det är alltid kul att laga lite turkisk mat.
  Hoppas du o din familj får en härlig påsk även om ni inte firar det. Kram från ett mulet Östergötland!

 2. Den stora marknaden i Manavgat, vet du om den är öppen måndagar?
  Vi ska bo på Sunwing Side West Beach, så det är en bit att åka och man vill ju ogärna resa i onödan med 3 barn…! 🙂

 3. Den stora marknaden i Manavgat, vet du om den är öppen måndagar?
  Vi ska bo på Sunwing Side West Beach, så det är en bit att åka och man vill ju ogärna resa i onödan med 3 barn…! 🙂

  1. Oj mitt svar verkar ha försvunnit. Jag provar igen. Den stora marknaden i Manavgat är på måndagar och torsdagar, på 2 olika platser. 1 innan den stora bron och 1 efter. Men åker ni dolmus in så säger de "bazar" där ni ska gå av. Man kan också fråga och turkarna är mer än hjälpsamma. Det finns även marknad i Side, 1 på lördagar och 1 på tisdagar tror jag det var. Men de i Manavgat är nästan lite bättre tycker jag. Åker ni med barn, som kanske är lite yngre ålder, så kanske Taxi är bättre så kommer ni fram och hem ordentligt och utan att trängas i en buss.Kram

 4. Hej! Vad bra att du skriver detta. Vi funderar på hotellen sunwing west beach och East beach. Nackdelen med west beach är att det ligger långt ut om man inte har al inclusive. East beach ligger närmare centrum. Hur är det med restauranger på östra? Är det flera stycken? Lätt att hitta solstolar? Tack snälla om du vill svara.

  1. Ja båda Sunwing hotellen ligger en bit ut, så ska ni in till gamla stan så behöver ni ta taxi. Vilket hotell ni än tar faktiskt. Man kan gå in från East beach men det är ändå en bit om ni har bra. Restaurang längst östra stranden finns det inte, inte mer än beachrestaurangerna. Men det ligger en del jämns med erat hotell, bland annat den nya Side friends som ägs av en svenska och hennes man. Det borde ni kolla in. Ni kan även åka dolmus från båda hotellen in till stan men med många barn så är det lättare och kanske billigare med taxi. Solstolar finns det gott om för båda hotellen. Även om ni har all inklusive så se till att ta er utanför hotellets portar om kvällarna för att se lite av Side med 🙂
   Ha det så bra!
   Kram

  1. Jag tycker sjukvården är bra. Jag har tyvärr blivit inlagd som "turist" 2 gånger. En gång för magsmärtor och en gång för hjärnskakning. Jag fick en jättebra service och är glad över att jag hade min försäkring. Eftersom försäkringsbolaget betalar sjukhuset så blir man gärna inlagd över natten så att dom tjänar lite extra på en. Men det känns tryggt och bra, sjukhusmaten är supergod varje gång 😉 och de sjukhus jag har legat inne på (Anadoulu inne i Side, Bilgi inne i Side och Sevgi i Manavgat) har varit jättebra.Jag har ju även fött barn i Turkiet, varit på kontroller innan och efter samt varit med Adem på sjukhus för kontroller och när vi tror att han varit sjuk och liknande. Samma sak där (och då även några besök på det kommunala och husläkaren) så är det bra mottagande, blivit tagen på allvar och vi är nöjda.
   Det vi gillar minst är väl det kommunala eftersom det blir så "rörigt" i och med att alla går dit. Men läkarna där har varit bra.

   Kram!

 5. Vad bra att du skriver om båda stränderna. Perfekt om man aldrig varit i side. Själv brukar jag alltid ligga på den västra 🙂 tycker om liv och rörelse och ligga och titta på människor bakom mina solglasögon. Brukar ligga vid tropic, nackdelen är ju då att du får bet för din solstol

 6. Tack snälla för dina svar. Känns tryggt! En annan sak? Om du har tid att svara förstås. Vår son är som din (ungefär) vad tror du man ska packa mest av om vi åker om 1 vecka? Hur varmt/kallt är det?

 7. Tack igen för ditt svar!
  Är så glad jag hittade din blogg, har fått massa tips härifrån!
  Man är ju inte lika orolig när man reser själv (var på bröllopsresa till Alanya för ett halvår sen) som när man ska ha barnen med!
  Vi planerar också ett ev besök till Marias butik, om vi hittar den! 😉 Tack igen för all hjälp, snart är det torsdag och vi kommer ner!

  1. Vad kul att du tycker det. Sikta in dig/er på att ta er till Tropic hotell. Frågar man sig för om en specifik restaurang eller butik så är det inte många som alltid vill hjälpa en eller missvisar. Man fråga efter Tropic hotell och jämns med det hotellet, på strandpromenaden så ni är precis vid havet, så ser ni Marias butik och Marias kläder. Det är ganska så stort så ni kan inte missa det.Kram!!

 8. Åh tack snälla L för att du tar dig tid att svara. Välling ska med och blöjor har jag tänkt ta med också. Hur är barnmat på burk? Finns?

  Vi åker på lördag så inte alls långt kvar… Ska bli så skönt!

  1. Det finns men inte i samma utbud som i Sverige. Och mer fruktpurér eller ris och banan. Finns några med potatis, morot och ris ex. Bäst är nog att kolla på apotek då dom har hipp men som sagt är utbudet inte lika bra som i Sverige. Många gör sin egna barnmat tror jag och därför är inte burkmat lika stort.
   Det verkar som om det går upp i temperatur och blir iaf 25+ i veckan och framöver så ni kommer bra tid.

 9. Ok tack snälla… Kom på att butiken på sunwing kanske har?
  Härligt med 25 grader, det ser vi fram emot.. Hoppas man kan bada 🙂

 10. Vilken super bra blogg 🙂 läste just din gamla inlägg om stränderna. Fråga : om man bor typ på sunwing hotellet. Hur långt är det hur tar man sig till västra stranden ? Kan man gå? Eller är det taxi som gäller ? 🙂 mvh

  1. Hej! Förlåt för sent svar, nu kanske du redan har bokat men jag svarar ändå så får vi se om du ser detta. Mellan hotellet och stranden så är det inte så långt, 500 meter ungefär och ni går bara över en väg och sedan följer en grusväg. Väldigt enkelt och det går även badbussar. Så en promenad dit kanske på förmiddagen och sedan buss hem när man är mör och trött efter en dag på stranden. Väljer ni att gå så kan ni välja själv vilken beach club ni vill vara på (dem är nästintill lika och när de kommer till själva vattnet så är det densamma) Åker ni strandbuss så kommer ni till hotellets beach club.
   Hoppas att ni får en bra semester!

Kommentera