Tips på lunchställe och gott efterrätts hak!

En av platserna som man ”måste” se när man besöker Side är självklart vattenfallet i Manavgat.
Det är kanske inte något 8 meters högt vattenfall men det är väldigt fint ställe och det finns en del inom området runt omkring vattenfallet att se eller göra.
Mina vänner, Kristina och Elsa, har varit i Side i många år men aldrig lyckats ta sig iväg till vattenfallet så därför var det perfekt att jag fick ta med dom dit.
Vi åkte dit vid 12-tiden och då var det inte mycket folk alls. Det var varmt ute men eftersom stället är lummigt med träd och ligger precis vid floden så är det väldigt skönt att vistas där om dagen.
Det fläktar skönt.
 
 
Vi åt först lunch och eftersom vi dagarna innan hade ätit middag på Side´s kanske mest servicevänliga restaurang så kändes servicen vid vattenfallet väldigt klent.
Men maten var jättegod. Jag åt en osmansk köttgryta. Den var god men stark så jag beställde in en ayran för att dämpa det starka.
Elsa tog lamm och Kristina valde fisk. I menyn stod det lax men på den turkiska sidan stod det Alabalik.
Det är den fisken vi alltid köper några 100 meter bort ifrån vattenfallet så jag visste att det inte skulle bli någon lax som vi annars är vana vid.
Alabalik är en väldigt god fisk som är ”släkt” med lax men vit i köttet, ser och smakar annorlunda än lax.
Kristina var jättenöjd med maten ändå, men det var nog ändå bra att vi visste att det inte skulle bli någon lax som vi hade tänkt oss.
Alabalik är en av de billigaste fiskarna men som sagt väldigt god, ett tips till er andra.
 
 
Efter lunchen så gick vi runt och tog lite bilder vid vattenfallet.
Jag förklarade om slussarna uppe vid Green Canyon. Idag var det tex. inte lika mycket vatten och ibland öppnar dom slussarna och det är mer vatten i floden och runt omkring där vi befann oss.

 
Vi kika runt på platsen som är väldigt mysig med olika restauranger och caféer. Det finns även lite små butiker inriktat för turister med souvenirer att köpa med hem.
Vi köpte med oss god turkish delight hem med banansmak och pistage. Vi frågade om pris men de svarade inte direkt på de utan mätte upp så mycket vi ville ha.
Priset var helt okej och beror på hur mycket man köper/vad det väger, men man känner ett tag där att man blir lurad när de inte står vad de kostar.
För att jämna ut priset, eller lura på oss lite mer, så la de på några extra bitar med andra smaker som vi inte hade provat.
Bland annat citron och apelsinsmak. Alla var jättegoda och vi blev nöjda.
Och även nöjda med vårat besök. Äter man inte lunch här så går besöket vid vattenfallet ganska så snabbt.
Inträde kostar 5 lira per person. Mindre barn, som Adem, går in gratis.

 
Vi åkte vidare för vårat nästa stopp vilket var Doruk inne i Side.
Detta är också ett ”måste” om man vill äta gott frukostbröd eller en riktigt härlig efterrätt.
Lunch har de också men väldigt begränsat.
Vi satsade på efterätt och beställde in 3 olika, riktigt härliga och stora varianter.
Jag älskar allt som har med hallon att göra så en rasberry cup valde jag. Glass med hallon och lite grädde.
Jag åt hallonen och en del av glassen men lämnade nästan mer än hälften för jag var alldeles för mätt.
En sådan efterrätt som jag valde kostar 12 lira, vilket är väldigt billigt. Elsas banan-tårt-bit kostade 8 lira.
Doruk hittar ni nästan vid stora moskéen i Side. Mitt emot Palmiye hotell. 
 
 
 

5 kommentarer

  1. Första gången jag var där var det inget mer än vattenfallet men de var ju några år sen haha. Tycker de är intressant att du skriver vad vissa saker o mat kostar. Kul att jämföra här o med andra turist länder. Kram

    1. Oj, var det så pass alltså? Jag var där under våran första semesterresa som var i Alanya när jag var runt 10 tror jag. Minns inget av vattenfallet det dock mer än båtturen vi gjorde. Däremot har det varit restaurang de senaste åren men de har blivit ett par stycken och mysiga små fikplatser samt små shoppingmöjligheter nu. Kram!

  2. Hej, vilken härlig semester Kristina och Elsa har haft med dessa besök, med en som kan mycket om Side!Ska nog byta område för mitt boende nästa år, så då kanske man får se lite nya vyer och så blir det nog östra stranden!Hoppas du får ha en BRA fortsatt sommar! Kram!

  3. Doruk – Heaven on Earth!!!!!! Vattenfallen var inte så illa heller….nu när jag äntligen efter alla dessa gånger äntligen tog mig dit!!! Skam den som ger sig!!

Kommentera