Recpet: Taze fasulye!

Mycket av den turkiska maten är grytor och oftast, men inte alltid, vegetariska.
En av de mest populära maträtterna heter Taze fasulye men kallas även för yeşil fasulye eftersom det är gröna bönor (yeşil fasulye=gröna bönor) Brytbönor för att vara exakt.
För att laga denna maträtt så ska man köpa färska, lite tjockare bönor. Bönor på burk är inte lika bra då smaken inte alls blir densamma.
Denna måltid är väldigt lätt att laga och det går även snabbt. Det är Kadirs favorit och jag hoppas Adem också en dag kommer gilla den. Just nu tuggar han på bönorna men spottar ut ”skalet”
Jag själv tycker sådär om denna maträtt. Jag håller på att lära mig tycka om den.
 
Detta behöver du:
1 kg färska brytbönor
1 st stor gul lök
2 st tomater
1 matsked tomatpuré
1 dl olivolja
5-6 dl vatten
Margarin
Salt
 
Först förbereder du genom att dela på bönorna. Ca 3 cm långa bitar ska man ha och man skär eller bryter även av ändarna som man slänger.
Skölj av bönorna.
 
 
Använd dig utav en stekpanna med hög kant eller en större kastrull som är ganska så bred.
Hacka löken och bryn i margarin tills det har fått färg.
Lägg sedan i bönorna och låt dom bryna tills de blir mjuka. Ju mjukare dom är desto bättre.
Rör om några gånger under tiden.
 
 
Hacka tomaterna och häll sedan i dom i grytan. Häll på olivoljan och rör om.
 
 
Ta 1 matsked tomatpuré och 1 glas med vatten, blanda med gaffel eller sked tills tomatpurén blir såsig.
Häll i detta i grytan/stekpannan och låt bönorna få suga åt sig av tomatpuré-vattnet.
 
 
När det är gjort så häller man i resten av vattnet. Vattnet ska precis täcka bönorna så behövs det mer vatten så är det bara att hälla på. Låt det inte bli för mycket bara.
Salta efter behov.
 
 
Låt detta stå och koka med lock i ca 30-40 min. När bönorna är mjuka så är det klart så passa på att provsmaka och känns dig fram.
Måltiden serveras bäst med turkisk ris och/eller bara turkisk yoghurt.
Smaklig måltid!
 

2 svar på “Recpet: Taze fasulye!”

  1. Ännu enklare kan man göra så här:
    Förbered allt som vanligt. Häll lite olivolja i botten på pannan. Lägg i den hackade löken, bönorna, ev. hackad sivri biber och sist tomaterna. Salta, peppra och sockra en gnutta. Ringla lite olivolja på toppen. Blanda inte! Lägg på locket och börja steka på hög värme. När det börjar koka sänker du till det lägsta du kan ha som fortfarande kokar. Du kan blanda en gång mot slutet och smaka av. Det är klart när alla bönor har ändrat färg och blivit gulgröna. Låt svalna med locket på. Ringla över lite olivolja vid servering om det behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.