Laga och spara tomat!

Igår åkte Kadir med sin syster till marknaden för att köpa tomater. Massor av tomater.
Just nu är det fortfarande bra säsong för tomater och de smakar gott. Om bara några månader så är tomaterna inte alls så goda och maten smakar inte densamma som med ”riktiga” tomater.
Så då brukar många turkar köpa på sig tomater för att koka och spara och för att sedan ta fram senare till matlagning.
 
Kadirs syster är jätteduktig när det kommer till matlagning och hon kan verkligen få fram smakerna perfekt och gör den godaste maten. Så hon var hemma hos oss och hjälpte oss med detta storkok.
Och samtidigt fick jag, och Kadir, lära oss hur vi ska göra framöver.
Alla tomater delas i bitar och sedan kör man dem i mixern, hjälpredaren, så att de blir lagom mosade men inte så att de bara blir vatten utan mer tunn puré liknande.
Sedan kokas allting upp, man saltar och rör om då och då.
När det är klart så häller man i detta i glasburkar med ordentliga lock i plåt.
Dessa glasburkar placeras sedan upp och ner i minst 32 timmar. Man ska absolut inte röra glasburkarna, de får inte skakas och absolut inte vändas upp och ner.
 
Sedan tar man fram detta senare vid matlagning när man behöver tomatkross tillexempel i soppor, grytor, köttfärssås etc.
 
 

 
Under tiden gjorde Kadir lunch och när den var klar så åkte han och hämtade Asye´s tre döttrar.
Adems kusin, Emine kan gå jättebra själv nu så de ”sprang” runt och skratta och var glada.
Så härligt att se de två tillsammans.
 
 

3 svar på “Laga och spara tomat!”

 1. Hej!
  Kom in på din blogg då jag sökte information om marknaden i Manavagat. Har nu i flera dagar suttit och sträckläst din blogg, du har verkligen en berättarröst i skrivformat. En dag var det nästan så jag missade att gå till jobbet för jag var så inne i din blogg.

  När jag läste om din mamma så rann tårarna då jag tänkte på mina nära och kära som jag har förlorat, eller jag tror ju på liv efter döden så för mig är de bara självs kroppen som försvunnit medan deras själ fortfarande lever kvar.

  Kommer resa till Side i slutet av september så hoppas att det är bra väder då, vi har ju haft en fantastik sommar här uppe i Luleå så känns bra att förlänga den nu då kylan börjar komma krypande. Det jag funderade på är om du har några bra rekommendationer på bra butiker att shoppa loss i, ja förutom Marias kläder… 🙂

  Tack för att du delar med dig av ditt och din familjs liv.

  1. Tack så jättemycket för din fina kommentar! Oj, då har du hunnit med mycket att läsa. Tiden med mamma var självklar svår och jobbig men samtidigt underbar. Mycket känslor och den hösten var jobbig då allt "kom över en" och samtidigt hade jag en nyfödd som var alldeles underbar. Jag tänker precis som dig, kroppen är borta men själen finns kvar runt om oss. Jag är säker på att mamma, och mormor, morfar och morbror är med mig hela dagarna och ser alla hyss min son gör. 🙂 Det gör allting lite lättare tror jag om man känner och tänker så.

   September är min favoritmånad här i Side och vädret är alldeles perfekt så ni har valt bra månad. Hörde att det är riktigt mycket regn i Sverige nu, ni får gärna skicka hit lite i värmen. 🙂
   Marias kläder måste ni handla i såklart. Och jag handlar ju ärligt talat inte i andra butiker runt omrking i Side. Däremot handlar jag i Manavgat på de turkiska klädkedjorna där. Så passa på att hoppa på en buss in dit bara för att se lite mer av Turkiet och Sides områden iaf.
   Annars handlar jag från Sverige också haha.
   Vilket hotell ska ni bo på?

   Se till att inte missa jobbet nu 🙂 Ha det så bra och tack för din fina kommentar!!
   Kram

 2. Vad roligt när man har nån och leka med. Är dom samålder kusinerna??

  .
  Det där knepet med tomaterna skall jag testa här hemma också. Man kör ju mecket med egenodlat nu. Vi har bla annat satt mycket tomater..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.