Dricka kranvatten i Turkiet!

Flera undrar om man kan borsta tänderna i kranvattnet här i Turkiet och om vi dricker kranvattnet.
Först kan jag börja med att säga att vattnet är inte smutsigt utan det är en annan bakterieflora som gör att vi från ex. Sverige kan bli dåliga (oftast diarré eller en mage som krånglar helt enkelt) om vi dricker vattnet.
Borsta tänderna är inga problem och det kan alla göra. Man sväljer inte det vattnet ändå och får på så sätt i sig väldigt lite vatten.
Vattnet har en hel del kalk i sig som gör att ex slangen i diskmaskin, tvättmaskin etc. blir vit och kan kalkas igen om man har otur.
På hotell så kan vattnet smaka nästan lite klorliknande tycker jag. Ni som har testat kranvatten på hotell får gärna komma med era åsikter om detta.
 
Jag har ett flertal gånger druckit kranvattnet men jag tycker inte alls att det smakar gott.
Däremot blir jag inte dålig i magen av det om jag dricker det. Min mage har antagligen vant sig vid vattnet här, till en viss del.
Jag vet en turk som flyttade till Norge och som besöker Side ibland. När han var nere i våras så sa han
”nä, nu kan jag inte dricka kranvattnet här nere. Jag har blivit en riktigt Norsk”
Hans mage hade ställt om sig och klarade inte det turkiska kranvattnet som han annars tidigare hade druckit.
 
De flesta av de inhemska folket runt turistorterna köper flaskvatten men många i Kadirs familj, som bor en bit upp mot bergen, dricker kranvatten hemma. Precis som vi gör i Sverige. Där smakar vattnet dessutom bättre.
På restaurang så köper de oftast in is i förpackningar gjorda på flaskvatten men jag väljer alltid bort isen om jag får chansen. Av samma anledning som jag väljer bort det i Sverige på Mc Donalds med.
 
Borsta tänderna i kranvattnet i Turkiet går jättebra. Men köp flaskvatten om ni ska dricka det.
Är du däremot i stort behov av vatten pga. exempelvis vätskebrist eller liknande så går det bra att dricka vattnet i kranen. Det är inte smutsigt och i ditt fall kanske det är bättre att ta chansen. Om du inte har tillgång till flaskvatten det vill säga.
En liten flaska vatten kostar mellan 45-75 cent.
 
Vi köper hem den störa flaskan på 25 liter och har en pump till den.
Köpvatten utan smak är, till skillnad från Sverige, väldigt billigt.
 

3 kommentarer

 1. Hejsan! Dricker inte vattnet, men borstar tänderna, kokar kaffe och diskar o sköljer i kranvattnet. har även druckit vattnet när man inte tänkt sig för smakar inte så gott.
  Fick fatt i det mesta som du ville ha,lakanet hade måttet 240/260.
  Ska följa med Caroline på sista barnmorskebesöket i nästa vecka,ska bli spännande för det är det datum som är sagt
  29/8. Blir i Stockholm till 3/9 hem och packa om till Sideresväskan vi kommer ner 6/9 sent på kvällen.
  Kram Kicki

  1. Du förstår varför jag gillar svenska kranvattnet så mycket alltså. Man blir rätt less på flaskvattnet här också. Sen har vi ju ramlösa och loka med goda smaker…det är bättre än sodavatten med smaker här i Turkiet.Vilken tur jag har dig som bor så nära det gula huset!! Ta med kvittot när ni kommer så fixar vi allt, eller om du vill ta det redan nu innan så kan du skriva på facebook. jag har nog ditt konotnummer sen innan tror jag 😉
   Åh vad spännande med Caroline, du får hälsa så mycket och ta mycket bilder så att jag får se sen när ni kommer. Inte långt kvar nu 🙂
   Kram!!

Kommentera