Recept: Mercimek, Linssoppa!

Den mest populära soppan i Turkiet är nog mercimek eller om man vill säga kırmızı mercimek.
Det betyder linssoppa eller röd linssoppa och den är väldigt enkel att göra och också väldigt god.
 
Du kan förbereda dig dagen innan genom att lägga linserna i blöt, men detta är inget som du måste.
Laura som bor i Istanbul gör inte det medans jag här i Side har lärt mig att man ska det.
Soppan blir lika god vilket fall som helst.
 
 
Du behöver:
2 dl röda linser
1 gul lök
1 morot
1 tsk mjöl
½ msk tomatpuré
1 msk margarin
2 msk matolja
1-1,5 l vatten
Salt
Svartpeppar
Paprikakrydda om du har
 
Röd sås:
1 msk margarin
1 msk tomatpuré
½ dl vatten
Paprikakrydda (behövs inte om du inte har)
 
½ citron, väldigt viktigt för att få fram rätt smak tillslut. Paprikakrydda i flingform om du har/vill över soppan när den är klar för att serveras.
 
Du gör soppan så här:
Börja med att skölja linserna väl i ett durkslag alternativt blötlägga de en stund i vatten.
Hackan löken och moroten.
 
 
Häll matoljan i en gryta och lägg i den hackade löken och låt den få lite färg.
Sedan tar du i mjöl, rör runt och sedan tomatpurén och rör runt.
Lägg i den hackade moroten och låt de få koka till sig lite i 1-2 minuter. 
 
 
Sedan lägger du i de röda linserna och margarin. Rör runt ordentligt så allt blandas.
 
 
Häll på vattnet, salta och krydda.
 
 
Låt de koka upp och sedan koka med lock i 10 minuter på lite lägre värme.
 
 
När det har kokat så tar du din mixer eller stavmixer och kör runt i grytan tills allt är helt slätt.
Då kan det hända att soppan är ganska så tjock i konsistensen så häll på 1-3 dl vatten beroende på hur mycket du känner att du behöver. Pröva dig fram.
Den ska inte vara för tjock men inte heller för vattnig utan någonstans mittemellan.
Låt det koka några minuter om du hällde på mer vatten.
 

 
Nu gör du såsen genom att smälta 1 msk margarin i en kastrull.
Lägg i tomatpurén, blanda och låt de få suga åt sig margarinet innan du häller på ½ dl vatten.
Låt det få koka upp och sedan är det klart.
 

Du häller upp din soppa i en skål.
Häller 2-3 msk av såsen i soppan och sedan 1/4 citronsaft av en citron i soppan.
Själva citronen gör soppan extra god vill jag lova.
Du kan även strö över lite paprikakrydda i flingform om du känner för det.
 
Vill du ha en matigare soppa så kan du även ha i en hackad potatis samtidigt som moroten.
Passar perfekt om barn ska äta soppan. Då behöver du inte ha mjöl i soppan heller.
Har du ingen mixer/ stavmixer så rekommenderar jag dig att undvika moror och potatis i soppan och köra utan. Det fungerar det med. Hacka löken då löken i små bitar och låt linserna ligga i blöt under natten innan du lagar soppan.
 
Hoppas det smakar gott i höstregnet!

8 svar på “Recept: Mercimek, Linssoppa!”

  1. Det finns säkert 100 olika varianter (om inte fler) av den här soppan! Vi brukar köra på den med potatis och utan mjöl, så brukar jag inte heller steka något utan koka upp allt direkt. Mynta (nane) är en krydda som vi alltid har med i såsen, det ger en speciell smak till soppan. Ska prova på ditt recept någon gång också!

  2. Hej! Tack för en bra blogg :). Jag kom och tänka på en sak som säkert du har svar på! Jag är ett stort "fan" av Turkiet och har varit där 9 gånger sen 2008 om jag inte minns fel och tycker turkar är väldigt trevliga överlag. Men sen är det ju många som tycker att turkar är sluga och sliskiga och det känns ju precis som "svenskar är kalla" dvs att det inte stämmer. Vad tycker du? Skulle vilja höra både positiva och negativa (om det finns vill säga?) 🙂

  3. Röda linser behöver man inte lägga i blöt 🙂 dom blir mjuka efter 10-15 minuters kokande. Den soppan påminner om bulgarisk linssoppa. Röda linser, lök, morötter, paprika krydda, krossade tomater, lagerblad och vatten. Brukar ha i timjan lite socker och lite vitvinsvinäger.

  4. Röda linser behöver man inte lägga i blöt 🙂 dom blir mjuka efter 10-15 minuters kokande. Den soppan påminner om bulgarisk linssoppa. Röda linser, lök, morötter, paprika krydda, krossade tomater, lagerblad och vatten. Brukar ha i timjan lite socker och lite vitvinsvinäger.

Kommentera