Turkiska tesorter!

Jag måste ändra texten jag skrev om te i Turkiet förra veckan. Jag tror jag var sjuk-trött eller något för precis som Monika skrev så var det alla rätt fast alla fel på samma gång.
Så vi tar det igen. Hoppas att ni hänger med.
Förutom de röda te´t och äppelte så finns det ett annat te som dricks ofta i Turkiet.
Det heter ada cayi och syns på bild här nedanför. Det är väldigt gott och gjort av torkade blommor från salviasläktet.
Man doppar några torkade blommor ett par minuter i hett vatten och de ger en ljusgrön färg.
Är ni i Turkiet så testa detta te om ni blir erbjuden te i butik eller på restaurang efter maten.
Det finns även ett starkare ”blom te” som är gjort av torkad timjan och heter på turkiska kekik.
Det är gott men som sagt var starkare och vi har även detta här hemma använder när vi känner oss riktigt krassliga i halsen.
3000 år f. Kr så användes detta i Egypten redan av medicinska skäl och sa´s kunna jaga bort onda andar bland annat.
Båda dessa te kan man dricka med en citronskiva i och lite socker om man vill det.
Jag föredrar ada cayi framför kekik för smakens skull men den sistnämnda är bra mycket bättre vid förkylning, hosta och halsont.
Detta är alltså ada cayi.
tesorter-adacayi
Jag skrev också fel och nämnde ingefära i texten härom veckan…
Och på min inköpslista senare på kvällen när jag skulle köpa lite bra saker för att bli frisk så stod det timjan.
Ja, jag hade självklart blandat ihop allting och det var ju ingefära jag skulle köpa, och skriva om timjan te.
Så kan det gå. Tur att jag har er som uppmärksamar när det blir fel och tack Monika för att du rättade.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.