Nu är den invigd för i år!

Nu har vi invigt braskaminen för denna vinter hemma hos oss. Så skönt det är.
Det blir en lite ”tjockare” värme tycker jag som håller i sig mer än när man använder ac.
Vi har som tur är ac också som man kan få värme ifrån om något inte skulle fungera med braskaminen, eller att veden tar slut.
Men under vintern går strömmen i tid och otid och då är det extra skönt att sätta igång brakaminen, ta fram en kopp kaffe och goda kakor och bara njuta.
Vi har också en infravärme som är bra att ha om vi exempelvis får besök utav Kadirs familj och Adem behöver sova i sovrummet.
Vi ”stänger av” sovrummet och använder det inte mycket mer än att ha våra kläder där inne och använder balkongen för att hänga tvätt på vintern.
Därför är det extra kallt i det rummet och då kan det vara bra att ha en infravärme, eller ufo som det kallas för, om Adem behöver ligga och sova ostört om dagarna eller kvällarna när man har gäster.
Den värmer upp snabbt men värmen försvinner lika snabbt så fort man stänger av.
Dessutom blir det väldigt dyrt i längden att använda den. Men bra att ha som sagt.
 
När vi installerar braskaminen, eller soba som det heter på turkiska och det ord jag använder mer både i tal och skrift, så måste vi möblera om med våran stora soffa.
Kadir gillar den ommöbleringen mycket bättre medans jag gillar den i början men när våren kommer så ser jag fram emot att ställa saker till rätta igen. Och sova i sin riktiga säng framför allt.
Men visst är det kul att möblera om lite ibland.
I år har jag inte hunnit ta några bilder men det ser i princip ut som förra året, förutom att vi har en stor tvbänk nu också.
Förra året ställde vi in braskaminen redan runt 22 Oktober, i år är vi alltså mer än 2 veckor efter och har ändå inte tyckt att det har behövts innan.
Men nu är det kvällar och nätter framför allt som vi behöver lite extra värme.
 
Adem somnade tidigt ikväll och Kadir jobbar tidigare på morgonen vilket betyder att han är hemma redan vid 18-tiden nu vilket är kul för mig och Adem. Så ikväll har vi festat till det med ostbågar, m&m´s och min favorit choklad latte.
 
 
Ungefär så här ser det ut hemma hos oss nu när vi har flyttat runt och ställt in soban,
Det vita bordet använder vi bara när vi har gäster och det ska fikas däremot.

2 kommentarer

  1. Mysigt med öppen spis! Det blir verkligen en skön & mysig värme av det, som du skriver. Ser att det är en "skorsten" på den, var går röken ut? Kram!

    1. Ja, det är som ett hål i väggen längst upp. Där går detta rör in och sedan är det som en skorsten upp mot hustaket, två våningar upp, som röken går ut ur. Väldigt smart och bra fast man måste vädra mycket på dagarna när man inte eldar för annars blir syret dåligt för mig som lätt får huvudvärk/migrän. En annan hade säkert inte märkt av det men jag gör de. Kram!

Kommentera