Recept: Citronsås!

Innan jag träffade Kadir kunde jag inte alls laga mat.
Jag brände köttbullarna och ringde mamma för att fråga hur man kokar potatis.
Därför är det kul att jag har fått ett större matlagningsintresse även om det är väldigt begränsat och enkelt fortfarande. Inga svårare recept eller konstigheter helt enkelt men helt okej och väldigt goda.
Och jag vågar idag göra min egen grej utav ett recept och gå utanför ramarna.
 
Den som har fått mig att vilja laga mat är Kadir och det är också han som har lärt mig mycket utav det jag kan idag.
Han själv har lärt sig genom att googla, smaka och helt enkelt bli självlärd.
När jag gör olika maträtter som exempelvis kyckling och ris eller fisk och potatis så vill jag gärna ha med en sås vid sidan om.
Jag tror det är väldigt svenskt och Kadir brukar inte laga det och tycker inte det är nödvändigt.
Idag vill jag göra en citronsås till min kyckling och det turkiska riset. Så jag hittade ett väldigt enkelt recept och resultat samt receptet hittar ni här nedanför.
Vill ni göra turkiskt ris så hittar ni recept HÄR
 

3 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 buljongtärning (fisk eller kyckling beroende på vilken maträtt du ska göra till)
1 citron
Salt
Svartpeppar

Så här gör du:
Börja med att skölja av citronen ordentligt. Skala bort skalet och spara det. Hacka skalet i små, små, små bitar.
Vispa ner mjölet och mjölken tillsammans i en kastrull. 
Smula ner buljongtärningen och koka upp på medelvärme samtidigt som du rör om omrörning.
Låt koka några minuter så den tjocknar.
Lägg i citronskal bitarna i såsen. Dela citronen och pressa ur citronsaften ur en halva i såsen.
(Det räcker med en halv citron citronsaft) 
Smaka av såsen med salt och peppar.
Klart!

8 kommentarer

  1. Ja sås grejen känns så svensk! Precis som dom vill ha bröd till allt! Skulle inte du kunna berätta hur ni gjort med omskärelse av Adem? Har ni gjort de eller kommer ni göra? Isåfall vid vilken ålder. Har själv en 6 veckors svurk å vi diskuterar fram å tillbaka om vi ska göra det i Sverige eller Turkiet,. Å hur gammal han ska vara.. Vill inte vänta för länge för vad jag förstår är det lättare ju mindre han är.. Kram!!

    1. Vi har inte gjort omskärelse på Adem ännu men kommer att göra de av religiösa själ. Av någon anledning så har vi valt att vänta med det ifall vi kommer få en pojke nästa gång vid nästa graviditet i framtiden. Då kommer vi göra det när den bebisen är liten och Adem, tyvärr kommer vara lite äldre. Jag tror absolut att det är bäst att göra de när de är små, kanske under 1 år tom. Men åh andra sidan är det många som gör det när de är äldre barn. Och dessutom har en "fest" i samband med detta. Det finns jättebra kliniker i Sverige som bland annat gör de med laser om man vill de så bor ni i Sverige så är ju detta ett bra alternativ. Och samtidigt är det minst lika bra i Turkiet då det dessutom är väldigt vanligt att göra. Ta de som känns bäst för er helt enkelt. Berätta gärna hur de har gått om du vill de. De brukar vara 2-3 jobbiga dagar max om ens det har jag hört. Kram!!

  2. Jag är precis som du Louise, jag hade heller aldrig lagat något mycket mer avancerat än makaroner och tonfisk innan jag träffade Ahmet. 🙂 I början var det mest han som lagade mat åt oss, men så småningom lärde jag mig av honom och började även våga googla och pröva på nya recept själv. Men jag håller mig fortfarande för det mesta till enkla och välbeprövade recept. 🙂

  3. Täntke förresten flika in en liten kommentar till Emma som frågade om omskärelse. Har själv en liten son på 6 månader som är halvturk (vi bor i Turkiet), och han blev omskuren redan innan vi lämnade sjukhuset där han föddes. Jag känner att det var det bästa alternativet för oss. Ingreppet skedde med lokalbedövning och även om vi inte fick vara med honom i operationssalen tog det mindre än en kvart innan han var tillbaka hos oss. Han verkade inte ha ont någonstans överhuvudtaget och ärret läkte fint, det enda vi behövde göra var att smörja med en kräm vid varje blöjbyte i en veckas tid. Tidigare har många pojkar i Turkiet traditionellt omskurits vid en senare ålder (ofta ca 4-10 år), men nu på senare tid har det blivit allt vanligare att göra det då de är riktigt små, just därför för att det är lättare då och de inte upplever vare sig skräck eller några trauman efteråt i stil med mardrömmar. Vi funderade mycket på det här innan vår son föddes och nu i efterhand känns det som om vi gjorde rätt beslut. Lycka till vad ni än bestämmer er för!

    1. Kul och höra hur ni gjorde. Har faktiskt aldrig hört någon som har gjort de så snabbt men jag förstår er. Jag kan ångra lite att inte vi gjorde det, men men..vi får hoppas att det går bra ändå för oss. Kanske får vi se till att ha en liten fest istället och åka runt och tuta i bilarna haha 🙂

  4. Här i Istanbul har det i alla fall blivit mycket vanligare att göra det kort efter födseln. Det var några andra små bebisar som föddes samma dag som Mert och som också blev omskurna innan de lämnade sjukhuset. Läkarna på vårt sjukhus rekommenderade att man gjorde det inom en månad efter förlossningen. Våra kompisars lilla kille blev omskuren då han var en månad gammal. Det går säkert bra för er ändå! Festen är ju till just för att killarna ska "glömma" det onda och få vara små prinsar en dag. 😛 Jag vet inte om vi kommer att ha någon fest för Mert då han blir äldre.. Om han själv är intresserad av det så kanske, annars tycker jag det är lite onödigt. 😛

    Kram!

Kommentera