Recept: Röd, stark, kall sås -Acılı ezme.

”Röd kall sås”, ”röd meze start”, ”stark kall röra”, ”stark sås röd”, ”kall röd röra”
Ja, så ser det ut när många googlar efter den röda, kalla, starka såsen som serveras oftast innan middag på restaurang i Turkiet.
Tillsammans med ett bröd som heter lavash (även kallat ballongbröd) eller vanligt vitt bröd.
Det ni söker efter heter acılı ezme.

Recept.

Här kommer ett recept som jag har fått utav Kadirs syster.
Jag har ännu inte testat det själv så nu får ni vara testpiloter och berätta om det smakar som de gör vid medelhavet.
Du behöver
3 st tomater
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
½ knippa bladpersilja
1 msk tomatpuré
2 msk stark paprikapuré
½ citron med urpressad citronsaft
4 msk olivolja
2 tsk pulbiber, eller chiliflakes som det heter på svenska. Borde finnas vid kryddor.
salt
Börja med att skala bort skalet på tomaterna. Lättast gör du det genom att koka tomaterna snabbt en stund först. Då lossnar skalet bättre.
Hacka sedan tomaterna i små tärningsbitar och gör samma sak med rödlöken.
Vitlöken och bladpersiljan finhackas.
Sedan kör du detta i en mixer så att allt blir ordentligt finhackat och nermalet.
Låt röran sedan få rinna av sig i en sil.
Under tiden blandar du tomatpuré, paprikapuré, citronsaft och olivoljan i en skål. Blanda ordentligt och salta efter behov. Lägg även i chiliflakes eller pulbiber som det heter på turkiska.
Blanda ihop allting ordentligt och låt stå ca 1 timme så att de får dra till sig innan de serveras.

Smaklig måltid!

Du kan servera detta som förrätt och till detta passar även vinbladsdolmar som du hittar recept på här
Och du kan också bjuda på kisir, en slags bulgursallad som också är gott till förrätt. Recept på det hittar du här.

   

Bildkälla: www.google.se
Du kan även finhacka tomaterna, rödlöken, vitlöksklyftorna och bladpersilja om du inte vill/kan köra de i en mixer. Men hacka det ordentligt då.
Chiliflakes eller paprikachili flingor som de också kan kallas, används ofta i turkisk matlagning.

Bildkälla: www.google.se 

7 svar på “Recept: Röd, stark, kall sås -Acılı ezme.”

  1. Hejsan!
    Tack för detta recept, älskar denna röra om där är lite sting i den. får testa den efter helgerna.
    Har lite svårt att hitta rätt julstämning, vädret är så trist.
    jobbar två pass till i veckan sen är jag ledig till 8/1.
    Caroline o dom kommer ner en vecka efter nyår.
    Kramar till er Kicki

  2. Hej!
    Tack så jättemycket för receptet! Vi bara älskar ezme.
    Här kom det några snöflingor idag, men de försvann lika fort som de kom.
    Må så gott! Hälsa till Adem och Kadir!
    Kram Jenny

  3. Hej! Jag är relativt ny läsare här och är stormförtjust i din blogg 🙂

    Provade detta recept igår, tillsammans med ett recept på såna där ballongbröd, och det blev helt kanon, smakade precis som på Restaurang Alremu tyckte jag, blev jättegott!! 😀

    1. Hej Emma! Välkommen till min blogg och vad kul att du gillar den. Och vad roligt att du provade receptet. Har du ett bra recept på ballong brödet så får du gärna skicka över det. Jag har inte testat det själv men jag vet att flera läsare har frågat om det. Kram!!

      1. Väldigt omfattande beskrivning, tack för den! ITurkiet kan man ju till en moderat kostnad tillreda nyttig och god mat, fortsätt gärna med fler intressanta recept!

      2. Väldigt omfattande beskrivning, tack för den! ITurkiet kan man ju till en moderat kostnad tillreda nyttig och god mat, fortsätt gärna med fler intressanta recept!

        1. Tack för att du gillade receptet och kommenterade. I kategorin mat och recept så finns det fler turkiska recept. Och är det något särskilt du saknar och skulle vilja veta hur man tillagar så kanske jag kan höra mig runt och få fram ett bra recept på det. Ha det så bra!

Kommentera