Recept: Börek med spenat och fetaost!

Flera utav er verkade vara intresserade och sugna på recept på börek som jag skrev och visade häromdagen.
Jag gick inte efter något specifikt recept utan mer vad jag har sett Kadir och även hans syster gjort när de har lagat börek.
Kadir har gjort fyrkantiga i ugn och Ayse har gjort ostrullar istället. Jag gjorde ostrullar men med spenat i.
Här kommer ett recept som är lite av en blandning och en enkel variant av börek. Så kan vi jobba oss uppåt framöver till mer avancerat.
Du behöver:
1 paket filodeg ca 270 gr. Trekantiga! (Kallas även yufka, se bild under receptinnehåll)
150 gr fetaost
100-150 gr spenat, beroende om du vill ha mycket eller lite av det. Gärna färsk.
3 tsk. salt
3 msk.  oliv/matolja
1 ägg
3 msk. chiliflakes om du vill ha starkare smak.
Klicka för större bild.
Hacka spenaten i små bitar. Jag hackade det först i tunna längder och sedan ännu mer åt flera håll för att få de mindre. Det är inte så noggrant exakt hur men bara så att de inte är några tjocka blad.
Hacka eller smula sönder fetaosten och blanda det tillsammans med spenaten i en skål.
Blanda i olivolja och saltet (+ chiliflakes om du vill ha det starkare), rör om.
Nu tar du filodegen och lägger ut framför dig med stora sidan mot dig och lilla sidan pekandes fram från dig.
Lägg lite utav spenat-ostblandningen närmast dig i en liten avlång hög. Som ditt pekfinger ungefär.
Vik sedan in kanterna på degen samtidigt som du rullar ihop rullen.
Tänk på att vika de ganska så tight men samtidigt vara försiktig så inte degen går sönder så mycket.
Se bilderna nedan.
 
Bildkälla: http://mellose.se/
När du har rullat alla så ska de penslas med ägg. De behöver inte vara så noggrant men bara så att alla har fått ett eller två penseldrag över sig.
Sedan är det dags att steka. Jag stekte i olivolja och märkte att rullarna drog åt sig väldigt mycket så det var bara att fylla på under tiden.
Stek ordentligt men på medel-låg värme. Hellre länge och ordentligt genomstekt än snabbt och bränt (eller för lite stekt) De ska få en ordentligt gyllenbrun färg.
Du kan även tillaga dessa i ugn istället för att steka. 175 grader i ca 20-25 minuter gäller då. De ska ha fått en ordentligt gyllenbrun färg.

12 svar på “Recept: Börek med spenat och fetaost!”

  1. Det här är så gott äter det ofta när vi är i Side, men har tyvärr inte försökt laga dom själv men det skall bli ändring på det nu.

  2. Tack för receptet! Jag provade idag och vad gott:) Rullar med normal ost och spenat, och i en ugnsform med sojafärs, lök, tomat och paprika.:)

    1. Men vad kul att du testade och gjorde om lite i receptet. Det är precis det man ska göra, då blir det bäst. Och jag ska nog testa din idé med lök, tomat och paprika också en dag. Lät jättegott. Ha en trevlig helg! Kram

  3. Hejsan,
    jag älskar börek och har gjort det flera gånger. Men just när man använder filodeg blir smaken inte densamma som när man gör degen själv.
    Jag har en väninna som brukar göra filodegen själv och det blir så himla gott! Men hon är inte här och jag undrar ifall du har ett sådant recept?
    Det hade varit jätte snällt ifall jag skulle få det isåfall.
    Tack för receptet, jätte gott! =)
    Mvh Hanan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *