Tillaga egen, turkisk yoghurt hemma!

Jag märker i många föräldrargrupper på bland annat facebook att det talas mycket om att äta RÄTT mat, framför allt för barn. Mycket eko-odlat, mycket tillagade rätter och minder snabbmats-måltider.
Jag tror på att ha ett sunt förhållande till mat och framför allt visa det tydligt till våra barn.
Adem äter inte lösgodis på lördagar men däremot äter han choklad ibland, vi köper vaniljglass till honom (och oss) ibland och han lärde sig säga kaka innan han kunde säga tack.
Något jag är väldigt glad över att ha i mitt liv idag när man är förälder är just detta med naturliga matprodukter och närproducerat.
Tack vare att jag bor där jag bor och är gift med en riktig bonde i grund och botten, som har haft detta sen barnsben så får jag en riktig bra tillgång till naturliga råvaror.
Och framför allt får Adem det.
Jag vågar nog säga att 98% av all mat vi äter, om kanske inte ännu mer, är mat lagad från grunden.
Och dessutom mycket böner, grytor, soppor etc. Inga köp-pås-produkter, inga besprutade grönsaker, inte mycket kött, inget värma i Micro som vi inte ens har.
Dessutom har vi till frukost både ost och oliver som kommer direkt ifrån Kadirs hemby. Det är riktigt lyxigt faktiskt, men smaken är lite annorlunda än köpta oliver och köpt ost från matbutiken.
Sen finns det desto värre mycket socker, man använder väldigt mycket olivolja och dessutom mycket kolhydrater till måltiderna och efterätterna här.
Vilket fall som helst, det jag ville komma till är yoghurten. Adem har varit galen i turkisk yoghurt sen det att han fick smaka vid 6 månaders ålder.
Tillslut bestämde sig Kadir för att göra egen yoghurt och idag köper vi aldrig yoghurt i mataffären utan vi gör våran egen yoghurt.
Kadir köper en 5 liter vattendunk med komjölk från marknaden i Manavgat, det kostar mellan 10-15 lira.
Här hemma så silar vi mjölken och häller den i våran stora kastrull samt en lite mindre.
Sedan ska mjölken kokas upp och det gäller att vara på hugget, så fort det börjat stiga så går det undan och då måste man sänka plattan till lägsta värmen.
Skulle det gå väldigt snabbt så kan man blåsa på skummet som bildats längst upp så brukar de sjunka igen.
För det gäller att inte koka över mjölken.
Här brukar jag alltid ta bort det översta skummet som brukar ha stelnat till lite och blivit lite gul i färgen.
Sedan ska man vänta, temperaturen ska sjunka till rumstemperatur eller ganska exakt 37 grader.
För att veta om man har den temperaturen i mjölken så kan man sticka ner ett finger i mjölken.
Kan man ha fingret där i 7 sekunder så är mjölken alldeles lagom, då kommer nästa steg.
Vi ställer den stora kastrullen på golvet i köket. Sedan ska man ha ca 2 dl yoghurt, antingen köpt eller kvar från förra omgången.
Denna yoghurt blandar man i ett glas med ca 1 dl mjölk från den nya, uppkokade mjölken. Det ska bli i konsistens som filmjölk eller något tjockare.
När de är blandat så häller man i detta i kastrullen, blandar runt ett par varv och sedan sätter på locket.
Nu ska temperaturen sjunka i lagom takt och därmed få mjölken att stelna till och bli till yoghurt.
För att temperaturen ska gå sakta ner så virar man in kastrullen i handdukar eller lakan.
Vi använder två stycken till dessa och låter mjölken/den kommande yoghurten stå i 8-10 timmar på golvet i köket.
Sedan ställer vi in den i kylskåpet och nästa dag så har vi en stor kastrull yoghurt hemma.
Det är viktigt att inte skaka för mycket på kastrullen när man lyfter in den i kylskåpet bara.
Den lilla kastrullen med uppkokad mjölk i använder vi till Adem som vanlig drickmjölk.
Jag köper dock fortfarande köpmjölk i tetrapack i matbutiken för jag klarar inte riktigt den väldigt färska komjölken.
Och detta, mina damer och herrar, hade jag aldrig kunnat gjort för varken 8 eller 4 år sedan. Vilken tur att man lär så länge man lever och att jag nu kanske har lärt någon annan hur man gör egen, turkisk yoghurt.
På ”jäsning” igår under dagen som sedan lyftes in i kylskåpet, svalnade, stelnade och idag hade vi ny yoghurt klar.

4 svar på “Tillaga egen, turkisk yoghurt hemma!”

Kommentera