Potträna innan 2 års ålder!

Så här potträna vi vårat barn. Hoppas våra tankar och reflektioner kan hjälpa andra i steget med att sluta med blöja på era barn. 
Vi köpte hem en potta från Ikea i våras och ställde direkt fram den åt Adem.
Att pottränas handlar inte om ålder utan mogenhet. När barnet är mogen nog att kunna, och framför allt vilja gå på pottan själv.
En del barn vill och klarar av att gå på pottan tidigt och andra barn senare.
Men det måste komma i deras takt, inte föräldrarnas tror jag på.
I början gick det inte alls utan Adem satt där med blöja på sig, oftast under tiden jag gick på toaletten eller bara befann mig på toaletten för att ex. borsta tänderna.
Sakta men säkert lät vi honom våga sitta utan blöja. Inte för att behöva göra sina behov utan bara för att känna av det lite.

Potträna framför tvn. 

Någon gång i maj månad tog jag in pottan i tvrummet och han satt ibland på den för skoj skull mest.
En dag när han tittade på tvn så satt han på den utan blöja och antagligen utan att tänka sig för så kissade han.
Sedan fortsatte vi på samma sätt i någon vecka. Pottan stod i tvrummet och när han kände för det så satt han på den.
Varje gång han kissade i den så ropade vi hurra. Och uppmuntrade till att det här var något bra och kul som hände.
Under tiden började Adem sluta använda blöjor lika ofta och istället börja ha på sig sina kalsonger. Något nytt för honom och lite komplicerat.
För dem ska ju helst av innan man sätter sig på pottan.

Heja-rop och beröm.

Efter någon vecka slutade jag ta in pottan till tvrummet och istället förklarade jag flera gånger för Adem att ska han kissa så går vi till pottan som står på toaletten.
Ibland kom han på det själv och ibland glömde han av det. Hela tiden har vi, eller rättare sagt mest jag haft ett öga på Adem och påmint honom om pottan och framför allt vart pottan finns.
Att kissa och bajsa på golvet är väl inte det roligaste som händer, men väldigt vanligt. Och att bli arg eller på något sätt straffa ett barn som gjort på sig är fel tycker jag.
Det är du som vuxen som ansvarar för att lära barnet allt här i livet, även toalettbehov, och man kan inte förvänta sig att en nybörjare ska klara det med en gång. 
Hemma hos oss har vi mattor i alla rum som täcker stora delar av golven så visst känns det lite jobbigt om/när han har kissat där.
Men vi har haft tur och det har faktiskt varit ett fåtal olyckor utanför pottan och nästan alla på golv och inte på någon matta.
Adem lärde sig inom ett par veckor från start att gå på pottan och inga olyckor har hänt sen dess.

Utan blöja och nästa steg.  

Sedan någon månad tillbaka går Adem helt utan blöja hemma. Och sover även middag utan, men med ett kisskydd ifall någon olycka skulle ske under vilan.
Det har det inte gjort ännu.
Än så länge har vi inte tagit bort blöjan på natten men ska börja med det så fort den här värmen är förbi. Då orkar man mer ta hand om kisstvätt och eventuellt större kissproblem.
Vi har även blöja på honom när vi är ute någonstans men även det blir nästa steg för oss och för Adem.
Just nu tycker jag det är otroligt sött när jag ser hur Adem trippar iväg till toan själv och sätter sig på sin potta. Sedan kommer han tillbaka och säger ”Braa, Heeeja” och klappar händerna.
Då vet man att han har gjort ett besök på sin potta.
potträna
Ni som har pottränat era barn eller håller på just nu, hur har det gått? Vad var svårast tyckte ni?
Och har ni några tips inför att sluta med blöja på natten och när man inte befinner sig hemma?

4 svar på “Potträna innan 2 års ålder!”

  1. Vilken duktig liten kille! I det du beskriver om din familj och ert liv så låter det så himla mysigt att ha barn att jag blir riktigt avundsjuk! Men så är han ju en gosig liten pussgurka också er Adem.

    1. Men tack snälla du, ja Adem var ju minst sagt pussgo även när du träffade honom. Fick du mer än en puss eller hur var det? Haha. Sen skriver jag bara om det roliga, för det mesta, och ibland är livet bra tråkigare än vad det låter. Men Adem gör livet bra mycket roligare med hans små påhitt och bus måste jag erkänna. När värmen har lagt sig en del så måste vi ses, ta en fika på Doruk eller så.
      Kram!!

  2. Vad duktig han är! Felix är helt ointresserad. Däremot när jag tagit av honom blöjan så har det inte hänt någon olycka, men sitta på pottan, det är inte kul alls.
    Hade hoppats på mer värme och chans för honom att springa naken här hemma men hela semestern har det varit trist väder…. inte regn men inte heller vidare varmt.

Kommentera