Oroligheter i Turkiet?

Sen förra våren så har många skrivit och frågat om det är något farligt att åka till Turkiet, om jag märker av någonting av det som händer i Syrien hos oss och om det är oroligheter i landet.
Så därför tänkte jag skriva lite om detta nu med tanke på den hemska bombattacken som hände igår i staden Suruç där över 30 personer miste livet.
Först vill jag börja med att berätta att staden Suruç ligger inte långt ifrån Syrien och utrikesdeparimentet (UD) avråder alla svenskar till att resa till områden kring Syrien.
Dels 10 km från Syrien men även några städer bortom dessa 10 km, men ändå i närheten utav Syrien.
På kontoret där bomben sprängdes arbetade det människor som skickar hjälp till staden Kobane där ISIS har hållit till tidigare.
Side och Alanya ligger ungefär 90 mil ifrån Syrien, vilket är ganska långt.
Jag tror det är 90 mil mellan Stockholm till Piteå om jag har hittat rätt på google, så då kan ni förstå att det är en bit. Och lite längre än så till och med.
Jag har bott i Side sedan 2009 och har aldrig märkt av några oroligheter.
Jag har hört om inbrott i butiker, turister som har tyvärr blivit rånade, blivit av med mer pengar på sitt bankkort när de har tagit ut pengar på changing office och liknande.
Men aldrig några oroligheter eller ens prat om att det kan/bör vara något på gång som har med terrorist, bomb etc.
För några år sedan var det mycket oroligheter i Istanbul som började med en protest mot en ny bro som skulle byggas.
Då protesterades det även, för andra anledningar än just brobygget, i många städer runt omkring i Turkiet.
Bland annat i Konya och Alanya om jag inte minns helt fel.
Protesterna på dessa platser gick bra, men det var såklart livat och mycket folk. Det är de närmaste som har kommit Side.
Jag har även pratat många gånger med Kadir om detta, ifall han märker av eller hör någonting som jag kanske inte alls vet om eller hör.
Men han säger som mig att det märks inte av något alls. Visst talar man om det, särskilt när något händer som i Suruç men inte mer än så.
Vi har även haft jordbävning här i Side och Manavgat. Några lite större som jag verkligen blev skrämd av och även några mindre som många inte ens märkte av.
Oftast är det så att när det har varit en jordbävning så kan det komma några stycken under en kort tid för att sedan avta i flera år.
Under dessa jordbävningar som vi har haft hos oss så har det aldrig skadat någon människa och inte heller byggnader eller liknande.
Vad jag kan hitta på internet så har vi inte heller blivit drabbade av någon Tsunami heller.
På UDs hemsida så finns det ingen avrådan till att besöka Turkiet, så länge det inte är vid gränsen till Syrien.
Ni kan hitta mycket information på UD´s hemsida även ang. besöksvisum, bila till Turkiet etc.
Sidan uppdateras ofta, senast idag, och det betyder inte att något nytt har hänt utan just att man ska veta att de har uppdaterat sidan.
Många reagerar just på detta har jag märkt, att det står ”senaste uppdaterad” och att man kanske kan tro att något har hänt.
Ni hittar information om att resa till Turkiet och läget just nu på adressen
Att besöka Turkiet är inget farligt, det är inget man ska undvika och det är inget utrikesdepartimentet avråder till så länge det inte är vid gränserna till Syrien.
Sedan kan jag däremot ännu en gång passa på att varna för den starka solen. Det påverkar oss och våra kroppar mer än vad man tror och det är bra att skydda sig emot den genom vätska, krämer och kläder.
Glöm inte av det.
Jag känner mig mer säker i Turkiet än när jag befinner mig i Sverige, särskilt på kvällarna.
Jag undviker mörka gator i Turkiet och jag håller mig kring folk, turister eller lokalbefolkningen.
Om något händer så är lokalbefolkningen inte rädda för att hjälpa till. Jag har sett det med egna ögon och de tänker inte ens tanken ”behöver personen kanske hjälp” dem gör det bara.
I Sverige är många mer försiktiga. Behöver personen hjälp? Ska jag hjälpa till eller kommer någon annan att göra det istället?
Vi kan inte vara rädda för att leva, vi kan inte vara rädda för trafikolycka, naturkatastrof eller annat hemskt som händer.
Men vi kan förbereda oss på flera sätt, mot flera sätt, genom att ta reda på fakta och läsa på.
Vad är det som händer, vart är det de händer, hur skyddar jag mig på bästa sätt, vart kan jag skydda mig på bästa sätt?
För inte så länge sedan så gick en man runt på en strand och dödade 38 personer och 39 personer skadades i Tunisien. Jag blev rädd och jag tänkte självklart ”tänk om det skulle hända här?”
Just då hade jag min pappa och lillebror på plats här i Side och vi befann oss själva mycket vid stranden.
Men vem säger att det kommer hända just här, i Turkiet?
Efter Anders Breivik dödade totalt 77 personer i Norge 2011 så frågade sig många ”hur kunde det hända i Norge”
Tyvärr kan vi inte veta när, om, hur eller var nästa hemska attack kommer ske. Om det är en naturkatastrof eller något planerat.
Men vi kan inte vara rädda för att det ska drabba oss eller våra nära så pass mycket att det stoppar vårat sätt att leva.
Lev klokt och lev lyckligt. Sen kan alltid en resa till Turkiet göra en väldigt glad också.

39 kommentarer

 1. Hej! Jag kan bara instämma. Vi har varit i Side 25 gånger och vi har aldrig märkt av något som har gjort oss oroliga. Har aldrig varit utsatta för något otrevlig, inte ens dålig mage eller magsjuka.
  För några år sedan smällde det vid vattenfallet i Manavgat, numera får man gå igenom en metalldetektor (som på flygplatsen) när man går in på området. Det är väl det närmaste vi har känt av. Är man på fel plats vid fel tillfälle så kan något alltid hända. Även här hemma i Sverige!
  Så vi fortsätter att åka till vårt kära Side. Åker ner igen den 15 augusti. Skönt och kul att få träffa alla vi har lärt känna i Side under årens lopp.

 2. Otroligt bra skrivet Louise. Har aldrig varit rädd att åka till Turkiet, har varit i Side sedan 1994 och vi har aldrig märkt av några oroligheter. Ser fram emot att åka ner i sep. Ha det så bra med din lilla familj.

 3. Tjenare.
  Hamnade på din blogg just för jag sökte på oroligheterna i Syrien :).

  Skönt att höra. Ska nämligen till Bodrum den 14 september, och det ligger till och med längre bort från Syrien :P.

  Hoppas på en härlig semester med bad och mat 😀

  1. Ja Bodrum ligger ännu längre bort, andra sidan nästan så ni kommer säkert ha en riktigt bra semestervecka med mycket sol bad och god mat. Ha det så bra!!

 4. åker till alanya på söndag och man blir ju inte lite nojjig av medias rapportering de senaste dagarna! ditt inlägg lugnade mig! 🙂

 5. Jätte bra skrivet! Tror dessvärre att folk är lite oroliga att åka vart som helst nu för tiden, och det på grund av att dagstidningarna skriver så mycket, utan att kanske ta reda på ren fakta innan.
  Jag har varit i Turkiet två gånger innan, en gång i Alanya när jag var 9 år (1996) och sen en gång i Marmaris när jag var 16…skulle verkligen kunna tänka mig att åka tillbaka, speciellt till Alanya, för att se hur mycket som har förändrats 🙂

 6. Hej!
  Jätte bra skrivit! Har varit i Side flera gånger och känner mig säker. Dock är jag orolig nu när Turkiet gått till anfall både mot IS och PKK. På nyheterna nu ikväll sa de att Turkiet även attackerat Kurdiska grupper i Turkiet (om jag förstod det rätt). Har du hört mycket om detta, attackerna mot de bägge grupperna? Ska ner till Side igen med min dotter och känner mig orolig (är normalt inte orolig över att åka någonstans). Ha det bra! Med vänlig hälsning, Magda

 7. Bra skrivet! Jag har aldrig varit i Turkiet. Däremot så har jag märkt av hur folk påverkas av media och hur mycket media överdriver. Jag bor i Grekland och det var aldrig tomt i bankomaterna, maten tog heller inte slut i supermarketen som media i Sverige påstod. (nu nyligen pga vår capitalcontrol)

 8. Hej

  En helt annan fråga. Vi kommer åka ner nu på söndag och har en 10-månaders bebis med oss som äter mat från barnmatsburkar här hemma. Oftast Nestlé. Finns de, eller liknande att köpa i Side så att vi slipper släpa med en hel veckoranson? Vi kommer på bo hotel Kaya. Såg att du skrev att det låg en bit utanför själva Side. Tror du det i sådana fall finns någon affär med barnmat där i närheten?

  1. Hej Elin! Vad härligt med semester. Glöm inte uvdräkt till bebisen, det behövs verkligen här. Tyvärr är utbudet på barnmat jättedåligt i både Side och Manavgat. Jag har skrivit om det här i detta inlägg—-> http://louiseiturkiet.blogg.se/2014/may/barnmat-pa-burk-i-turkiet.html Så jag rekommenderar att ni släpar med er burkar och välling om bebisen dricker det. Däremot finns det smothies i klämförpackning men på matbutikerna inne i Side. Jag vet inte hur det är utanför erat hotell men jag tror ni har ett par minimarkets där och där finns bara det vanligaste som bröd, smör, chips, dricka, vatten etc.

   Ha en skön semester och välkomna till värmen!!
   Kramar Louise

 9. Tack för att du klargör läget i Turkiet. Nu kan jag lugna min dotter med att det inte är farligt att åka till Side. En resa som vi har sett så framemot. Men var rädda för att vi inte skulle kunna åka.

 10. Hej och tack för info.
  Vi letar runt på sidor varstans för mer info efter söndagens (16:e) oroligheter i Alanya.
  Vi har resa beställd och inbokad till lörd 29/8.
  Det kryper närmare Side. Hur är läget just nu och hur pratas det kring dessa demonstrationer o händelser?
  Hälsningar Martina

  1. Demonstrationen var inte planerad eller godkänd och därför urartade den. Men dagen efter var "allt som vanligt" igen och flera platser märkte man inte ens av att något hände i Alanya. Läget är som vanligt i Side men jag följer UDs uppdateringar så mycket jag kan. Kram Louise

 11. jag och min syster åker till side på lördag, jag få se till att läsa din blogg då.
  tack för allt du skriver, man blir ju rädd när man läser allt på nätet..
  kram

 12. Hej vi har en inbokad resa den 20e sep som vi längtat efter,men börjar o tveka efter det som hänt i veckan! Många har bokat av sina resor! Man vill ju inte bara vara inne på hotellet! Törs vi åka?
  Mvh Nettan

 13. Hej!
  Vilken tur jag hittade din blogg 🙂 så skönt att få info från någon som bor på plats! Har varit väldigt orolig att åka till side nu på onsdag den 23 Sep eftersom många i min närhet avråder oss att åka med 3 barn.
  Hur är läget därnere nu i side?
  Hälsningar ett regnigt och blåsigt Sverige 🙂

 14. Åker till Turkiet
  2015-07-26 KL 19:53:58
  "Tjenare.
  Hamnade på din blogg just för jag sökte på oroligheterna i Syrien :).

  Skönt att höra. Ska nämligen till Bodrum den 14 september, och det ligger till och med längre bort från Syrien :P.

  Hoppas på en härlig semester med bad och mat :D"
  __________________________________________________

  Vill bara svara och säga att det var toppen i Bodrum. Vädret, havet, maten och allt. Mycket bra resa.

  Har ofta fått höra ofta försäljarna är väldigt jobbiga. Ja, jag tyckte att vissa var "på"… Men inte direkt jobbiga – det var liksom bara att ignorera dem.
  Hur upplever du själv försäljarna i Turkiet?

 15. Hej
  Tack för en positiv sida om Turkiet 🙂 allt man läser känns så oroande, vi åker till Incekum på söndag på vår första utlandsresa någonsin! Det känns väldigt oroande med allt som verkar pågå i Turkiet. Men man får ju inte avboka så känns som vi åker med livet som insats…

 16. Hej
  Tack för en positiv sida om Turkiet 🙂 allt man läser känns så oroande, vi åker till Incekum på söndag på vår första utlandsresa någonsin! Det känns väldigt oroande med allt som verkar pågå i Turkiet. Men man får ju inte avboka så känns som vi åker med livet som insats…

 17. Hej.

  Jag och min tjejs familj ska till sidé den 18 oktober till hane resort Hotel tror jag det heter.

  Tjejen är orolig för orolig veteran i Turkiet, bör hon vara det?

  Jag vart lugn efter läst detta.

  🙂

 18. Hejsan! Tack för att du tar din tid och svarar på frågorna vi oroliga svenskar ställer. Även jag har en sådan. Jag och min familj ska nästa vecka (19 okt) ner till bodrum. Någon som har någon koll på läget där? Det ligger ju så långt borta från Syrien man kan komma. Men med allt som skrivs så känner man sig ändå lite orolig, men det kanske jag absolut inte behöver vara? Mvh.

 19. Hej! Jättebra blogg du har! Jag känner samma sak som de som skrivit här tidigare. Vi funderar på att åka i juni -16, till Side. Har läst avrådan på UDS sida och känner mig oerhört osäker på om det är en bra idé att ta med barn dit i rådande läge? Hur ser det ut i dagsläget? Tack på förhand!
  Mvh Anneli

  1. Hej Anneli! Tack så mycket. UD har gjort avrådan till östra delarna av Turkiet sedan 2014, så det är inget nytt just nu. Detta område ligger 90 mil ifrån Side. Jag känner mig säker i Side och Manavgat, och många som har turistat här senaste året känner samma sak. Men för säkerhetskull ber jag dig läsa detta inlägg som jag skickar en länk till efter detta meddelande, och dessutom kommentarerna till, som jag skrev för bara några dagar sedan. Det kanske kan vägleda dig lite mer och sedan hoppas jag att ni kommer iväg och får en trevlig semester. Kramar Louise
   http://louiseiturkiet.blogg.se/2016/january/turkiet-2016-2.html

 20. Hej! Läste din blogg,intressant,,det är ett tag sedan ni skrev här,så jag vill fråga om läget nu,,vi åker till Alayna i April-maj,14 dagar,har ett farvorithotell där,nu börjar jag bli lite betänksam efter vad som händer längst kusten mot Syrien,,vi är i 60-års ålder,och älskar Turkiet,att sola,bada och njuta.Vad tycker du,reser folk nu också,verkar inte så.

  Hälsning Bodil

  1. Hej Bodil! Bloggen uppdateras nästan dagligen. Här har jag skrivit ett inlägg som publicerades för inte så länge sedan och hur jag upplever det idag och det är även flera som har kommenterat som du kan se längre ner. Under hela vintern så har det varit mycket tyskar, ryssar och engelskmän på plats i Side. Det är mest skandinaver och framför allt svenskar som drar sig för att åka.
   Mvh Louise

   http://louiseiturkiet.se/2016/january/turkiet-2016-2.html

 21. Hej! Ska till Side 12 juni med min släkt och familj. Har sagt det till några i klassen och de säger att det är jättefarligt och oroar mig. Efter att jag läst din tet så blir jag lite gladare.

 22. Hej! vi ska till Turkiet…men jag har hört att det är oroligt där, vet ej om jag vågar åka dit! Vi ska bara vara vid hotellet och bada, men vet ej om jag vågar åka dit

 23. Hej! vi ska till Turkiet…men jag har hört att det är oroligt där, vet ej om jag vågar åka dit! Vi ska bara vara vid hotellet och bada, men vet ej om jag vågar åka dit

Kommentera