Sluta med blöja på natten!

För lite mer än en vecka sedan så slutade vi ta på Adem nattblöja när han skulle sova om natten.
Vi har tidigare slutat med blöja på dagen hemma och även vid vilan och det har gått jättebra.
Han har inte kissat när han sov under vilan men natten är så mycket längre tid så jag var lite orolig.
Och jag har insett att detta med att sluta med blöja är mer ett orolighetsmoment för oss föräldrar som gör att vi blir fegar, backar och drar ut på det än för barnet själv. I detta fall Adem.
Jag är inte så jättepigg på att byta sänglakan mitt i natten även om vi har ett kisskydd.
Jag minns själv från när man var liten och det hände en olycka så att man fick väcka mamma och hon fick byta mitt i natten.
Eller jag minns det kanske inte men jag har hört historien om det hela. Och det lät inte ett dugg kul.
Men vi sa att det är dags nu och vi provar för att se hur det går. Funkar det inte så avvaktar vi bara lite och provar längre fram igen.
Som jag har skrivit tidigare så handlar allting om barnets behov och framför allt mognad.
Det är inte ålder eller utveckling på ex. tal, äta själv utan hjälp, ta på sig kläderna själv utan bara om barnet är redo eller inte tror jag.
Innan läggdags får Adem kissa på pottan och varje kväll så förklarar jag för honom att nu har han inte har blöja på sig när han ska sova och behöver han kissa så måste han gå på pottan.
Efter den meningen så sa jag alltid ”Okej?” och han svarade okej.
Ju mer dagarna har gått så behöver jag aldrig säga ”Okej?” Utan han bekräftar det själv med ett okej varje kväll.
Jag var redo för ett par nätter med några kissolyckor och hoppades bara att han inte skulle bajsa.
Men efter mer än en vecka utan blöja på natten så har han faktiskt aldrig kissat i sängen någon gång.
Han kissar innan läggdags, sedan har Kadir tagit honom på natten för att kissa. Två gånger har han inte velat kissa och det har gått bra ändå.
När han har kissat på natten så har han också somnat om snabbt igen i sängen, vilket är väldigt skönt.
När han vaknar på morgonen så säger jag till honom att han ska gå och kissa på pottan.
Eller också att om han behöver kissa så ska han gå på pottan.
Ibland har han gjort det och ibland har han legat kvar en stund. Men det har gått bra vilket som.
Han vet när han behöver kissa och springer iväg själv till pottan.
Jag är så otroligt glad och stolt över att det funkar så bra. Jag vet att vi kommer ha några nätter där vi kommer få byta lakan och göra rent efter någon olycka. Jag är inställd på det.
Men jag jublar lite inombords varje morgon jag upptäcker att han är så stor och klarar detta så bra.
Jag är också glad över att vi gör detta nu innan bebis kommer. Då orkar och kan jag vara mer engagerad och vägleda mer och kanske bättre.
Om 4 månader så börjar livet med noll sömn, mycket vakna nätter, lite tålamod och mycket fokus på bebisen.
Jag tror att jag och Kadir har en väldigt avslappnad stil till mycket sånt här vilket hjälper till en hel del. Särskilt för att Adem ska känna sig trygg och bekväm.
Det är inga måsten, inga krav och vi är inställda på vad som kan ske, exempelvis kissolyckor vilket gör att vi inte brusar upp oss OM det händer.
För vi vet att det kommer hända.
Vi har inte heller använt några klistermärken även om jag tänkte tanken. Ett klistermärke att sätta i en bok eller på pottan när man prickat rätt i pottan under dagen.
Att köpa någon present för att han klarat nätter utan blöja är inget jag har tänkt på alls, men jag har hört att en del gör det.
Barnet själv kommer aldrig koppla att natten som var utan några kissolyckor ger en present. Det är för lång tidsskillnad emellan natten och köpa en present för att en tvååring ska koppla.
Däremot har vi uppmuntrat och sagt på ett glatt sätt att han har klarat en natt utan blöja, vad kul och så vidare.
En härlig och positiv start på morgonen för oss alla.
Nästa steg nu är att inte ha blöja när vi är inte är hemma.
Samma sak där så är jag lite rädd för olyckor, vad gör vi om han akut måste kissa? hur funkar det framför allt här i Turkiet med en sådan sak där det inte finns toaletter vid varje hörn och så vidare?
Jag måste i ett sånt läge anpassa mig efter hur man gör i detta land, vad är tillåtet och vad är accepterat.
Men när jag har pratat med Kadir så säger han att det är helt okej att ta ett barn åt sidan, bakom ett träd, en buske eller så för att uträtta sina behöv.
Det är ju bara barn och det är fullt förståligt och naturligt även här.
Hur har ni gjort när ni slutat med blöja på dag och natt samt när ni inte är hemma? Har det gått bra, har det hänt olyckor? Tips tar jag tacksamt emot!
På länken under har jag skrivit om när vi började potträna Adem innan han var två år gammal.
Bildkälla: www.google.se med reklambild från Molfix, blöjmärket som vi använder oss av här i Turkiet som har funkat jättebra för oss som start. Aldrig några blöjor som har läckt någon gång.

9 svar på “Sluta med blöja på natten!”

 1. Först och främst måste jag säga att jag är väldigt imponerad av Adem och er som föräldrar. Det är tidigt att sluta med blöja vid 2. Speciellet pojkar. Men sen är det säkert så att barnet är redo innan föräldrarna är det. Vet att många föräldrar är sk bekväma av sig och inte tar tag i det:-) Ronja var 23 månader när hon slutade helt men hon gillade aldrig blöja så mycket och hade mycket problem med sin mage så redan när hon var 6 månader bajsade hon på toa eller pottan. Sen var hon 2 ½ år när hon var blöjfri på natten. Vi kissade henne innan läggdags men inte på natten. Och då direkt så hade vi inga olyckor men sen genom åren så har man haft några stycken. Än idag när hon är 7. Men så är det ibland ju. Viktor däremot var lite svårare. Han blev blöjfri närmer 3. Och det av den anledningen att han inte ville släppa blöjan. Men när han väl gjorde det så var det inga problem och strax därefter så var han blöjfri på natten. Tips på att lämna hemmet utan blöja är ju såklart att kissa hemma innan, sen ha ombyte med. Så fort ni är någonstans med toalett så kissa. Vi la handduk också i bilbarnstolen. Blir ju lite extra jobb om det kommer kiss där:-) Men jag tror Adem kommer klara det galant. Han verkar mer än redo:-) Och ja just det vi har aldrig gett klistermärken eller nåt utan bara berömt och aldrig blivit arga vid olyckor. Finns tyvärr föräldrar som blir det:-(
  Lycka till!

  1. Men tack vilka fina ord! Jag har sett på många mammasidor att potträning och avslutande med blöja kan variera väldigt mycket i åldrar. Och att det är många föräldrar som just skriver att "nu måste vi ta tag i det här" Det är ju bekvämt med en blöja som man bara behöver byta då och då. Men jag tror man gör en otjänst på att dra ut det för länge. När jag var au pair i usa för några år sedan så hade lilla tjejen på 4 år fortfarande blöja. Hon slutade efter ett tag och det var inget jag behövde "ta hand om" mer än att påminna om toalett och inte ge blöja. Men där var föräldrarna bara bekväma av sig och lät hon ha blöja lite för länge tyckte jag. I och med att det är varmt och sommar så körde vi på att sluta nu då han kan springa naken en längre tid, i flera månader.
   Det är våran lyx med att sluta med blöja här i Turkiet, det blir lite "lättare"

   Tack för tipsen om när vi ska iväg. Vi har redan nu sagt att vi ska alltid ha ett ombyte i bilen, men också att man har i väskan. Man vet aldrig när det händer, vart det händer och om man har med något att byta om med i väskan.
   Jag tycker det är hemskt när föräldrar blir arga på sina barn för att de kissar på sig, kissar inomhus när de ska sluta med blöja. När jag skaffade mig en hund för 10 år sedan så fick jag höra detta att få hunden rumsren, kissar han inne så beror det inte på hunden och att han har gjort fel utan att jag som ägare inte har tagit ut och kissat hunden i tid. Lite samma sak med barn, barn är barn och det är vi föräldrar som måste uppmuntra och vägleda hur man ska göra. Att de kissar på sig och det händer olyckor måste man räkna med just pga att de är barn, inte vuxna.

   Ha det så bra!! Kram

 2. Är också imponerad av Adem och att han slutat (slutar) med blöja redan som tvååring. Super bra gjort av honom. När min sambos dotter slutade med blöja hände TVÅ olyckor, och båda på dagen och första gången när hon var påväg till toaletten. Men vi var förberedda på att det kommer att hända så det var bara till att glatt skura golvet och torka upp. Ena gången hände det när hon var så uppspelt, sprang till toaletten men inte hann ta ner byxorna. Hon har varit blöjfri på natten direkt och ALDRIG någonsin kissat i sängen. Vi brukar också påminna om att gå på toaletten innan läggning och när hon vaknat, och såklart UPPMUNTRA OCH VARA POSITIV. Tror att det är jätteviktigt och att man absolut inte blir arg i fall en olycka skulle hända…

  Tips är kanske att ha med extra ombyte i fall det skulle hända en olycka. Att kissa innan ni lämnar hemmet och kanske gå på toaletten där det finns. Sambos flicka är sån som aldrig behövs kissa när vi ska någonstans och så fort vi kommit till bilen är hon jättekissig (de gånger vi satt henne på toa ändå så har det forsat hahah). Men det viktigaste är nog att inte bli arg i fall en olycka skulle hända, för det kommer hända förr eller senare och att man faktiskt räknar med det.

 3. Vår äldsta slutade med blöja på dagtid helt när han var omkring 2,5 år. Han ville inte sitta på varken pottan eller toaletten tidigare. Vi hade köpt hem en potta redan ett år tidigare och visat honom den och alltid haft den vid toaletten/skötbordet och även en bok om en piratpojke som går från blöja till potta som han älskade att läsa, men när han väl började intressera sig för potta så var det den boken han ville läsa när han satt där. Och sen kom det av sig själv. Han sa till och jag är glad att vi väntade tills han själv visade att han ville sluta med blöja.På nätterna slutade vi med helt någon månad senare.

  När vi började att åka iväg utan blöja var av en slump. Eller rättare sagt vi glömde bort att ta på en blöja och det gick bra. Vi kom på det när vi kom hem igen efter att vi bara hade varit till affären. Men vi har köpt ett kissskydd som jag klippt så att det passar bilbarnstolen och lagt där i sen har jag haft med flera ombyten, men bara behövt byta 1-2 gånger och han har bara behövt kissa ute 1 gång. Vår son var i början så att han hellre höll sig trots att vi gick in på allmänna toaletter ibland. Men det släppte efter ett par gånger. Så mitt tips är att ha handduk eller kissskydd i bilbarnstolen och även vagnen om man känner för det (det hade vi aldrig dock) gå på pottan precis innan man åker/går och sedan fråga med jämna mellanrum och erbjud toalett om möjlighet finns. Ha ett ombyte liggande i bilen ifall man glömmer att ta med (har vi jämnt haft, men har aldrig behövt använda det dock) men jag tror att känner han sig trygg med att säga till hemma när det är dags så gör han nog det när ni är iväg också. Så testa när ni är iväg korta stunder.
  Lycka till!

  1. Åh jag ska nog också köpa ett kiss skydd att klippa till och ha i bilen. De känns som om det är bättre än handdukar som de snabbt kissar igenom. Och viker man det dubbelt så blir det mer obekvämt att sitta på. Tack för dina tips!! Kram

 4. Det är väl ett tag kvar innan min son sover utan blöjor. Han är 8 månader nu. Vi har däremot börjat med att sätta honom på pottan på morgonen. Han verkar tycka det är skönt för han sitter och småfilosoferar i 10 minuter o h kissar nästan alltid ☺

  1. Vad bra att redan tjuvstarta så tidigt med pottan och låta han bli intresserad utav den redan nu. Det är smart tror jag för då kommer det naturligt och mer och mer tillslut tror jag. 🙂 Ha det så bra!

 5. Jag tror som du, antingen är barnet redo eller inte och de är föräldrarnas uppgift att kunna avgöra om de är dags eller ej.
  Här i Italien börjar man "skolan" de ar man fyller tre och barnen máste vara blöjfria. För vissa funkar de utmärkt men för andra är de svárt och jag kan förstá om föräldrarna blir stressade…
  Myriam slutade de áret hon skulle fylla tre och de gick bra men jag tycker att de borde fá vara nágot individuellt och inte en regel fór att fá börja skolan.
  Kram och ursäkta "svenskan" men har inte svenskt tangentbord
  Elin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.