Recept: Kisir, turkisk bulgursallad!

Det finns vissa maträtter i Turkiet som jag älskar men inte riktigt vågar mig på att laga.
Jag har ibland en inställning att matlagning är svårt, vilket det absolut inte behöver vara men detta gör att jag backar och inte riktigt vågar ta mig an maträtter.
För tänk om det blir fel, tänk om det inte alls smakar gott?
Är det något jag verkligen tycker om så är det denna maträtt, en sallad gjord på bulgur bland annat, och jag har äntligen lärt mig att göra den och tänkte dela med mig utav detta, väldigt enkla recept.
Kan jag så kan du!
Kısır (Uttalas Ksr) är perfekt som förrätt, en sallad till maten du tänker bjuda på eller som ett gott mellanmål mellan lunch och middag.
Du behöver:
4 dl bulgur, går även bra med fullkorns bulgur men jag använde mig utav vanlig.
5-6 dl vatten
2 st tomater

2 st lök

3 st salladslök
1 knippe persilja
1 st paprika, gärna spetspaprika
2 msk tomatpuré
(1 msk paprikapuré om du vill ha det lite starkare, inte ett måste)
1 dl olja
Salt, peppar, paprikakrydda
Citronsaft (1/2 citron),
1 msk granatäppelsirap
Gör så här
Lägg bulgur i en stor skål och häll kokande vatten över så att det precis täcker. Låt bulgurn svälla upp och mjukna i ca. 30 min.
Du kan lägga ett lock över eller en tallrik om du vill.
Medans det står åt sidan så hackar du löken och paprikan.
Stek i olja tills de får färg. Lägg i purén och kryddor samtidigt som du rör om.
Häll i vatten och koka på medelvärme i ca. 5 min. Låt svalna.
Finhacka salladslöken och persiljan. Hacka tomaterna i lagom stora bitar.
Häll i tomatsåsen, den med paprika och lök som du stekte i olja, puré och kryddor, i bulgurn och blanda ordentligt.
Du kan använda händerna om du vill det för att verkligen jobba in alla ingredienserna tillsammans. Eller så blandar du med en sked.
Tillsätt resten av grönsakerna, citronsaften och sirapen i skålen och blanda allt.
Låt svalna innan servering.
Detta håller sig ca 2-3 dagar i kylskåpet.
Du kan också ha i vanlig isbergssallad som du finhackar om du vill ha en ytterligare grön ingrediens.

2 svar på “Recept: Kisir, turkisk bulgursallad!”

  1. Hej! Kul att du prova en av rätterna ja tipsa om 😀 visst är det enkelt! Och precis som många turkiska rätter finns de måga olika sätt att göra dom på.. Om du vill ha det ännu enklare nästa gång så kan du följa receptet jag fick lära mig, bulgur gurka tomat vårlök persilja , medan bulguren mjuknar i vattnet så hackar du allt smått. Ha i mer vatten i bulguren från början så att när det mjuknat är det fortfarande lite vattnigt. Ha i tomatpuren direkt i bulguren och häll i lite olja, blanda och i med grönsakerna , salta och häll i citron över! Klart 🙂 slipper man ta fram stekpannor osv..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.