Helgdag i Turkiet och fullmåne!

Någon mer än jag som är trött idag? Igår var det fullmåne och precis som många andra så har jag sovit dåligt. Det har dessutom blåst rejält mycket vilket också störde min natt en hel del. 
Igår innan vi skulle sova så fick Adem syn på månen från köksfönstret så vi stod och tittade på den ett tag och pratade om och med månen. 
När vi sen ska gå till sovrummet så säger Adem ”Bye bye måne. Tycker om måne” 

Adem är inne i en period där han berättar vad eller vilka han tycker om. Topp tre just nu är baba, dede och abla. 
Jag har med andra ord halkat ner lite från hans lista men jag jobbar mig upp igen. 
 
Bildkälla: www.google.se 
 
Är det någon som befinner sig i Turkiet just idag? 
I så fall kommer ni nog märka av alla flaggor ute idag på olika byggnader, hus, bussar etc. Idag är det Zafer bayram, dvs dagen vi firar slaget vid Dumlupınar som var den sista striden mellan grekerna och turkarna mellan 1919-1922.
Kriget utkãmpades mellan den 26 – 30 augusti 1922. 
Detta är en röd dag och det går inte att gå miste om att det är en speciell dag här i Turkiet. 
För två år sedan hade jag vänner på besök som fick sms från sitt resebolag, jag tror det var Ving eller Fritidsresor, som skrev att det var Turkiets nationaldag idag. 
Det är det alltså inte. En nationell helgdag, ja. Men Turkiets nationaldag är först den 29 Oktober. 
 
Bildkälla: www.google.se 

2 svar på “Helgdag i Turkiet och fullmåne!”

  1. Hej! Jag undrar hur det är med värnplikt i Turkiet? Min killkompis i Turkiet har berättat att det är obligatoriskt att göra detta som man efter att man fyllt 20 år. Vet du hur detta funkar? Hur lång är tjänstgöringen? Jag är jätteledsen för jag har ingen aning om hur man har kontakt med dem i armén, om man nu ens får ha kontakt med familj och vänner 🙁 kanske en luddig fråga men tänkte att du kanske visste eftersom du bor i landet! Kram

    1. Hejsan! Alla killar måste göra militärtjänst i Turkiet och att flytta till Sverige gör dig inte "fri" från den, du måste göra den förr eller senare. Ca 12-15 månader är värnplikten, läser du på universitet däremot så är den kortare om jag förstår det hela rätt. Man får ha kontakt genom en telefon som finns på plats där killen befinner sig. Men ingen mobiltelefon etc. är tillåtet. Kram!!

Kommentera