Paniktvätta, sömn och Picasso!

God förmiddag på er!
Adem har börjat vakna kl 9 eller strax innan det denna vecka och jag är helnöjd. Sömn klarar man sig utan ett tag men det är väldigt skönt att få en hel natt sömn och vakna utvilad.
Och det gör jag nästan jämt nu. Jag laddar batterierna för vintern med andra ord för då kommer det bli stor sömnbrist kan jag tänka mig.
I 17 månader vaknade jag allt mellan 1 eller 6 gånger varje natt när Adem ammades, när vi sedan slutade att amma så gick det ganska så snabbt över till att han sov en hel natt rakt igenom.  
Sedan har det såklart varit nätter där han har vaknat och väckt mig men samtidigt somnat om snabbt igen. Och överlag så sover han hela nätter rakt igenom.  
Det är lyx det.
 
Denna morgon så har vi hunnit äta frukost hela familjen, plockat undan i köket och startat diskmaskinen, klätt på oss riktiga myskläder som passar till mysvädret vi har (inget regn än men det kommer väl senare idag…) och hunnit panikstarta en tvättmaskin.
Jag insåg att idag är det nog dagen med minst regn på ett par dagar framöver så jag passar på att tvätta och hoppas på det bästa. Att det ska hinna torka någorlunda innan regnet öser ner.  
Adem har målat nya picassobilder nu på förmiddagen och jag har hunnit förbereda ett blogginlägg för eftermiddagen åt er med en liten rolig intervju som jag har gjort.
 
Nu ska jag snart sätta igång dagens lunch som blir spagetti och köttfärsås.
Köttfärs kostar ca 40 lira för ett kilo idag, dvs strax under 120 kronor. Och trots att det är kanske dyrast hittills sen jag flyttade hit till Turkiet så har jag nog aldrig ätit så mycket spagetti och köttfärssås som jag har gjort denna sommaren.
Det är, har alltid varit och kommer alltid att vara min absoluta favoritmaträtt från Sverige.
Ibland blir den inte riktigt så god som jag vill ha den men för det mesta blir den helt toppenbra. Med vitlök i så blir den perfekt.

Adem Picasso

4 svar på “Paniktvätta, sömn och Picasso!”

 1. Hej,

  Kanske missuppfattade det du skrev men, ammade du i 17 månader? Är det normalt att amma så länge i turkiet? I sverige verkar ju bara mammor amma i 6 månader??

  Hade varit intressant att veta. och hur du ser på den saken.

  Kram

  1. Hej Olivia! Nej, det stämmer att jag ammade 17 månader. Första 8 månader mest hela tiden, sedan blev det 3-4 gånger per dag ungefär och även natten. De sista 4 månaderna var det bara under natten men då mellan 2-3 gånger. I Turkiet ser man det som något positivt att amma, och att amma länge. Och det är ju så det ska vara för det finns inget som är bättre för en bebis eller ett barn än riktig mjölk dvs. att ammas. Däremot har jag aldrig stött på någon här heller som ser ersättning som något dåligt utan funkar det inte för mammorna att amma så ger de ersättning och det är såklart bra det också. Men jag har också fått den uppfattningen om att amningen ska göras 6 månader och sedan är bebisen "för stor" i Sverige. Helt sjukt egentligen, hur kan man välja bort att ge sitt eget barn det bästa och nyttigaste som finns. Det är fortfarande bättre innehåll än vanlig mat så länge barnet får i sig så mycket som hen ska. Och det är bättre innehåll än ersättning vilket säger sig själv, ersättning är ersättning och mjölk kommer naturligt. Men det ska såklart funka också för barnet och mamman. Och man måste inte sluta amma för att barnet helt plötsligt är 6 månader, det är bara ett löjligt påhitt och jag hoppas att amning blir mer accepterat i Sverige. Samtidigt ser jag också att man äter mer färdiglagad mat, fryst halvfabrikat mat etc. än vad vi gör i Turkiet som vuxna så det kanske är en koppling. Allting ska gå snabbt och vara enkelt, men man måste tänka på innehållet också.

   Oj, lång förklaring men jag är såklart för amning. Och skulle det inte funka för lillasyster så kommer jag ge ersättning och jag vet också att det är helt okej för min omgivning utan problem. Viktigaste är att bebisen mår bra, får i sig det den ska och att jag trivs med mitt val.

   Kram!!

 2. Men tack för ett så bra svar!
  Jag vill också ha barn och gärna snart inom något år för nu det senaste halvåret har min livmoder börjat krampa på riktigt haha 🙂 så har suttit och läst samt pratat med folk om amma sitt barn mer än 6 månader. Jag ska försöka amma så länge jag kan, i alla fall till 12 månader och sen kanske man kan amma så som du skrev på nätterna (för det kommer ju underlätta). Så, en fråga till: börjar inte mjölken sina om man bara ammar under nätterna?? (tydligen inte, eftersom du ammade på nätterna).

  Tack för svaret ännu en gång 🙂

  1. Haha jag förstår vad du menar, och jag hoppas att du snart kommer få uppleva livet som förälder. Även om det är tufft ibland så är det de absolut bästa som finns. Härligt också att du är positiv till amning. Det var jag med och det är svårt att föreställa sig hur det är innan men jag var inställd på att de ska funka. Den bästa hjälpen fick jag från min mans systrar som visade och "styrde" hur jag skulle göra. Sedan kikade jag även på klipp på youtube där de visar hur det hela fungerar, datagjort, vilket var väldigt lärorikt tyckte jag. Mjölken anpassar sig efter hur mycket bebisen äter så när jag bara ammade på natten så sinade den såklart men eftersom jag ändå höll det igång så fanns det där. Det man kan bli lurad utav är om man pumpar ut i flaska och ser att de inte kommer något alls. Det betyder inte att det inte finns mjölk utan att pumpa och att barnet ammas kan göra att olika mycket kommer ut. När du väl är gravid sen så kan du prata med din BM om detta och även kanske gå på amningskurs innan. Ju mer information du har ju bättre är det tror jag. Sedan kommer det dagar, och nätter då man bara vill ge upp för allting är SÅÅÅ jobbigt med amningen. Jag ville det men tog mig igenom det och kände att det var helt klart värt det. Ha det så bra och lycka till med allt! Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.