Esma 9 månder!

Jag har missat att uppdatera om Esmas 7- och 8månaders utveckling. Men jag tänkte göra en liten och dessutom sen 9 månaders uppdatering. Förhoppningsvis så är jag snabbare sen vid 10 månaders.
 
När vi var i Sverige, när Esma var 8 månader och 2 veckor så fångade jag på film när Esma sa sitt andra ord flera gånger om
”Äta, äta, äta, äta”
Hon hade sagt det några gånger innan det men ganska så otydligt även om jag tyckte mig höra just det ordet.
Med Adem var allt så tydligt, alla ord och alla utvecklingar som man tydligt ser visade han.
Medans Esma ser man lite grann att något är på gång att ske, man hör henne säga ett ord men var det verkligen på riktigt tänker jag då.
Och sedan några dagar senare så är det på riktigt och jag hör henne klart och tydligt säga äta tex.
Idag säger hon mamma, äta, baba och anne (mamma på turkiska) utöver dem riktiga orden så ”pratar” hon för fullt. Dadadada säger hon för det mesta men ofta låter det som om hon svarar mig och människor som hon träffar och som pratar med henne. Oftast får man ett svar från henne alltså, men oftast är det på bebisspråk.
 
Esma har ålat sig fram ganska länge nu. Som en militär som tar sig fram liggandes på marken tycker jag det ser ut.
Precis samma sak gjorde Adem och sedan vid 10-11 månader så började han ta sina första stapplande steg.
Och efter sin 1års dag så började han krypa. Omvänd ordning vilket är mycket vanligt.
Esma började visa tendens på att vilja krypa innan hon blev 9 månader och för två veckor sedan så sov hon riktigt dåligt på natten. Hon vaknade vid 5 och kunde aldrig komma till ro för att somna om, ville amma fast ändå inte.
Hon var helt enkelt inte sig själv. Och efter tredje dagen som detta pågick så började hon också ta sig fram genom att krypa. Nu kryper hon nästan mestadels hela tiden och det går undan.
Vi måste verkligen ha mer koll på henne och på vart hon tar sig fram.
 
 
Så här var det för 10 dagar sedan. Långsamt och försiktigt. Nu går det undan istället.
 
För tre dagar sedan, när Esma var 9 månader, 2 veckor och 1 dag gammal så ställde hon sig upp på egen hand mot soffan för första gången.
Jag och Kadir satt i soffan, Esma satt nedanför och plötsligt tog Esma sats och bara ställde sig upp.
Vi föräldrar blev lite chockade faktiskt då vi inte var beredda på det. Och än mindre förberedda på att hon faktiskt kan göra en sådan sak.
 
Esma är otroligt enkel liten person, hänger med lätt, gör inte mycket ljud ifrån sig om att hon är missnöjd. Får hon bara amma, sova när hon behöver och riktiga mat i magen ibland så är hon väldigt nöjd.
Pratglad när hon vill prata och annars är hon tyst och tittar med sina stora, gröna ögon.
 
 

 
 
Hennes ögon är helt fantsatiska tycker jag. Precis som sin storebror, jag druknar i deras ögon verkligen.
 
 

4 svar på “Esma 9 månder!”

  1. Hej Louise! Vilken härlig "uppdatering" av Esmas utveckling;) det går minsann fort i den åldern;) ofta kommer flera saker nästan samtidigt,vilket är kul fast ibland lite överväldigande kanske?!;) såg bilderna innan med duplot,det lekte mina grabbar ofta med när dom var små, är ju tidlösa leksaker som inte blir föråldrade utan kan användas i generationer tycker jag;) har sparat allt duplo i väntan på barnbarn;) haha;) får se när det blir! Ha det bra med din underbara familj<3 kram

    1. Ja det stämmer, mamma heter anne på turkiska. Säger man mama så tror dem att barnet vill äta. Vilket har varit lite förvirrande när mina barn har sagt mamma. "Vill du äta Adem, är du hungirg?" hehe 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.