Flytta ner hit?

Hallå där!
Vi har precis kommit hem ifrån Maria, Hasan och Selma där vi har ätit god mat, druckigt te och pratat en massa.
Nu väntar vi bara på att tiden ska gå så att vi kan hoppa in i bilen och åka iväg till Antalya flygplats.
Nej, vi ska inte ut och flyga utan vi ska ÄNTLIGEN hämta hem Sandra, Belma och Tayfur som kommer i natt.
Det ska bli så skönt att ha dom hemma igen.
Fick en fråga ang. att flytta ner hit till Turkiet och tänkte därför passa på att fråga er om det är någon mer som ska flytta ner hit? Vid den här tiden brukar många börja planera sin sommar. Om dom ska kanske flytta ner för att testa en sommar och jobba. Eller kanske till och med flytta ner för att bo här.
Så är det någon mer som har tänkt att bo här en längre stund?
Ha det så bra!!

49 kommentarer

 1. Jag har planer på att bosätta mig i turkiet en längre tid, undrar då lite hur och var man ansöker om att få stanna i landet i mer än 90 dagar, för det är väl så länge man får stanna på passet? och hur du gör med jobb osv. 😀

 2. Hej! Jag har hittat en lgh i Alanya som jag ska hyra från och med Februari. Jag får inget hum om hur det här med elen fungerar, vad det kostar och var jag vänder mig någonstans. Jag kommer hyra ett år i taget. Jag har läst att man kan söka turistvisum för en längre tid (6 månader upp till ett år?). Kan man förlänga det? Jag har sjukpension och får behålla den. Hur fungerar det med sjukvård? Om jag betalar skatten i Sverige, har jag då rätt till svensk sjukvård? Gahh, jag behöver veta så mycket som möjligt. Tacksamt tar jag emot mail då jag kollar den hela tiden på mobilen.
  Apropå mobil! Vad är det mest fördelaktiga kortet till mobil? Vad kostar det där? Vad kostar internet?

  Kram från Evelina

  1. Ska man stanna i ett annat land i mer än 6 månader så är det lag i Sverige på att man skriver ut sig ur landet. Du är fortfarande svensk medborgare men du kan ex. inte få bidrag ifrån Sverige, hur sjukpansionen fungerar vågar jag inte säga faktiskt. För el och vatten så får du två separata räkningar varje månad som ska betalas in på två olika platser i din stad du bor i. Jag antar att din hyresvärd kommer berätta för dig hur det fungerar och vart du ska gå. Du kan skaffa visum från 1 månad upp till 2 år tror jag att det är. Och sedan är det bara att förlänga när det behövs. Eftersom du blir utskriven ifrån Sverige så kommer du behöva betala lite extra om du söker sjukvård i Sverige. Du kan ha en reseförsäkring som du använder dig av vid sjukdom och olycksfall i Turkiet, eller en turkisk försäkring. Är du gift med en turk så går du automatiskt under hans försäkring.Jag har turkcell simkort och är jättenöjd. Internet kostar för hemmet 85 tl. Om du har tillsammans med din tvboxer så tror jag det kostar 60 tl. Lite olika men alltså sånt där får du reda på när du är på plats. Lycka till!!

 3. Jag ska åka ner igen till sommaren och stannar först 2 1/2 månad sedan ser vi om det blir mer. 🙂
  Då ska även jag få gå igenom det att skaffa visum.

 4. Jag tänker Kusadasi, var där nu i sommras och tycker det är helt fantastiskt där! Jag stannar nog inte mindre än ett år iallafall, men om jag trivs och så så blir jag säkerligen kvar!
  Låter ju inte krångligt alls, tack så mycket!!

 5. tanken är kusadasi, fantastiskt ställe! inte mindre än ett år men planen är väl att bosätta mig där helt, om jag trivs.
  Låter ju inte så krångligt, tack så mycket!

 6. hej! Jag är 43 år och har en turkisk man, ej gifta.
  Jag har tänkt mej flytta ned så fort som möjligt.
  Men jag undrar hur man gör med sjukvård,skatter och annat otäckt. Kan du berätta lite hur du gjorde när du flyttade ner. Kan man ha dubbelt medborgarskap? osv osv Tack så hjärtligt på förhand!!! Lotta

 7. Tack så mycket för ditt svar!!
  Jag tänkte flytta till Alanya och jag har inget jobb
  men jag är sjukpensionär.Jag vet inte hur det funkar med pension och vad som händer om man flyttar dit.Eller vad som händer om jag gifter mej där, hmm många funderingar!!!

 8. Hej hej jag undrar hur de fungerar om jag gifter mig med en turkisk medborgare i turkiet far jag da automatiskt visum a stanna eller hur ska jag gora kram

 9. Jag har en fråga.. Om man ska flutter till turkiet (Antalya) i 4 månader till att börja med, jag är gravid och kommer att föda där. Min kille är fotbollsspelare och får försäkring via klubben men hur fungerar det mig för mig med försäkringar, visum osv. Vart vänder jag mig, exakt cad måste jag veta om/kolla upp innan flytt? Vart vände du dig med alla dessa frågor? Hur går jag till väga… Skulle verkligen uppskatta Om du kan svara till min mejl med all info du har on detta 🙂 tusen tack I förhand,

 10. Hej, jag har en fråga. Jag har en lägenhet i Side och undrar hur jag gör för att skaffa trådlöst internet till lägenheten samt hur lång tid det tar att få det installerat så att det går att använda.
  Vänligen
  Vivian

 11. Hej, jag har en fråga. Jag har en lägenhet i Side och undrar hur jag gör för att skaffa trådlöst internet till lägenheten samt hur lång tid det tar att få det installerat så att det går att använda.
  Vänligen
  Vivian

 12. Hej, jag har en fråga. Jag har en lägenhet i Side och undrar hur jag gör för att skaffa trådlöst internet till lägenheten samt hur lång tid det tar att få det installerat så att det går att använda.
  Vänligen
  Vivian

 13. Hej funderar på att flytta ner i 6 mån för att känna på.
  Hur mycket pengar behöver man i månaden för att normalt levene? hur kan man hitta en mindre bostad att hyra och vad kostar det ca i mån. mat priser mm Behöver all hjälp jag/vi kan få.
  Tack på förhand
  Roger/Lina

 14. Stort tack för snabbt svar.
  Vi tänkte åka redan i dec/jan. Vi vill bo som här = laga mat hemma, gå ut ibaland. kräver ingen pool eller turist ort utan vill uppleva Turkiet samt ha klimatet.
  Ang bostad så räcker det med 1 sovrum eller en studio läg. Är väldigt tacksam för hälpen.
  Roger & Lina

  1. Om ni ska åka redan inom en månad så är jag osäker på om era visum hinner bli klara. Ni kan vara i Turkiet i 90 dagar, ansöka om visum när ni åker hem men eftersom de tar ett tag så blir ni då hemma i Sverige ett tag. Januari-Februari är dessutom väldigt mycket regn så åk slutet av februari säger jag, när våren är på gång 🙂 Jag ska kolla det med lägenhet för er och se om jag hittar något bra 🙂 Kram!!

 15. Hej
  Det var planen hela tiden att stanna 90 dagar för att sedan åka hem och lösa det sista innan man åker ner igen.(men givetvis behålla läg i Turkiet). Lite regn är inga prob. Om du skulle få nys om läg mm är vi väldigt tacksamma. Vad är det för regler när man hyr där.
  Men vi vill komma iväg går jorde vi det svåraste vi sålde våran älskade hund.
  Mvh
  Roger & Lina

  1. Hej igen! Spännande. Tänk på bara att när ni återvänder till Sverige sen efter 90 dagar så kommer ni inte kunna komma in i Turkiet igen förens era visum är klara. Det kan ta några veckor men det kanske också ta två månader hörde jag från en vän igår. Passa på att kika efter lägenhet när ni är nere, jag kollar för fullt men har inte riktigt hitta något än. Ni kan se på olika ställen där det hänger skyltar och står "kiralik" och ett telefonnummer. Det betyder att den lägenheten är till uthyres så ring och kolla. Hör er också om när ni är ute och äter kanske personalen på restaurangen eller så känner till någon som hyr ut.

   Lycka till och jag hör av mig så fort jag vet något!

 16. Hej Louise!Vill inte kommentera inlägget.Jag har bara en enkel fråga vad det gäller Turkiskt visum.Jag är Svensk och bor i Sverige men vistas mycket i Alanya och har därför ett Turkiskt visum på 1 år.Har nu hört att det är nya regler för hur länge man får besöka Sverige innan man är tvungen att åka tillbaka till Turkiet.120 dagar max är det några som påstår,stämmer verkligen det?
  Tacksam för svar,vänligen Ewa.

  1. Hej Ewa! Jag är osäker på det men har du visum i ett år så måste du ju kunna vara i Sverige när/ hur du vill. Men bäst är nog att kolla upp det för säkerhetsskull. Ring turkiska amabassaden i Stockholm eller skriv till svenska amabassaden i Ankara och fråga. De brukar ha koll. Lycka till! Kram!!

 17. Hej igen Louise.Fick ingen klarhet i det här med 120 dagars regeln.Ingen som kunde bekräfta detta.
  Men nu har jag ytterligare en fråga till dig…Nu har jag hört från mina svenska vänner i Alanya,att man är tvungen att åka till Antalya för att förnya Ikamentet.Är det sant??Tycker det blir mer och mer krångligt att förnya sitt Ikament och jag är nog inte ensam med att tycka det.Verkar inte som Turkiet vill ha några boende utlänningar längre,så rörigt som allt har blivit.
  Sen är det detta med turkisk försäkring.Var ska jag vända mig för att få den billigaste försäkringen,SGK FÖRSÄKRINGAR ÄR dyra 272tl i månaden,vem har råd med det??Kanske det finns någon billigar som jag kan betala för ett helt år,skulle vara lite enklare.Kanske du har något förslag.Tacksam för svar.Mvh Ewa.

 18. Heej och tack för en grym blogg!!! :)) Har lite funderingar och frågor ang ev flytt till Alanya, kan man maila dig privat eller ska jag babbla på här? 🙂

  1. Hej Jennie! Tack så jättemycket, vad kul att du gillar den. Du får gärna skriva här om du vill för då svarar jag snabbare. Just nu har jag lite krångel med min mail nämligen och mina mail kommer inte fram som de ska. Sedan har inte jag koll på exakt Alanya men Turkiet överlag och hur jag har gjort kan jag svara på 🙂 Kram!!

 19. Okej då provar jag att fråga lite här 🙂
  Hur länge får man vistas i Turkiet utan visum? Kan man bara vara på "semester" då eller får man jobba den tiden? Hur bär man sig åt fall man vill flytta till Turkiet? Och måste man göra något speciellt fall man vill arbeta där eller kan man göra som man vill när man väl flyttat dit? Kan man vara svensk medborgare eller måste man bli turkisk? Funderar på att köpa lägenhet, betalar man hyra där nere som hemma el betalar man en engångssumma och sen typ el och vatten/värme? Om man flyttar till Turkiet kan man resa till o från Sverige som mam vill eller finns det vissa "regler" då? Kommer säkert komma på någon mer följdfråga utifrån vad du svarar på detta 🙂 Pratar du flytande turkiska? 🙂

  1. Under en period på 180 dagar så får du vistas i Turkiet 90 dagar. Sedan måste du lämna landet och vara ute ur landet ett tag tills nya 90 dagar på en 180 dagars period tillkommer. Eller så kan du fixa besöksvisum som kostar ca 500-600 lira för ett år. Du får inte arbetstillstånd utan det måste du eller framför allt din chef ansöka om. Då får du besöksvisum under den perioden, när arbetstillståndet har gått ut så har du 15 dagar på dig att ansöka om besöksvisum eller lämna landet. Byter du jobb så bryts ditt arbetstillstånd. Vill du flytta ner så behöver du inte göra något särskilt men efter 6 månader ska du skriva ut dig ur Sverige och vara skriven på din adress i Turkiet. Du blir inte av med ditt svenska medborgarskap då och du får inte turkisk medborgarskap. Turkisk medborgarskap kan du ansöka om efter 3 år gift med en turk eller 5 år med visum. Köper man lägenhet så betalar man ingen hyra men går något sönder så får du fixa de själv. Du äger lägenheten och gör som du vill med den. Du har ingen hyresrättsförening eller liknande som kan hjälpa dig. Utöver det så betalar du el och vatten etc. Du kan resa som du vill mellan Sverige och Turkiet men du kommer nog behöva besöksvisum, vilket är lätt att fixa. Jag pratar inte flytande turkiska men jag förstår en hel del. Och jag kan prata en del. Kram!!

  1. Hejsan! Vad jag vet så finns det varken svensk skola eller svenskt sjukhus i Turkiet. Men däremot svenska barn som lär sig turkiska och kommer in i det turkiska systemet väldigt snabbt. Med vänlig hälsning Louise

 20. hej igen.tack for snabba svaret.for 15 ar sen flyttade jag fran sverige till mit hemland iran.mina barn ar uppvaxt har i iran och de kan inte ett dug svenska.jag vill inte aka tillbaks till sverige men daremot kommer barnet i fromtiden att aka dit.darfor vill jag hjalpa dem i turkiet lara sig svenska spraket.de ar svensk och iransk medborgare.jag horde om skandinaviska skolan i alanya.vet du eller ngn annan om den har skolan? mvh

 21. hej igen.tack for snabba svaret.for 15 ar sen flyttade jag fran sverige till mit hemland iran.mina barn ar uppvaxt har i iran och de kan inte ett dug svenska.jag vill inte aka tillbaks till sverige men daremot kommer barnet i fromtiden att aka dit.darfor vill jag hjalpa dem i turkiet lara sig svenska spraket.de ar svensk och iransk medborgare.jag horde om skandinaviska skolan i alanya.vet du eller ngn annan om den har skolan? mvh

 22. hej igen.tack for snabba svaret.for 15 ar sen flyttade jag fran sverige till mit hemland iran.mina barn ar uppvaxt har i iran och de kan inte ett dug svenska.jag vill inte aka tillbaks till sverige men daremot kommer barnet i fromtiden att aka dit.darfor vill jag hjalpa dem i turkiet lara sig svenska spraket.de ar svensk och iransk medborgare.jag horde om skandinaviska skolan i alanya.vet du eller ngn annan om den har skolan? mvh

 23. Blå boken har utgått, nu söks ett ‘inrikes-visa’, som handläggs centralt i Ankara, inte lokalpolisen som tidigare, som dock mootar ansökningar lokalt. Max ett års Upt beviljas, men samtidigt krävs att man måste vistas åtta månader av beviljade tolv, annars dras visumet in. Vem vill vistas i ett land med dessa orimliga krav? Det är billigare att straff-betala sig ut ur Turkiet, om man stanna längre än fria 90 dagar, lokalpolisen lärde mig, och räknade t o m ut avgiften, det finns en prislista, avgiften erläggs på särskilt Visa Violation office, på Istanbuls flygplats t ex. Dessutom krävs numera tecknad sjukförsäkring, hos turkiskt förs.bolag. Kraven är helt klart utformade för att försvåra utlänningars vistelse i Turkiet, AKP/Erdogans kraftiga islamisering ligger bakom. Nu har dessutom osäkerheten spridit sig runt om i landet, attentat, och demonstrationer, kravaller, t o m i turistorten Alanya. ISIS har börjat agera inom Turkiet, och striderna mot PKK flammat upp kraftigt. Jag rekommenderar idag ingen att flytta till Turkiet, jag gjorde det på den tiden det var lugnt, när Turkiet var en sekulär stat, vilket dom i praktiken upphört att vara. Inflationen har dessutom drivit upp priserna, det är inte dom ekonomiska fördelarna längre, allt har blivit dyrare. Jag ha sökt mig till annat asiatiskt land, Turkiet är ett avslutat kapitel numera.

  1. Man kan ansöka om besöksvisum i Antalya men också fortfarande i Manavgat. Jag sökte förra året när nya regler sattes och då gäller ett år, men de kringgick lagen lite grann och jag fick 2 års visum. Inte ovanligt att man kan tänja på gränserna en del om man frågar. Behövde inte betala något extra för det. Två års visum gick på 225 lira, två års vistelse i landet utan visum kostar bra mycket mer än så i straffavgift och du får dessutom konsekvenser ex. att du inte är välkommen i landet på x antal år. Som ogift behöver du en försäkring som man fixar via SGK, för mig som gift så har jag redan detta och inga extra kostnader. Under två års tid har jag besökt det kommunala sjukhuset väldigt många gånger, särskilt det senaste halvåret och jag är väldigt tacksam för att jag har en sjukförsäkring i Turkiet då ex. en reseförsäkring inte täcker mina sjukhusvistelser som gravid. Demonstrationen i Alanya varade i 3 timmar och flera turister som inte befann sig i området märkte inte ens av något. I söndags var det ny, laglig och bevakad demonstration som gick lugnt till och inga konstigheter. Inget för Aftonbladet att rapportera om med andra ord. Självklart stiger priserna både i Turkiet och i Sverige, det hade varit konstigt om dessa två länder hade stått still i sin ekonomi. För att en turk ska få ens komma in i Sverige en dag så behövs besöksvisum utfärdat av svenska konsulatet i Istanbul eller Ankara samt försäkring och uppvisande utav en inkomst alternativ någon som kan försörja honom eller henne.personen måste också uppge vart hen ska bo under sin vistelse. Vad är annorlunda mellan svenska och turkiska besöksvisum? Vad jag vet skiljer det inte mycket mer än att vi svenskar få vistas i 90 dagar utan medans Sverige sätter stopp direkt utan ett visum.
   Tråkigt att du inte vill besöka Turkiet mer och hoppas att du får en frostat trevlig dag.
   Mvh Louise

 24. Hej Louise 🙂 jag har en turkisk kille och vi vill gifta oss. Men hur funkar allt och när får jag medborgarskap i Turkiet om vi gifter oss snart.. Allt vi vill är att leva tillsammans mvh Elin 🙂

  1. Hej Elin! Min mail vill inte fungera just nu så hoppas att det är okej att jag svarar här. Du får varken turkisk medborgarskap eller visum för att ni gifter er, detta måste du ansöka om. Däremot går du under din mans försäkring, om han har någon exempelvis i jobbet. Så när ni besöker det kommunala sjukhuset så går du gratis där som alla andra turkar. Men inget annat "får" du eller vad man ska säga. Hoppas att allt löser sig och att ni får ett fint bröllop. Hör av dig om du har fler frågor. Kramar Louise

 25. Hej Louise!
  Tack för ditt blogg! Vi är en familj som vill ta steget och bo i Turket och i synnerhet Istanbul. Men just nu är vi fundersamma om det är en bra tidpunkt efter alla de oroligheter som finns i Turkiet, är det verkligen mindre bra läge just nu?

 26. Hej har lite frågor. Hur går man tillväga att lyckas få jobb i Turkiet? Hur gjorde du? Samt jag söker billig lägenhet med lök bad o sovrum. Vad brukar dom ligga på? Mvh jeanette

  1. Ska du söka jobb för nästa säsong så kolla med resebolagen redan nu. Ving, Apollo, fritidsresor etc. Du kan också söka direkt via hotell ex. Side resort eller Doğan hotel. Men se till att dem ger dig arbetstillstånd då. Oftast ingår något typ av boende men annars kan du hyra eget för runt 500 lira och uppåt. Ju tidigare du söker boende ju bättre pris kan du få. Lycka till!

Kommentera