Jobba utomlands, Turkiet!

Här kommer inlägget väldigt många har väntat på, väldigt länge.
Hur man söker jobb utomlands, exempelvis i Turkiet.
Kom ihåg att detta är vad jag vet, tänker och tycker. Det kan skilja sig från land till land samt olika arbetsplatser.
 
Jag får under sommaren väldigt många frågor om att jobba utomlands i Turkiet.
Innan du läser detta, och är intresserad av att jobba utomlands ex. i Turkiet så fundera på några saker.
Åker du till Turkiet för att få sol och bad?
Vill du ut och festa varannan kväll tills solen går upp?
Åker du ner och jobbar enbart för att vara tillsammans med din pojkvän som är nere i Turkiet?
 
Då kanske du behöver tänka om. Jag tror att det är bättre att du tar 1-3 månader semester i Turkiet istället och njuter av det du vill göra.
Vilket inte är att jobba.
Det är viktigt att komma ihåg att alla din arbetskollegor arbetar för att överleva, för att betala sin hyra, sin mat, kanske försörja sin familj eller för att kunna leva ett liv på vintern då det inte finns jobb på samma sätt i semesterorterna.
 
 
Om alla arbetar för att försörja sig själv och kunna leva och du själv inte tar jobbet på stort allvar och tror att det är strunt samma om man dyker upp i tid, om man är bakfull på jobbet varannan dag eller om det är viktigare att bli brun än att göra ett bra jobb senare på dagen…
Ja, då blir det som alla kanske förstår en dålig stämning på jobbet bland de andra arbetarna.
Jag har självklart också varit ute och festat till solen gått upp och då och då varit ute och solat innan jobbet.
Men det fungerade knappt en säsong. Mer än så orkar du inte och din kropp i denna värme.
Om du är nere för att träffa din pojkvän så är det nog bättre att du träffar din pojkvän. Eller ser till att ni har samma arbetstider.
Man ses inte ofta under sommaren om man inte jobbar tillsammans. Den tiden jag och Kadir ses varje dag förutom på jobbet är någon timme på morgonen och två till tre timmar
efter jobbet.
 
Men vill du jobba så gör det, men vad säker på vad du gör.
Det är lättare sagt än gjort och när jag jobbade första gången utomlands på Side Resort så kan jag nu i efterhand säga att jag har ingen aning om vad jag gjorde.
Jag skrev mail till olika hotell i Side om att få jobba och fick väl av 10 möjliga, svar ifrån 2 stycken.
Och ja, jag kanske skrev ihop något om att jag jobbat i animations team i Sverige till min chef på Side Resort, vilket jag inte alls har gjort.
Men så fixade jag ihop ett schema för vattengymnastik och hade det hela säsongen 2-3 gånger varje dag också.
Kanske inte så att jag visste vad jag gjorde men både chefen och turisterna var nöjda.
Jag visste vad jag ville, och inte ville, göra från start.
 
 
 
Vill man så går det.
Jag skulle rekommendera att kolla på arbetsförmedlingens hemsida om jobb i det land man vill arbeta i.
Maila hotell men försök att läsa mellan raderna och veta vad för hotell det är du kontaktar.
Det är ingen idé att kontakta ett hotell där det är mest tyskar eller ryssar om du inte kan prata dessa språk.
Sikta först och främst in dig på hotell där det är ENBART turister ifrån Sverige, Norge, Finland och Danmark. Då gör du dig själv en stor chans där du kan visa vad du kan.
Och själv känna att du har kontroll.
Du kan också hitta jobb med hjälp av kontakter nere på plats eller kanske maila det hotell du har bott på tidigare, maila restaurangen du besökte eller kontakta någon i personalen på det jobb du vill vara på.
Du kan också söka som reseledare, barnklubb, aerobicsinstruktör mm. via resebolag i Sverige.
Dessa jobb finner du på deras hemsidor som exempelvis
 
Det finns vissa krav för olika jobb. Allt ifrån ålder, körkort, språkkunskaper och utbildning.
 
 
Du kan också ta ditt pick och pack och åka ner för att söka jobb på plats. Ge dig själv 1-2 veckor, var bestämd i vad för jobb du vill ha och ge dig ut och sök.
Skippa solandet och badandet utan hitta jobbet först och ha sedan i så fall en veckas semester innan du börjar jobba.
 
När du söker ett jobb så fråga efter lön, arbetstider, arbetstillstånd och visum, boende och mat.
Och ledig dag i veckan.
Du behöver en dag då du kan komma ifrån jobbet, vara för dig själv, träffa vänner och bara andas ut lite.
Var beredd på att arbetspass är minst 8 timmar och kan sträcka sig emot 11 timmar om du har otur. Och en ledig dag i veckan är det mesta du kommer att få.
Om du nu får detta garanterat det vill säga. En del är lite sisådär med lediga dagar faktiskt. På mitt första jobb hade jag bara en halv ledig dag.
Kom ihåg att man jobbar järnet i 7 månader för att sedan gå tillbaka till sina studier, arbeta på hemmaplan eller ha semester i resterandet året.
Så det förväntas att du ger allt dessa månaderna, det är nu du jobbar…inte sen. Därför är semester, sol och bad och lata dagar inget för den som vill arbeta i Turkiet.
Det är till för turisterna, dom som gör att du har ett arbete.
 
 
Just nu har många arbetsplatser redan tillsatt personal. Resebolagen börjar sin sökningar redan på hösten inför sommaren. Men det finns också flera som inte har börjat kolla på personal ännu och det finns fortfarande en chans att just du kommer få jobbet. Än är det inte försent så sätt igång och sök, lägg upp en plan på vad du vill göra, när och hur.
 
Lycka till och hoppas att vi ses i sommar!
 

10 kommentarer

 1. Hej Louise,jag läser din blogg och tycker det är kul att se vad som händer i Side där jag själv varit några gånger de sista åren. Jag undrar mest över arbetstillstånd i Turkiet är det inte svårt att få om du inte är anställd tex via en resebyrå. Jag har träffat en del tjejer som jobbat i Side men ingen av dom har haft tillstånd för att arbeta.

  1. Det beror helt och hållet på dom du jobbar för. När jag jobbade på Side Resort 2007 så hade jag inte det, men mina 3 vänner som jobbade där i år hade allihopa det. Nu är det även nya ägare för det hotellet och dom prioriterade det.

 2. Ja tänk om man kunde gjort det när man själv var ung:) Nu är man nog för gammal för att få jobb utomlands. Fast jag är utbildad inom turismen.
  Men en sak jag undrar hur mycket kan ni tjäna en månad?? jag tänkte du som är därnere året om ..

 3. Hej Louise!
  Tycker du skrev grymt bra:)
  En del av det du skrivit i texten har man allt tänkt på. 🙂
  Ha det bra:)
  Kram Esther

 4. Jag känner igen mig i mycket av det du skriver! Den värsta kommentaren jag har fått var från en svensk medelålders man efter att han fått veta att jag bodde i Turkiet med min fästman och den löd "Jasså ska du bli på smällen och konvertera nu då också?" Och jag tror på riktigt att jag aldrig blivit så arg.

 5. Bra skrivet! Så folk inser att det inte är en dans på rosor. En sak är säkert, är glad att jag hade maria som chef när man hörde många som fick jobba ihjäl sig sen när löningen kom så fick dom inte den :/ Maria stod alltid vid sitt ord, men man va ju tvungen att prestera också.

  1. Jag håller med. Hos Maria är allt till 100% åt alla håll. Man ger och man får lika mycket tillbaka. Det är därför jag håller kvar där för jag vet att det finns inget bättre ställe, med en så go chef dessutom.

 6. Hej! jag undrar om du vet vart man kan söka jobb om man vill jobba i Turkiet? (Alanya).

Kommentera