Adem 4 månader!

Vikt: 7 kg
Längd: 61 cm
 
Adem är snart redan 4 månader och det känns nästan lite som om han har varit med oss hela tiden.
Samtidigt är han också “ny” men han växer så snabbt och jag ser framsteg varje dag. Det är så härligt att se tydliga ting som utvecklas som ex. gripreflexen.
Han har en skallra i form av en ko här hemma som är svart-vit vilket är de första färgerna en bebis ser.
Också kan man skaka på den för att få ett skallrande ljud.
Förut så höll vi den framför Adem och han tittade och lyssnade noggrant. Den senaste veckan har han själv tagit ett stadigt grepp i den och håller den själv.
Samma sak när han dricker vatten. Ja, han håller självklart inte vattenflaskan själv i luften men ligger den mot hans bröstkorg så håller han i den med båda händerna för att ha den stadigt.
 
 
Som jag skrev häromdagen så har tänderna börjat röra på sig nere i tandköttet. Det hela började nog när Jessica var hos oss och han var mycket mer gnällig än vanligt. Sedan dess har det lugnat ner sig men man känner att något är på gång hos honom. Han är mammig, sover oroligt på nätterna och även kortare om dagarna.
Han är också i en utvecklingsfas som även det gör honom “orolig” i kroppen.
Men tandsprickning vet vi att det är eftersom han producerar mycket mer saliv och framför allt biter väldigt mycket på sina egna händer och även mina. Och får han inte till händerna i munnen så att det onda går bort blir han arg och ledsen.
Visst är det mysigt med en mammig bebis men det är också mer påfrestande både med sömn och att han är otröstlig.
Han vaknar dock alltid med ett stort leende. Problemet är då att jag får in en dålig vana. När han har ätit under natten så låter jag han sova i sängen och morgonstunden blir det bästa på hela dagen.
Men det är något jag själv måste vänja bort innan Adem blir beroende av att sova i våran säng med oss.
 
Han har också fått smaka på gurka, banan och ägg. Ja, bara smått från vårat finger eller suga på bananen eller gurkan. Man får ta det försiktigt och jag planerar att amma så länge det går för oss båda.
Men det är skoj om han blir intresserad av mat också.
 
Adem är även “pratglad” när han är ensam med mig men jag tror han blir lite blyg när andra är med och även med babaKadir.
Men jag och Adem har vårat egna språk och det innehåller mycket pruttljud med munnen sedan en vecka tillbaka. Han gör dom till och med i sömnen märkte jag häromdagen.
 
Adem är otroligt stark i sina ben, står bra när man håller i honom och han “går” även mycket om man håller honom under armarna.
Han tar ett steg i taget och får han in takten så går han från vardagsrummet till hallen i rask takt. Jag tror han kanske till och med kanske kommer hoppa över krypandet.
Han är nämligen inte ett dugg intresserad av att ligga på mage eller verkar inte ens planera att vända sig.
Men plötsligt händer det, eller vad säger man?
 
Vilket fall som helst, prata, krypa och gå kommer ta ett par månader till innan det sker.
Men jag ser verkligen fram emot utvecklingen.
 

4 kommentarer

Kommentera