Adem 8 månader!

Adem blev 8 månader när vi var hemma i Sverige och eftersom jag alltid gör en månadsuppdatering så måste jag göra det nu med. Även om det vi snart är inne på 9 månader tom.
 
Adem äter just nu vanlig mat under dagen och ammas när han ska sova.
Maten han får av oss är antigen burkmat som vi har köpt men vi försöker göra så mycket av våra egna mat och ge till honom som vi kan.
Vissa maträtter är han för liten för och hans mage klarar inte av det. Men det mesta kan han äta och jag har världens bästa mixer som fixar hans mat.
Kom och köp i Marias butik!
 
Den månaden som var, så åkte vi till Antalya och fixade med Adems provisoriska pass.
Äntligen såg jag att vi var nära en resa hem till Sverige, Adems första flygresa.
 
Han har lyckats trilla ner från soffan och trillat ner från babysittern samt tagit på den varma braskaminen och klämt fingrarna i dörren här hemma. Det är tråkigt och jobbigt att se att han blir ledsen men han blir snabbt glad igen.
Jag och Kadir visar att det gjorde ont, men det blir okej. Inte dalta för mycket med det onda och inte heller ignorera det. Han har tack och lov klarat sig väldigt bra trots lite olyckor och tårar.
Ordet försiktigt är VÄL använt från min sida.
 
Jag skrev tidigare om att han nu har gått från att vara lite rädd för dammsugaren till att börja gilla den mer och mer.
Ja, vad ska jag säga om det nu…han ÄLSKAR dammsugaren. Han blir helt till sig när jag tar fram den, studsar upp och ner och vill vara med. Dammsugaren står inne i hans rum och när han går runt i sin stol om dagarna så går han ofta in till dammsugaren och tittar och klappar den.
Jag hade gärna velat köpa en sådan där barndammsugar till honom i framtiden. Som fungerar som en riktigt men i barnstorlek. Kadir är dock väldigt, väldigt skeptiskt till att han ska ha en sådan.
Nåja, han är för lite för det än och kanske kan han få det när han fyller 2.
 
Adem med hans kusin Emine och hennes vrålåk.
 
Adems första flygresa som ni vet gick bra och väl i Sverige var det mycket nya ting som provades på.
Ex. att vara fastspänd vart vi än gick. I Turkiet har han suttit still utan att vara fastspänd men ju äldre han blir ju mer finns det att utforska.
Han har också testat på att sitta fast i en bärsele och det gick jättebra. Han trivdes bra i den.
 
I Sverige provade han mycket nytt att äta såsom bulle, semla, smörgåsrån, dricka juice med sugrör etc. Spännande och gott!!
Han fick dessutom, som ni alla vet, besöka Gekås inte bara en utan 2 gånger.
Det ni!
 
Han älskar musik och diggar till det. Favoriterna är babblarna eller Mehmet Demitras.
Hans favoritlåtar kan ni lyssna på längst ner i detta inlägg.
När han sitter i soffan eller i banvagnen så liksom slänger han huvudet bakåt och diggar och gillar när andra gör det med honom.
Han älskar också att dansa och hoppa. Det är mycket hopp, hopp, hopp nu.
Sedan har han börjat med en ny sak nämligen att knäppa med tungan. Han ser så check ut när han gör det och även det gillar han när andra gör tillsammans med honom. Klickar och knäpper med tungan.
Något annat han gillar är hans boll. Sitta och rulla och slå på bollen hemma gör vi varje kväll och Adem tjuter av skratt.
 
Som ni vet så har han sagt hans första ord, mamma. Han har länge haft det på tungan och framför allt orden baba, dede och anne (pappa, farfar och mamma på turkiska) men det har inte kommit ut rätt eller använts rätt och jag tror det släppte med det svenska ordet mamma när han kom till Sverige och hörde alla andra säga det.
Men snart kommer nog dom turkiska orden också.
 
Jag beställde lite kläder från H&M till Adem när vi kom till Sverige och tänkte att han kunde ha 74 ett tag och sedan om någon månad börja med 80. Men det visade sig att 74 passar precis nu och får snart läggas åt sidan.
Han har 80, även om det är lite stort och jag tror han kommer ha 86 från Maj månad. Men jag kan ha fel.
Om jag inte minns hel fel så var han 69 cm lång och 8,7 kg sist vi kollade.
 
En annan sak som har hänt, men efter att han blev 8 månader och därmed i nästa månadsuppdatering är….
Han står helt själv utan stöd eller hjälp i 10-20 sekunder själv. Stora killen blir större och snart springer han väl ifrån mig…
 
 

4 kommentarer

  1. Å vad tiden går. Mycket händer med lill killen eller han är ju inte så liten längre! De är roligt nu när han är så medveten och vetgirig:) Han är ganska lång eller? Vilket fint foto på charmisen:)) Kram

  2. Hej =)
    Jag köpte en leksaksdammsugare till vårat äldsta barnbarn när han fyllde 2 år. Det var en kopia på deras riktiga dammsugare, fast som sagt som leksak. Lilleman har verkligen älskat sin dammsugare och han har glatt gått runt med den, nu har lillsyrran fått ärva den.
    Våran minsta plutt blev 8 mån igår ❤
    Babblarna gillas skarpt här också

Kommentera