Pass och visum regler för Turkiet!

Detta inlägg handlar om pass och visum i Turkiet och är skrivet i april 2014.
För mer information ang. pass och visum inför din resa till Turkiet. Hör av dig till ditt resebolag eller turkiska ambassaden.
Det skrivs mycket om passreglerna för Turkiet.
Så jag tänkte skriva om det i min blogg med så att ni läsare får bättre koll.
Ska du besöka Turkiet så ska ditt pass vara giltigt 6 månader efter hemfärd.
(150 dagar är exakt tid)
Det har sedan länge varit så för Turkiet men nu har dom blivit stenhårda på att ha koll på detta.
Det betyder att åker du till Turkiet i maj och ditt pass går ut i Oktober, så kommer de inte släppa in dig i landet ens.
Du får sätta dig på första, bästa plan tillbaka till Sverige igen.
De har stoppat väldigt många  personer och tyvärr kommer fler gå miste om sin semester för att dom inte har koll på sitt pass.
Som sagt så har denna regel funnits tidigare men då har de inte kollat passet lika noggrant.
Från och med den 11 April 2014 har reglerna ändrats och alla pass ska kontrolleras.
Se till att kolla ditt pass innan du åker till Turkiet.

pass-visum-turkiet

Visum i Turkiet har även ändrats.

På en 180-dagars period så får du befinna dig i landet i 90 dagar utan visum om du är svensk medborgare.
Efter 90 dagar under denna 180-dagars period så måste du ha ett visum.
Har du inte det så måste ansöka om ett visum på Turkiska ambassaden i Stockholm, Sverige.
Du som har det rosa kortet, dvs ett uppehållstillstånd eller ikamet som det heter på turkiska, kan uppdatera ditt visum i Turkiet exempelvis i Manavgat.
Obs. Du gör din ansökan online men behöver besöka ett poliskontor i den stad i Turkiet som du befinner dig i.

Har du inte uppdaterat ditt visum på 6 månader eller 1 år så får du en extra avgift att betala.
Minns inte om det är 6 månader eller 1 år så hör med polisstationen.

Besöker du Turkiet flera gånger under sommaren så se till att det inte är mer än 90 dagar under en 180-dagars period.
Det spelar alltså ingen roll om du åker in och ut ur landet.
Du “vinner” inga extra dagar utan då måste du har ett visum om du ska vistas en längre tid.

Visum innefattar inte arbetstillstånd.

Ett visum innefattar INTE arbetstillstånd.
Däremot kan du söka arbetstillstånd för den arbetsplats du ska jobba på.
Och då inkluderas ett uppehållstillstånd för den tiden du arbetar.

Du som har visum och har befunnit dig i Turkiet mer än 6 månader har ett TC-nummer. Detta nummer kan du få på polisstationen och även på det kommunala sjukhuset ska de kunna ta fram detta.
Med det numret så kan du besöka det kommunala sjukhuset och betala 15 lira som är avgiften för alla Turkar för vanliga läkarbesök.
TC-numret är som ett ID-nummer där din information om dig finns i det Turkiska datasystemet såsom namn, adress i Turkiet, civilstatus etc.

Frågor om visum, pass och resa till Turkiet.

Har ni frågor ang. visum eller pass och Turkiet så rekommenderar jag er att kontakta den turkiska ambassaden i Stockholm.
Per telefon är allra bäst för att vara säker på att komma fram och får svar på frågorna.

49 kommentarer

 1. Hej Louise!
  Jag håller på att kolla resor till Side, och hittade på kaya side hotell hette det nog..Hur ligger det till i förhållande till ja säg typ Marias butik? Tror du att det är ett bra hotell? Är mest orolig att det är ett dåligt läge..Kom och tänka på dig och tänkte om du visste.Tack för en fin blogg.kram från Annsofie

 2. Hur funkar det om man är gift med en turkisk medborgare? Enligt min man behöver jag inte visum.

  1. Nej, man måste ändå fixa visum. Du kan ansöka om turkisk medborgarskap efter 3 år som gifta eller 5 år med boken. Men du får däremot gratis försäkring, under din mans, om han har någon.
   Kram!!

 3. Hej min vän =)
  Tack för att du tog upp det här i bloggen. Det har stått en del om det i tidningarna. Men man kan aldrig få för mkt information =)
  Hur funkar det för dig med visum?
  Kram till er!

 4. Okej, när beräknar du åka till Sverige nästa gång?
  Är du både svensk-och turkisk medborgare?
  Är Adem det?
  Du kan mejla mig om du inte vill skriva det här, så tar du bort den här kommentaren sen i såfall 🙂
  Kram igen

 5. hej 🙂
  Du kanske oxå vet vad som händer med en svensk som arbetar utan arbetstillstånd i Turkiet?
  Jag har hört att de blir utslängda ur landet men flera säger att det inte är nån fara…. verkar inte som jag får klara besked nånstans 🙂

  kram

 6. hej
  jag har irakisk pass och uppehållstillstånd i Sverige kan jag få lov och åka med ett visum som de har på hemsidan menar elektronisk E-visum.?

 7. Hej
  JAg har ett stort problem nu…Bokade resan till Turkiet idag o resan är om en veckan. Min kille är polsk medborgare o måste ha visum men upptäckte nu att han pass går ut 4/1 2015 o då e det mindre en 6 månader efter hemkommen….Finns det något man kan göra åt det?

 8. Hej
  JAg har ett stort problem nu…Bokade resan till Turkiet idag o resan är om en veckan. Min kille är polsk medborgare o måste ha visum men upptäckte nu att han pass går ut 4/1 2015 o då e det mindre en 6 månader efter hemkommen….Finns det något man kan göra åt det?

 9. Tack o lov så skrev jag in fel datum… 2015 istället för 2016 så det gick att beställa visum 😀
  Tack för dit svar…. Nu bli man extra noga innan man bokat någon resa.
  Vi åker på måndag 🙂

 10. Hej!
  Om man nu har använt upp sina 90 dagar, hur länge måste man då vänta tills man kan åka tillbaka? Och om man ska ordna visum, vad behövs då?

  1. Visum måste du ordna numera i Sverige på Turkiska ambassaden i Stockholm. Ring dit och hör med dem vad det är du behöver. Jag som redan har gjort detta förut har visum som jag förlänger och därför kan jag göra det här ifrån Turkiet. Men det är olika vad som gäller om du ska förlänga eller om du söker för första gången. Under en 180 dagars period så får du befinna dig i landet i 90 dagar. Lättast är att räkna från dagen du åker hem och räknar 90 dagar bakåt. Så när dessa 180 dagar är borta så tror jag du kan återvända till Turkiet. Men även detta kan du fråga om på ambassaden. Vet du med dig att du kommer besöka Turkiet flera gånger under ett år så är det lika bra att ansöka om visum idag, det tar ett par veckor innan de är klart, och sedan kan du resa in och ut som du vill under ett år.

   Lycka till!!

 11. Hej jag har nyss talat med turkiska ambassaden här i Stockholm och dom säger att jag måste söka visumet nere i Turkiet på den lokala polisstationen i den staden jag ska bo i.
  Jag har hyrt en lägenhet i Side för ett år och tänkte bo där då ett år till att börja med, så nu blir ajg jätte förvirrad och undrar vad som gäller?? Man vill inte åka ner och sen bli tvungen att åka hem för att söka i Stockholm när dom säger att det inte behövs. Tacksam för svar så fort som möjligt./linda

 12. Hej igen och tack för svaret
  Jag har pension som jag får varje månad, måste jag ha så mycket pengar på kontot då eller går det även bra att man visar upp att man har inkomst när man är där?
  Undrar även vad jag mer behöver ha med mig? Har hyreskontraktet och kopia på att lägenheten är betald för hela året.

 13. Hej! Vet någon om hur långt tid det tar att få visum till Turkiet?? Jag ska åka till Turkiet om två veckorJag har svensk pass. Tack 🙂

 14. Hej! Vet någon om hur långt tid det tar att få visum till Turkiet?? Jag ska åka till Turkiet om två veckorJag har svensk pass. Tack 🙂

 15. Hej!

  jag ska resa till turkiet på söndag och mitt pass går ut 25 maj 🙁 och de går ju inte att resa med den, de måste va giltig i sex måander, vet du om turkiet accepterar provosorik pass? Tacksam för svar

  1. Hej! Det stämmer bra, de kommer inte släppa in dig när du kommer fram till Turkiet utan du kommer få återvända igen. Jag tror du kan fixa ett akutpass. Googla på det och ring även Passcentralen där du bor för att höra med dem vad som gäller. Jag är osäker på om de tar provisoriks pass i Turkiet numera. Ha det så bra! Kram Louise

 16. Tack! Men ett akupass är väll ett provosorisk pass? Eller menar du att polisen skyndar sig med att fixa mitt pass? De tar inte hänsyn för de utan de säger 5 arbetsdagar.

 17. Hej Louise! Jag heter Anna och jag befinner mig i turkiet, Alanya just nu och jag vill ansöka om ett års visum och ser att du verkar ha lite koll på detta 🙂 Jag har ca 35 dagar kvar här på mina 90 dagar.. Jag har ansökt en gång tidigare för 2 år sedan så jag har den där lilla blåa boken, kan man åka till Manavgat och ansöka? jag och min kille frågade här i alanya idag men dem tar inte emot ansökningar längre.. ingen av oss har speciellt bra koll, dem är så dåliga på att ge information! 🙁 kan man åka till Manavgat eller är det Antalya som gäller? tacksam för alla svar och tips! 🙂 / Kram

  1. I manavgat ska man fortfarande kunna söka på plats men annars är det Antalya som gäller. I alanya bokar man en tid och lämnar in alla papper direkt men googla på det så kommer det upp om just detta på turkiska tror jag. Lycka till! Kram

 18. Hej Louise! Jag heter Anna och jag befinner mig i turkiet, Alanya just nu och jag vill ansöka om ett års visum och ser att du verkar ha lite koll på detta 🙂 Jag har ca 35 dagar kvar här på mina 90 dagar.. Jag har ansökt en gång tidigare för 2 år sedan så jag har den där lilla blåa boken, kan man åka till Manavgat och ansöka? jag och min kille frågade här i alanya idag men dem tar inte emot ansökningar längre.. ingen av oss har speciellt bra koll, dem är så dåliga på att ge information! 🙁 kan man åka till Manavgat eller är det Antalya som gäller? tacksam för alla svar och tips! 🙂 / Kram

 19. Hej. För de som är nya i Svergie och har travel document då. Hur det fonkar? Måste man åka till Stockholm för att ansöka om vissoom? Hur länge det tar att få vissom och vad är reglarna ? Tack

 20. Hej. För de som är nya i Svergie och har travel document då. Hur det fonkar? Måste man åka till Stockholm för att ansöka om vissoom? Hur länge det tar att få vissom och vad är reglarna ? Tack

  1. Menar du för en turkisk medborgare i Sverige? För besöksvisum och uppehållstillstånd så söker man på svenska ambassaden i Istanbul eller Ankara. Vid uppehållstillstånd så brukar det ta ca 16 månader innan man får svar. Vid besöksvisum så tog det 10 dagar totalt att få sitt pass med sitt besöksvisum i.

 21. Hej!

  Jag har varit i Turkiet och bott med min pojkvän där hela sommaren, närmare bestämt i 87 dagar. På hemresan fick jag dock betala böter eftersom jag var där en vecka i mars också så sammanlagt hade jag vistats 94 dagar i Turkiet under den här 180 dagars perioden. Men nu vill jag åka tillbaka pga olika omständigheter men jag vet inte om man kan ansöka om visum nu. Alltså om jag kan ansöka om visum fast att jag nyligen kommit hem ( 11 septermber 2015)
  har du något tips? har försökt ringa den turkiska ambassaden i stockholm men de la på luren i örat på mig direkt nästan :/

  tack 🙂

 22. Hejsan! Hittade din bra blogg på jakt efter uppgifter… 🙂 Här verkar det finnas många som har koll på Turkiet! Jag har koll på rätt mycket gällande planering av att få min turkiske pojkvän på besök hos mig i Sverige. Priset på hans visum har jag inte fått uppgift om, har du koll på det? Med vänlig hälsning, Lena

 23. Hej!Jag har googlat runt för att leta information om att ansöka om turkisk visum och hamnade på din blogg. Det här är första gången jag söker visum så känner mig lite lost. Jag kommer att åka till Alanya i april och stanna där till november så jag behöver ett visum. Jag har mailat till ambassaden i Stockholm utan någon direkt framgång, de sa att jag måste söka visum på plats i Turkiet men när jag letat information på nätet får jag bara upp att jag måste söka det här hemma i Sverige. Har läst frågor&svar på din blogg gällande ämnet men tänkte se om du vet någon ny info om det är i Sverige eller Turkiet jag måste söka?
  Sen undrar jag också om sökningsprocessen, hur lång tid den tar och finns det någon risk att man inte skulle bil beviljad ett visum? Alltså är det svårt att få visum?

  Tacksam för svar! 🙂

  Med vänlig hälsning Louise

  1. Prova att ringa ambassaden i Stockholm istället. Jag har hört att man inte kan söka från Turkiet längre, men att flera ändå har gjort det så jag vågar faktiskt inte svara på vad som gäller. Det brukar ta ett par veckor innan visumet är klart i Turkiet, i Sverige tar det längre tid har jag hört. Och de flesta blir godkända då det är ett besöksvisum bara och inte med arbetstillstånd eller liknande. Kram!

 24. Hej blir galen får ej något begrepp om 90/180 dagars regeln får ej svar ingen vet tydligen räknas det bakåt från när man lämnar turkiet eller när man kommer till turkiet och framåt

  M.V.H. Julle

 25. Hej Louise

  Jag försöker ta reda på information om att bjuda en vän från turkitet hit till Sverige över ca 5 dagar. Vet du hur hårda reglerna är just nu?
  Läser i din blogg men hittade mest fakta om att komma till Turkiet.

  Faktiskt undrar jag hur du trivs? Hur är det att leva i Turkiet? Vilken del av landet bor ni i? Skillnader mot att bo i Sverige?
  Kanske lättare att maila, det får du gärna om du vill.
  Kram Charlotte

 26. hej

  jag vill åka till turkeit med mitt två barn men jag har afghan pass och mitt barn har svensk pass. behöver jag visum att resa till turkiet eller.

  tack
  mvh.

 27. Hej! Jag har fått uppehållstillstånd i Sverige för 3 veckor sen. Och vi kommer ha ett resedokument från Migrationsverket. Min fråga är om kan man åka till Turkiet med resedokument? Om ja isåfall hur?

Kommentera