Adem 10 månader!

I lördags blev Adem 10 månader och hans födelsedag närmar sig med stormsteg. 
Jag kan inte förstå att han snart är ett helt år. Att vi har haft honom ett helt år, det är ju jättelänge.
Det känns ju som om jag var gravid igår nästan.
 
 
Den här månaden så har det varit “lugnare” med Adem än förra månaden. Men han har också blivit mer självständig och mer en egen person vilket gör att han har sin egen vilja nu.
Och han är stark som vet vad han vill och för att få vilja igenom.
Eller rättare sagt, vad han ska göra för att hans mor och far ska göra/låta han göra precis som han vill.
 

 
Några nya saker har han lärt sig riktigt bra nu.
Han klappar händerna ofta. Oftast när han hör musik men annars också.
Han kan säga baba (pappa på turkiska) och det är de ord som han använder mest just nu.
Han säger titt….så jag tror nästa ord han lär sig blir titta. Men vi får se vad maj månad bjuder på helt enkelt.
När min syster var här och vi vinkade hej då till henne när hon hoppade in i bilen för att åka till flygplatsen så ropade jag:
Linda, han vinkar!
Ja, det var då han kom igång med vinkandet. Nu vinkar han oftast om jag eller någon annan vinkar till honom.
Mest när jag vinkar. Han vinkar också när han ser sig själv i spegeln.
Samma kväll som mosterEa åkte hem så tog han sina första staplande steg. Nu “går han” 3-4 steg dagligen. Han är inte rädd för att gå men det tar ett tag innan han släpper mina händer. Det är ju mer enkelt att hålla sig i.
Fast ärligt talat så håller han knappt i mina händer. Och han kan lika gärna hålla i en hand. Det är just det där “bekväma” och sista stödet som gör att han håller i mig eller någon annan.
Men snart släpper han nog.
Adem har dessutom börjat krypa istället för att åla, ibland. Även det ett par “steg” och sedan faller han platt ner med rumpan och fortsätter att åla framåt. Men fram kommer han.
 
 
Han älskar att bada och nu får han göra det i duschen istället för i sin badbalja. Vilket resulterar i att jag blir helt genomblöt jag med efter allt plaskande.
 

 
Adem är väldigt social av sig och inte rädd för människor. Det har vi verkligen märkt nu när vi jobbar i butiken och bekanta, vänner och helt okända människor kommer fram och pratar med Adem.
Han trivs i deras famn och jag tror han känner av vad för typ av människa han har framför sig och om det är en trygg person.
Han älskar sin keps och sina nya solglasögon men också andras kepsar och solglasögon/glasögon.
 
I och med jobbet så har han nu fått somna i sin vagn under eftermiddagarna. Men det går jättebra även om det är tråkigt att vi har fått trappa ner på amningen ytterligare. Vi får se hur vi gör i sommar.
Om han bara ammas nattetid och/eller bara kvällstid. Jag känner ingen stress för att sluta än så länge utan det får komma naturligt helt enkelt.
 
På jobbet så kommer det lite barn i olika åldrar och med olika språk. Det tycker Adem är jättekul och vill gärna “vara med och leka” Han tittar på alla andra barn väldigt mycket när vi är ute.
En annan favorit han har fått är hunden Zilly som befinner sig runt omkring butiken om dagarna. Ägaren är inte där så ofta men Zilly trivs och får mat och vatten från oss runt omkring butiken och tropic.
Däremot är hon inte lika förtjust i Adem som han är i henne. Hon går gärna ifrån honom när han kommer gåendes i sin gåstol.
 
Tand nummer 3 och 4 är nu framme och jag trodde det värsta var över nu men jag märker att det spänner i tandköttet och nya tänder jämte börjar röra på sig. Jag hoppas även dom tittar ut snart så att han slipper ha ont.
 
Han äter frukost, lunch och middag oftast väldigt bra. Men då och då matvägrar han lite grann.
Yoghurt älskar han och även fruktpuré. Oftast gör jag egen mat men när jag vet att vi ska någonstans och han verkligen måste äta ordentligt, om han har ätit dåligt dagen innan, så köper jag alltid med en burkmat eftersom jag vet att han kommer äta utan protester.
Hans favorit är då yesil fasulye, dvs gröna bönor i sås. Och det han gillar bäst som jag gillar är kuru fasulye, dvs vita bönor i sås, eller potatis och purjölöksoppa.
Morötter och gurka gillar han också väldigt mycket. Och rån som han får att tugga på mellan måltiderna.
Vatten älskar han, vare sig det är att dricka, tvätta händerna, bada, doppa fötterna i vattnet. Allt med vatten är toppen!
 
Oftast sover Adem på sidan men den senaste månaden har han börjat sova på mage. Det har han definitivt fått från mosterEa, Garanterat.
 
Hans absoluta favoritlek just nu måste vara titt-ut leken. Den kör han överallt så fort han kan.
Bäst är ju att göra den hemma och sitta vid en gardin. Det är alltså Adem som gömmer sig, jag säger “vart är Adem” och han tittar fram. Så underbart kul och härlig han är.
Annars brukar han sitta i sin vagn i butiken och jag gömmer mig bakom en 10 cm stolpe i butiken. Ja, viktigast är att man inte ser varandras ögon. Sedan “visar” jag mig samtidigt som jag säger titt-ut och han skrattar.
 
Adem är inte alltid glad. Men väldigt, väldigt ofta.

2 kommentarer

  1. Vilken härlig liten kille ni har. Det skall bli så roligt att snart få se honom live. Ser på FB att det är sommar hos er, det kan vi inte skryta med precis. Kl är nu 22,30 Sören var nyss ute på balkongen och det är 3gr varmt, inte mycket att skryta med. Kul att höra att det går så bra med Adem när du jobbar, gud va han skall bli bortskämd av alla turister, men så är han ju också en riktig liten charmör, vad månne bliva av den mannen om några år? Nu hoppas jag att tiden går fort så vi ses igen , vi väntar och längtar. Kram till hela lilla familjen och naturligtvis en en riktig smällpuss till Adem.

Kommentera