Turkisk lira eller euro?

Obs!! Detta inlägg skrevs i Maj 2014 och valutan är lite annorlunda varje år i Turkiet och med Euro.
Idag, 25/3-15 är 1 lira 3,33 kr och 1 euro är 9,29 kr på ett ungefär.
Kolla dagens kurs för att räkna ut om lira eller euro passa dig och din semesterkassa bäst.

Ska man använda lira eller euro när man besöker Turkiet, nu när liran är så låg till svenska kronan?
Höjs priserna när svenska kronan är låg?
Växla pengarna hemma eller på plats?
Ja, det är svårt med vilken valuta man ska betala med och när/var man ska växla in pengar.
Jag ska försöka förklara det lite närmare på hur det hela funkar med kursen.
Lira är landets valuta och den som “vi” som bor här använder när vi handlar mat, kläder, elektronik etc. oftast.
1 lira är idag 3,13 svenska kronor.
1 euro är idag 9,02 svenska kronor.
I Turkiet så tjänar turkarna själva på om dom får in euro eftersom när dom i sin tur växlar från euro till lira så tjänar dom på det och får lite mer lira än om dom skulle få lira direkt från dig som turist.
Därför är euro mer aktuell än lira, men oftast kan du handla med lira överallt.
Och kan du inte det så säg bara att du har bara turkisk lira eftersom det är Turkiet du besöker och detta är landets valuta.
1 euro är 2,88 lira idag. Kurserna varierar lite upp och ner men det handlar om några ören hit och dit.
Priserna påverkar inte från hur svenska kronor och liran är idag eller har varit tidigare.
Det finns inget land i världen knappt där valutan står still och alla priser är densamma år efter år.
I Sverige stiger priserna också hela tiden på mat, kläder, möbler etc. Så även i Turkiet.
Under vintern har det, som varje vinter, stigit i pris med diverse matvaror tex. ägg, grönsaker, juice, mjölk…ja, allt har stigit nästan.
Därmed måste restaurangerna höja sina priser eftersom råvarorna är dyrare att köpa in.
I och med att euron var väldigt hög denna vintern, långt över 3, så steg priserna rejält.
Ett vanligt vitt bröd kostade 0,50 lira när jag flyttade hit för 5 år sedan. Idag kostar det 1 lira.
Det är alltså dubbelt så dyrt, även om det fortfarande inte är dyrt för en turist som har svenska pengar, svensk lön etc. Men för oss som bor här så är den höjningen såklart hög.
Precis som om limpan där hemma skulle höjas till det dubbla priset så är även det en rejäl höjning.
Att ta ut pengar på plats i Turkiet verkar vara det absolut bästa har jag märkt. Jag har med mitt bankkort bara en uttagningsavgift på 5 kr, men annars brukar den ligga på ca 35 kr.
Då får du dagens kurs när du använder ditt bankkort.
Den avgiften du får betala hemma i Sverige för att växla dina pengar brukar oftast bli högre än den avgiften på 5-35 kr. Men se till att inte ta ut flera små belopp för då förlorar du kanske på det tillslut.
Gör en budget med hur mycket du kommer använda första tiden som du vet att du kommer göra dig av med.
Så slipper du ha med turkisk lira när du reser hem igen.
Ta ut pengar på en riktigt bankomat, gärna där uttagsautomaten är vid en bank.
Om någon vill “hjälpa dig” så tillåt inte detta då det finns många som luras på detta sätt, lyckas ta ditt kort och på något sätt har scannat av din kod.
Lämna aldrig ditt kort i en automat, om det ex har “fastnat” eller liknande, utan behöver du be banken eller jandarma/polisen om hjälp så se till att du har någon med dig som kan samtidigt hålla ett öga på automaten.
Det finns changing office att växla pengar på men jag skulle avråda att använda kort där då jag hört flera som blivit lurade.
Skulle ditt kort inte fungera när du betalar med det så ska du få ett kvitto där det står “not approved
Se till att spara detta kvitto.
Och använder du kort så kanske man bör kolla upp sin internetbank ibland så att inget dumt har hänt eller att kortet och summan har blivit dragit fler gånger.
Sämst kurs tror jag att man får om man växlar på hotellet då dom tar en högre avgift.
Använd turkisk lira, växla hemma i Sverige eller ta ut pengar på en riktig bankomat i Turkiet.

bild lånad från destinationturkiet.se

58 kommentarer

 1. Tack för tipsen 🙂
  Jag ska själv åka till Turkiet i början på juni med min sambo och våran dotter som snart är 9 månader. Vi ska till bodrum, tror jag det hette.
  Det jag funderar på är barnmat… Om man ska ta med sig det?? Nu äter min dotter gröt, och olika barnmatsburkar/eller mat som jag själv gör. Men barnmatsburkar lär väl finnas i affärerna? 🙂

  1. Hej Sandra!Intressant att du undrar just över detta då jag har tänkt skriva om det i bloggen. I Turkiet så är utbudet på burkmat inte alls lika bra som i Sverige. Inte här i Side-Manavgat och jag tror inte Bodrum är bättre tyvärr. Många gör sin egna mat och därför är efterfrågan inte alls lika stor. Jag har hittat kanske 5 olika sorter med mat, sedan är det en del frukt och så.
   Du kan hitta burkmat på Migros vilket de borde ha i Bodrum. Det är en stor matkedja. Det finns andra matkedjor såsom A101 och Bim men här i Side så har de bara fruktpuré. Kan du ta med egen mat så kanske det är bättre faktiskt.
   Själva maten är inte heller densamma som i Sverige där det finns spagetti och köttfärssås, kallopps osv. Här är det bönor, soppa och kyckling som jag har sett. Och olika i frukt med banan, ris, ananas osv.

   Juste, vissa apotek kan också ha burkmat faktiskt men som sagt så är utbudet dåligt. Sikta in er på Migros om ni ska köpa på plats.
   Lycka till!!
   Kram Louise

 2. Hej Louise!

  Jag ska till Turkiet och Side om några veckor. Har varit där en gång innan och vill minnas att det mesta då var prissatt i Euro. Men det känns lockande att denna gången växla in till lira då den är så pass svag just nu.

  Vad tycker du? kommer jag tjäna på att ha lira i Side eller
  kommer det bli "fel" när dom ska räkna om från Euro till lira och ge mig överpriser?

  Mvh
  Marcus

 3. Tack för svaret Louise :), får se hur jag gör. Av ren bekvämlighet så borde jag välja Euro men det ska inte vara för lätt 😉

  1. Euro funkar ju också väldigt bra i Turkiet. Kolla med kursen mot svenska kronan hur den ligger och då kanske det känns mer värt att använda euron. Också blir turkarna glada 😉

 4. Kollar man kursmässigt så vinner jag överlägset på att köpa lira.

  Läste lite på din blogg och såg att Dogan ska vara ett bra hotell! Kul med tanke på att det är just det hotellet som jag och tjejen har bokat in oss på! 🙂

 5. Det låter perfekt Louise 🙂

  Hotellet ser väldigt fint ut på bilderna. Minns jag inte helt fel så ligger där även en restaurang i närheten av Marias butik som säljer "svensk" mat. Typ plankstek m.m.?

  Men du som har jobbat i klädbutik, tjänar min shoppingtokiga
  flickvän på att betala i euro eller lira? står Marias priser i både Euro och lira?

  /Marcus

 6. Hej jag och gumman åker till Alanya för 7 gången ska till QUATTRO BEACH SPA RESORT All inclusive konakli 12 km från Alanya har innan bott på pasha bay Grand zaman garden mm liran är låg så det blir nog lira för oss vi landar på gazpaza

 7. Hej Louise! Vi ska till Turkiet för första gg och jag har egentligen tusen frågor men du har säkert annat att göra ☺ Men en fråga iallafall fall. Om man ska på utflykter, tex så vill vi gärna besöka Pamukkale. Är det bättre och billigare att beställa på plats hos dom lokala arrangörerna lr ska man beställa " hemifrån".
  Mvh
  Chatmanee

 8. Hej Louise!

  Åker med min man våra två tjejer, 5 år och 10 månader. Vi ska bo på sunwing side East beach och har sunwing inclusive, vilket innebär 7 frukostar, 5 luncher och 5 middagar. Vi funderade lite på fickpengar. Hur mycket tror du vi behöver ta med oss till två luncher, två middagar, lite shopping, glass, läsk osv. Något speciellt vi bör tänka på innan avresa? Behöver man vaccinera sig?

  Tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning, Ida-Karin

 9. Hej! I slutet sv juni ska jag,sambo och våra barn 4 samt 1 år åka till bodrum. All inklusive i en vecka, man hör så olika om vaccin mot hepatit A. Är det nödvändigt när man ska bo så?

  Hälsningar Lovisa

 10. Goddagens Louise!
  Jag och min flickvän åker till Bodrum nästa vecka.
  Har inte varit i Turkiet tidigare så vet ej hur svårt det är att kommunicera med folket där, om man vill åka iväg på en dagsresa eller liknande?
  Skall vara där i 7 dagar så tänkte kika med dig om det är någon sevärdhet man absolut inte får missa, eller en aktivitet också för den delen 🙂

  Må gott
  Med vänliga hälsningar
  Mikael

 11. Hejsan!
  Blir lite förvirrad nu :-). Jag och min dotter åker till Side nästa vecka. Nu har jag växlat så vi tar lira med oss. Var det dumt? Skulle vi haft euro?
  Sol från Annika 🙂

  1. Hejsan! Nej absolut inte, lira är den turkiska valutan och det tycker jag man ska använda eftersom man inte tjänar på att använda euro. Så länge man har koll på kursen dvs. Sedan gäller det också att veta vilken valuta man pratar om när man handlar. Eftersom många använder euro när de handlar så kanske en försäljare säger att de kostar 10…och då får man fråga om det är lite eller euro de menar om de inte sagt detta.
   Ha en skön semester! Kram!

 12. Hej rolig läsning i din blogg.
  Jag och sambon funderar på att åka till Turkiet i slutet av juli det står och väger lite mellan begonvill i side har varit där för nio år sedan å ser att de byggt ut men att det var ett tag sen så frågan om det är ett bra boende ändå
  Andra alternativet är i alanya å villa sonata men eftersom vi landar mitt i natten så känns det som en väldigt lång transfer ut till alanya vad skulle du säga side vs alanya?

  Har är det med maten nått man skall undvika att äta för att inte bli sjuk eller handskas de bra med råvarorna å man kan äta allt med gottsamvete. Minns att vi åt någon slags gryta som serverades i lerkruka sjukt varmt men gott. Något typiskt turkiskt man bör äta?
  Många frågor blev det kul om du tog dig tid att svara

 13. Hej rolig läsning i din blogg.
  Jag och sambon funderar på att åka till Turkiet i slutet av juli det står och väger lite mellan begonvill i side har varit där för nio år sedan å ser att de byggt ut men att det var ett tag sen så frågan om det är ett bra boende ändå
  Andra alternativet är i alanya å villa sonata men eftersom vi landar mitt i natten så känns det som en väldigt lång transfer ut till alanya vad skulle du säga side vs alanya?

  Har är det med maten nått man skall undvika att äta för att inte bli sjuk eller handskas de bra med råvarorna å man kan äta allt med gottsamvete. Minns att vi åt någon slags gryta som serverades i lerkruka sjukt varmt men gott. Något typiskt turkiskt man bör äta?
  Många frågor blev det kul om du tog dig tid att svara

  1. Hejsan! Ja transfer till Alanya är långt när man landar på Antalya. Innan alla har fått alla sina väskor, kommit in i bussen och sedan en bussresa på 2 timmar. Plus stop brukar man ha dessutom. Alanya har jag varit i på semester som barn så jag vet inte egentligen hur det är där idag. Det klassas väl som mer partystad för ungdomar, men det är säkert fint ändå och kul ort att semestra i.
   Jag själv måste ju slå ett slag för Side däremot. Mycket har hänt på nio år och jag vet inte om ni riktigt skulle känna igen er heller.
   Magsjuka sker såklart men oftast på hotell och inte restauranger. Däremot drabbas de flesta utav turistmage där man kan må dåligt, få diaree och även känna sig illamående. Det finns medicin på apoteken som är riktigt bra mot detta men ta med vätskeersättning och dimor ändå.
   När man får i sig saltvatten, poolvatten, många kalla drycker, varmt kaffe och kanske några öl och drinkar samt turkiska kryddor som man inte är van vid så brukar magen faktiskt kollapsa på många. Däremot är det inget farligt men det kan vara bra att man är förberedd.

   Testi kebab heter den lerkrukan och är väldigt god. Den serveras på de flesta restauranger. Ottomansk gryta är något liknande och även det väldigt gott, något ni kanske vill testa. Annars finns sarma som är vindruvsdolmar vilket jag gillar väldigt mycket. Adana kebab är en lite starkare kebab på spett som också är jättegott.

   Hoppas ni får en bra resa!!
   Med vänlig hälsning Louise

 14. Hej rolig läsning i din blogg.
  Jag och sambon funderar på att åka till Turkiet i slutet av juli det står och väger lite mellan begonvill i side har varit där för nio år sedan å ser att de byggt ut men att det var ett tag sen så frågan om det är ett bra boende ändå
  Andra alternativet är i alanya å villa sonata men eftersom vi landar mitt i natten så känns det som en väldigt lång transfer ut till alanya vad skulle du säga side vs alanya?

  Har är det med maten nått man skall undvika att äta för att inte bli sjuk eller handskas de bra med råvarorna å man kan äta allt med gottsamvete. Minns att vi åt någon slags gryta som serverades i lerkruka sjukt varmt men gott. Något typiskt turkiskt man bör äta?
  Många frågor blev det kul om du tog dig tid att svara

 15. Hej och tack för att vi får följa dig och din familj i side. En frågande angående det här med valuta.
  Nu när liran är dyrare i flrhållande till euron om jag tar den gånger 2,88 eller 3 tycker du ändå att det är lira som är första valet? Har alltid rest med lira men blev lite villrådig pga valutautvecklingen.
  Längtar tills vi kommer ner till Side i september.

  Tack på förhand

  Maria

 16. Hejsan! Jag och min sambo åker till Side 19:e Augusti. Vi ska bo på Side Village. Har du något tips på vad vi inte ska missa under våran semestervecka? Bra restauranger, valuta mm…

 17. Hejsan! Jag och min sambo (Vi är 30 och 24 år) åker till Side 19:e Augusti. Vi ska bo på Side Village. Har du något tips på vad vi inte ska missa under våran semestervecka? Bra restauranger, valuta mm…

 18. Hej! Vi åker till Konakli om en vecka.
  Min fråga gäller dricks; hur mycket brukar man ge och när?
  Något mer som är bra att veta innan man åker? 🙂

  1. Man dricksar på restaurang, städerskan och de som man tycker gör ett bra jobb. Jag har även fått dricks när jag jobbade i butik och hjälpte kunderna och det är jättekul men oväntat. Jag tycker man ska dricksa personligen till den person man tycker förtjänar det och är man inte nöjd då ger man ingen dricks, så även på restaurang. Ha det så bra!

 19. Hej Louise!
  Villa bra tips o råd du ger:) vi åker till Alanya, med våra två små pojkar nästa lördag. Jag undrar, om du kan rekommendera några billiga o fina butiker? Som säljer fina kopior av MK väskor m.m och fina o billiga piké tröjor i Ralph lauren? Och om du vet, ca. Va priserna ligger på ungefär på dessa saker? Eller om du vet, ungefär hur mycket % man ska pruta? Tacksam för svar:) mvh:Isabella

 20. Halloj.
  Jag o familjen kommer ner till manavgat tror jag det heter. Lugnt för stunden? Hörde att det var lite oroligt i Stockholm mellan turkar o prokurder. Känns som det är oroligt i de flesta varma orter. Ha det gött

  1. Hej! Vilket hotell ska ni bo på? Lugnt för stunden och lugnt sedan den enda kaosartade kvällen och natten mellan tisdag och onsdag förra veckan. Jag läste och såg också att de hade spårat ur på plattan i Stockholm. Precis som här så skulle det ske en fredlig demonstration och hedra de döda från senaste tiden i Turkiet. Men så kommer några nötter och ska "spöa skiten ur alla" och bara bete sig illa. Fruktansvärt tråkigt att de inte kan hålla det till vad det ska vara, nämligen en fredlig demonstration. Nåja, jag hoppas och tror att de kommer vara lugnt framöver. Ha en skön semester!!

 21. Hej.
  Trevlig blogg du har. Bra information på de svar du ger. Vi är några familjer som åker till Side nästa vecka. Vi är 2 st som ska åka till Istanbul för att titta på Rallycross. Vi har köpt biljetter hemifrån via Biletix. Vet du om det finns nåt utlämningställe i Side för Biletix? Typ som ticnet i Sverige.
  / Andreas

 22. Hej Louise ☺jag och min familj kommer att åka ner till side den 11okt.Jag undrar lite om affärerna "turkiska ullared och Marias.är de liknande utbud av kläder där?vi kommer att bo all inclusive men tänkte att ev gå ut nån kväll och äta på restaurang. Har du nåt bra tips där? ☺mvh Henrik med familj

  1. Hejsan! Ja det skulle man nog kunna säga men sen finns det också en del som skiljer sig kläderna emot och även modeller osv. Jag hoppas att ni tar er ett besök till Marias butik såklart 🙂 Jag har ett par restaurangtips i kategorin "resetips" så kika gärna där men Aladdins bistro steakhous på strandpromenaden är ett toppenställe när det kommer till mat och personal. Och sedan Aphrodite inne i gamla stan nere vid hamnen, till höger är min personliga favorit men något dyrare och kanske inte riktigt jätteturkisk mat. Däremot är det en helt annan klass på deras smaksättning av maten där än många andra ställen. Ha det så bra och ha en skön semester!

 23. Hej Louise! Trevlig blogg du har! Har förstått att vädret inte varit det bästa, de sista dagarna väl? Åker till Turkiet på lördag (Tropic, Side), och är såå osäker hur bankomater (vid bak) fungerar? Kan du förklara utförligt för mej hur jag skall göra blir jag jätteglad. Var i Marmaris för 7 år sedan, det funkade inte för mig att ta ut, "fick hjälp" av en turk, som förföljde oss sen… Men vi gömde oss i en affär, då tappade de oss. Detta var ändå vid en bank.
  Tack på förhand

  1. Hejsan! Antingen går ni till PTT som inte ligger så långt bort ifrån Tropic. Be om en karta så hittar ni. Det är postkontor och där kan ni växla pengar från svenska till turkiska och får bra kurs. Ni kan också ta ut pengar i deras automat utanför. Att växla på hotellet brukar ge dålig kurs. Skulle ni behöva ta ut pengar när ni är inne i gamla stan så finns det en automat som jag brukar använda där också. När ni står i backen på "huvudgatan" så kommer ni ha bankomatuttagen på höger sida vid jandarma. Gamla stan är inte så stort så ni hittar nog. Låter inte alls kul det ni var med om i Marmaris, tyvärr finns det idioter överallt men jag hoppas att ni slipper några otrevligheter i Side. Ha en skön semester och när ni nu bor på Tropic så har ni Marias butik precis bredvid. Dit får ni gå och handla och säga hej från mig!

 24. Tack för svar Louise!! Om vi går till PTT, menar du att vi skall ha svenska sedlar med oss från Sverige för att växla till Lire, eller tar vi ut DÄR med bankomatkort, utan att bli lurade?
  Hur långt ca är det till PTT från Tropic?

  Önskar dig en solig dag!

  Med vänlig hälsning. E.Ekman

  1. Ja precis, ni kan ta med svenska pengar att växla in där. På utsidan utav PTT så står det en kortautomat som ni också kan använda om ni vill ta ut pengar med kort istället. Det tar ca 7-10 minuter att gå mellan tropic och Ptt. 🙂

 25. Tack för svar Louise!! Om vi går till PTT, menar du att vi skall ha svenska sedlar med oss från Sverige för att växla till Lire, eller tar vi ut DÄR med bankomatkort, utan att bli lurade?
  Hur långt ca är det till PTT från Tropic?

  Önskar dig en solig dag!

  Med vänlig hälsning. E.Ekman

 26. Hej Louise.

  Rolig blogg du har många bra tips du ger,jag och min fru skall till Manvagat till våren, vet du någon bra guldaffär som säljer okej varor.

  Med vänlig hälsning// Dani

  1. Hejsan! Vad kul att ni redan nu har bokat en resa. Det finns både guldbutiker i Side och Manavgat. I Manavgat finns det fler och jag skulle tro att priserna kan vara lite bättre där än inne i Side, vi köpte min förlovningsring och vigselring där, prutade lite och är nöjda med priset. Hoppas att ni hittar det ni söker. Med vänlig hälsning Louise

 27. Tack för svaret men ingen speciell affär då som du rekommenderar? Jo vi har aldrig varit ute med en bokning så tidigt men faktiskt skönt att ha resan att se fram emot. Vi kommer även köpa Lira redan för den står väldigt lågt just nu endast 3,05

  1. Tyvärr har jag inget specifikt tips på guldbutik, jag önskar att jag hade men jag köper inte guld så ofta själv. Och en bra som var populär i Side i många år bland turisterna har lagts ner annars hade jag tipsat om den. Smart där att köpa Lira redan nu!

 28. Valuta?
  Hej. blir inte riktigt klok på om det är bra att ta med sig Euro och använda detta så att turkarna själva kan tjäna på detta när dom växlar till Lira, eller om man ska använda Lira? Det står lite dubbelt tycker jag i din inledning. "Turkiet så tjänar turkarna själva på om dom får in euro eftersom när dom i sin tur växlar från euro till lira så tjänar dom på det och får lite mer lira än om dom skulle få lira direkt från dig som turist.

  Därför är euro mer aktuell än lira, men oftast kan du handla med lira överallt".

  "Använd turkisk lira, växla hemma i Sverige eller ta ut pengar på en riktig bankomat i Turkiet".

  Vad gäller egentligen?

  Mvh/Staffan

  1. Hej! för turkarna del så tjänar dem mer på om turisterna handlar i euro eftersom de får ut mer lira när de växlar sina euro till lira här i Turkiet. Därför kanske de uppmanar dig till att betala i euro snarare. Men du som svensk turist tjänar på egen hand bättre på att betala i lira här i Turkiet. Ta med mest lira men kanske lite euro om du känner för att gynna städerskorna på hotellet, någon försäljare eller restaurang lite extra under semester. Sedan kan även valutan förändras till sommaren. Just nu är euron och även dollarn väldigt hög, och därmed attraktiv i Turkiet. Men det kan ändras tills säsongen drar igång. Hoppas att du fick bättre svar på sin fråga nu. Ha en trevlig semeter!

 29. Hej Louise!

  Vi är väldig sugna på att köpa en lägenhet eller hus i Alandagen vet inte om vi vågar?
  Hur är säkerhetsläget där nere, märker man något och vet du hur det är i Alanya?
  Alla priser står i Euro är det det man skall betala eller skall man förhandla, jag menar till Lira?
  Vi har hittat ett trevligt objekt som ligger ute för ungefär 1M svenska.
  Om man tittar runt så får man ganska mycket för dom pengarna och det finns mycket till salu med hög fin standard —-som det ser ut.
  Känns också som det skulle kunna finnas läge att ge ett skambud, hur ser fastighetsmarknaden ut?

  Mvh // Ulf

 30. Hej Louise!

  Vi är väldig sugna på att köpa en lägenhet eller hus i Alanya vet inte om vi vågar?
  Hur är säkerhetsläget där nere, märker man något och vet du hur det är i Alanya?
  Alla priser står i Euro är det det man skall betala eller skall man förhandla, jag menar till Lira?
  Vi har hittat ett trevligt objekt som ligger ute för ungefär 1M svenska.
  Om man tittar runt så får man ganska mycket för dom pengarna och det finns mycket till salu med hög fin standard —-som det ser ut.
  Känns också som det skulle kunna finnas läge att ge ett skambud, hur ser fastighetsmarknaden ut?

  Mvh // Ulf

Kommentera