Vem tjänar på din resa?

Idag skrevs det en artikel på aftonbladet ang. charterbolagens lömska metoder.
Sedat Gumus, som har 15 års erfarenhet från charterbranschen och har de senaste åren jobbat som hotelldirektör för Anthos garden i Side berättar för aftonbladets läsare om hur charterbolagen och hotellen får provision och vilka bestämmelser som sker under kanske just Din semesterresa.
 
Exempelvis, du blir sjuk och behöver besöka ett sjukhus. Hotellet ordnar detta åt dig och du får en bra och god service. Och du blir förhoppningsvis frisk snabbt.
Det du inte vet är att du hamnar just på detta sjukhus för att hotellet har ett avtal OCH hotellet har en provision eller har fått 5000 euro för säsongen.
För att du som sjuk turist ska hamna på detta sjukhus. Sjukhuset i sin tur tjänar sin slant från din reseförsäkring.
Så länge det är ett bra sjukhus och du får hjälp och blir frisk så tycker inte jag att detta är fel.
I Side finns det ca 3 sjukhus för turister, två av dom har jag legat inne på och dom är jättebra.
Jag hade en gång magsmärtor och en gång hjärnskakning, blev inlagd över natten och fick åka hem dagen efter. 
Hade det varit 10 sjukhus och du själv ska bestämma vilket du vill åka till så hade det varit som ett lotto. Hoppas bara på att du får vinsten.
Att du blir inlagd över natten OCH vilken tidpunkt dagen efter du blir utskriven på beror på
1. Din sjukdom och hur du mår.
2. Din försäkring. Ju längre tid på sjukhuset, ju mer pengar måste försäkringsbolaget betala ut till sjukhuset.
 

Magsmärtor 2009, Anadolu sjukhus i Side. Det var en lång väntan på att få åka hem dagen efter, men tillslut så blev jag äntligen utskriven.
 
Modevisning, lottodragning och en diamantvinst.
Visst har du hört detta tidigare?
När jag jobbade på Side resort så fick jag ibland vara den som ropade upp numer på svenska när det var lottodragning.
Högsta vinsten var en diamant, liten som ett sandkorn och för att få den så måste du besöka juvelbutiken.
Jag fick aldrig läsa upp numret på just den vinsten. Och Sedat berättar i intervjun att de ibland väljer ut vinnaren genom att välja någon som ser ut att ha mycket pengar.
Är du i en juvelbutik och har vunnit en diamant så kanske du har råd att sätta denna diamant i ett smycke?
 
När jag var mindre så reste jag och min familj till Alanya 2 gånger. Det jobbigaste med dessa resor var bussresan mellan flygplatsen i Antalya och hotellet i Alanya. Vi hade som tur var ett stopp på en bensinmack så att man fick sträcka på benen.
Oftast gör man inte detta stopp mellan Antalya och Side då resan däremellan tar knappt 1 timme.
Men då och då händer det att “någon behöver stanna för att kissa…” Eller?
Nej, i själva verket så handlar det om att din man kommer köpa en efes, du behöver lite vatten efter flygresan och barnen ropar efter choklad.
Och någon, förutom bensinmacken, tjänar på detta lilla kissestopp.
 
Är ni förvånade över att det går till såhär? Tycker ni att det är fel eller stör det er inte?
I min blogg skriver jag om restauranger, frisörer, stränder och ställen att besöka här i Side.
Oftast vet inte det stället jag skriver om att jag har en blogg och att jag faktiskt når ut till otroligt många turister som senare kommer besöka just deras restaurang/frisör/beachclub.
När jag besöker en restaurang så blir inte jag särbehandlad eller får något “extra” för att jag skriver denna blogg och tipsar er.
Jag får kompisrabatt på mina kompisars ställen, ex. Aladdiins restaurang. Denna kompisrabatt handlar oftast om 5 lira rabatt eller att jag får min dricka gratis.
För att vi är kompisar, för att jag kommer tillbaka flera gånger under året och för att jag tar ofta med min familj eller min vänner dit. Inte för att jag “lockar dit er” via min blogg.
För ett tag sedan så skrev jag om Sides topp 3 hotell. Ni förstår säkert mycket väl att jag själv inte har bott på dessa hotell.
Men efter 5 säsonger i Side där jag varje dag får höra från minst 10 olika familjer om vad de tycker om just hotellet de bor på så har jag väldigt stor koll på vilket hotell man ska OCH INTE SKA boka in sig på.
 
Hade jag fått vara testpilot för hotell i Side så har jag mer än gärna tackat ja. Och skrivit vad jag tycker.
Om någon restaurang erbjuder mig att äta gratis där gentemot att jag skriver om dom, så hade jag säkert också tackat ja. Men då hade jag också skrivit det som jag ansåg negativt, om så fanns, på deras restaurang här i min blogg.
 
 
Det är väl inte så konstigt och ovanligt egentligen att det är samarbeten hit och dit. Att någon ALLTID ska tjäna på det man gör, köper eller betalar för.
Vi som bor och arbetar i säsongsorter lever ju faktiskt på er turister. Kommer ni inte hit så blir vi drabbade.
Förra året var en riktigt dålig säsong för alla butiker och restauranger i Side och det märktes väl tyvärr. Särskilt när vintern kom, säsongen var över och vi verkligen fick tänka över våra utgifter.
Vi hoppas på att denna säsong ska bli bättre och att ni som besöker Side kommer ut från hotellen, äter på restauranger och shoppar i butikerna.
Och det tror jag både ni och vi tjänar på.
Charterbolagen…ja, dom tjänar på er från det att ni beställer eran resa såklart.
 
Om ni vill besöka en restaurang, butik eller något annat i Side, vem frågar ni då om råd?
Reseledarna, lokalbefolkningen, google/internet eller svenskar som arbetar i Side men inte för charterbolag?

17 kommentarer

 1. Hej!
  Så intressant det du skriver om! Och det är nog så jättesvårt att veta OM hotellet man bokat är bra….om maten på restaurangen är bra….etc…..
  man skulle då verkligen behöva känna en person på ort och ställe som skulle ha all den kunskapen.
  Så…det är jättebra att du delar med dej av din kunskap!
  Och hoppas hoppas att det blir en bra turist säsong denna sommar/höst!
  ha det gott! hälsn Kerstin (Finland)

 2. Inte alls konstigt! Så funkar allt i livet, inte bara charterresor. Jag tyckte att det var en fjantig artikel av Aftonbladet när jag läste den. Nåt som de tar upp bara för att det är sommar & många åker just charter då.

 3. Vad berodde de på att de var en dålig säsong? Då får vi hoppas på en bra i år!!! Ja utan turister så blir de inget bra för så många lever ju just på oss:) Kram

 4. Bra skrivit och det är så här det fungerar. Vad är det som är så konstigt med det? Vi reseledare får dessutom ofta äta middagar på våra "rekommenderade restauranger" gratis eller rejält rabatterade priser. Det vet även våra chefer om såklart. Handlar vi i baren på disco så betalar vi runt 5-15 lira, för att vi är reseledare. Det är så det går till och inget konstigt med det.
  Oftast så står det på hotellet eller i pärmarna "vi samarbetar med — sjukhuset" Dvs. dit skickar vi er, turister, om ni blir sjuka då vi anser att de kommer ta bäst hand om er. Ett samarbete helt enkelt.

 5. Hålla sig på hotellet är ju inget kul hur bra hotell man än har. Jag har bott på ett hotell i Oba/Alanya en gång men va trist de va me deras mat i 2 veckor så de blir inte så fler ggr. Visst kan maten va bättre på ett annat hotell men man blir lite låst på något sätt för att maten ingår och då vill man inte spendera för mycke på restauranger utanför. Men inte höll vi oss bara på hotellet de bara va för trist. Inte ens om mina barn varit små inte jag vill se och uppleva när man åker och betalar för en resa:) Kram

 6. Måste tillägga att jag håller med dig om att all inclusive är djävulens påfund! VARFÖR betalar man mycket pengar för att bara sitta på hotellet hela resan?! Ut & upptäck nåt nytt ist! Så inskränkt att resa på det sättet. De enda jag anser kommer undan med det är äldre människor som kanske inte orkar gå en massa. Men barnfamiljer har väl 9 gånger av 10 med sig barnvagn. Tror det är nyttigt för barnen att komma ut från hotellområdena & se andra sätt att leva och andra kulturer.

 7. Läste artikeln i går och vart mest förvånad över att det skulle vara en NYHET. Alla som varit på semester utomlands eller på charter vet väl att det är så här det funkar? Alla hjälps åt på ett eller annat set, inte för att lura turister utan för att överleva vintern när inga turister finns. Sen att alla kanske inte är lika ärliga men det är ju en annan fråga och de människorna finns i alla länder . Jag tycker ni gör ett kanon jobb med att leva på turisterna och förstår inte de som åker på de stora all-inclusive hotellen och aldrig går ut och upplever det bästa med tex Turkiet. Att äta riktig turkisk mat på ett litet hack eller se hur det ser ut utan för grindarna på hotellet. När vi bodde på Pegasus Royal i Incekum var det så tråkigt att vi var tvungna att ta en dolmus och åka till Alanya för att få Mat, jag höll på att svälta av bara grytor och annat slafs som flera 100 personer petade i under dagen. Nej tacka vet jag att hitta sina egna matställen eller gå på rekommendationer från andra . // Jenny

  1. Håller med dig Jenny att nyheten borde inte vara en större "nyhet" Hörde att just det hotellet hade dåliga betyg från tripadviser och det säger nog en hel del plus konflikten som verkar ha uppstått med Apollo. Bitterhet.Som turk så tror jag att man ännu mer faktiskt känner till det här med att ta någonting om man ska ge något. Väldigt vanligt förkommande i turistbranschen och man kanske tror att turisterna inte alls ser eller känner till det men det gör dom.

   Ang. all inklusive så finns det några som jag har förståelse för varför dom inte kan/vill komma ut på något. Men att man har barn eller inte råd är iaf ingen ursäkt eftersom att se sig omkring, upptäcka landet och världen och få nya intryck inte behöver kosta någonting.
   Sen är det rätt skönt att bara ligga på hotellrummet eller hänga på hotellet hela tiden. Men hur kul är det egentligen?

   Kram!!

 8. Hej All incl eller ej och hur du tillbringar din semester måste väl vara upp till var och en? Det är stora skillnader på vilket all incl hotell du bor på.Jag har själv varit med familjen i Side många gånger och haft all inkl, lägenhet, hotell och hyrt privat vilket är det bästa om du kan boka flygbiljett i god tid. Har bott 5 stjärnigt och provat enklare. Hyrt bil åkt runt varit hemma i turkiskt hem ätit på alla möjliga restauranger. Har du ett par små barn så blir det billigare med all incl om du inte själv vill laga maten. Priserna har gått upp en del på de flesta ställen i Side redan förra säsongen och när det gäller barn så är det lättare när de kan välja mat och få glass och dricka som trots allt kostar en del på restaurang. Priserna i butikerna är inte längre så billigt och du kan få jeans hemma för 200-300 och det är vad du får ge tex i Side.Jag vet också att det är turkpris och turistpris i butikerna. Tacksam för tips på hur du kan se landet och ta dig omkring utan att det"kostar" låter nästan otroligt? Brukar hyra bil och köra på olika turer och jag tycker att Turkiet ÄR FANTASTISKT.Till hösten blir det Istanbul och Bodrum trakten. Lotta

 9. Läst dina kommentarer och jag jobbar på H&M och vi säljer jeans från 199 upp till max 399 och finns i storlek 25-34 tum för det mesta, även ibland 24….
  Skulle aldrig ljuga för en kund och säger alltid att våra jeans töjer sig…. så där har du fel………..

 10. Hej
  Kom hem från Turkiet i söndags.
  Ska säga att det var rena helvetet pga min 7 månaders dotter blev dålig och blev inlagda på sjukhuset.
  Fyy säger jag bara, dom skät i min dotter, dom höll på o dödade min dotter på sjukhuset. De ljög att hon hade bakterie i halsen och blodet bara för att få pengar. Så resa till Turkiet blir det aldrig
  Detta hände i side hamnade på en privat sjukhus
  Så jag hoppas verkligen att ingen behöver söka vård där
  Ska sprida runt detta till alla svenskar så att dom undviker åka där med små barn
  Dom är helt galna, bryr sig bara om lira lira lira
  Mvh shqipe
  PS rekommenderar inte solresor till folk

  1. Hejsan! Jag beklagar din upplevelse och det är inget jag önskar ens min värsta fiende att få uppleva. Dock så har detta ingenting med varken mig eller min blogg att göra.
   Min son, 14 månader, fick hög feber för några veckor sedan. En bakterie var detta. Och vi vet också att de kommer ifrån havet och många har blivit drabbade denna sommaren från en läcka som har varit på västra stranden ut i havet. Bakterien visade sig även i blodet men minimalt lite så det var ingen fara.
   Nu behöver inte detta vara samma som eran dotter fått, men som sagt så har många blivit drabbade av bakterie och fått besöka sjukhus.
   Vilket sjukhus besökte ni? Ringde ni solresor på deras akuttelefon under tiden för att få hjälp?
   Alla sjukhus är privata i Side och det är hotellet eller solresor som bestämmer vilket ni hamnar på. Därför säger jag att man ska ta sig till Bilgi där de talar engelska och är bra vare sig det är för barn, hjärnskakning för vuxna eller graviditet.
   Hoppas att ni får tag på solresor i efterhand och kan framföra erat missnöje.

   Med vänlig hälsning
   Louise

Kommentera