Fastan i Turkiet

Imorgon börjar fastan för alla muslimer så från klockan 5.37 i Manavgat till kl 20.17 så måste de avstå från att äta, dricka, röka och att ha sex.
De gör detta för att lära sig ha tålamod, ödmjukhet och öka sitt medvetande om religionen.
 
Fastan är en av de fem pelarna som man som muslim ska följa i livet.
Under denna månad ska man också som muslim undvika våld, avundsjuka och ilska bland annat. Du ska uppträda väl, ge allmosor etc. Som muslim ska du också läsa igenom koranen under denna månad.
Du ska bli eller vara en bättre muslim helt enkelt och ta del av religionen och fundera över dina brister som muslim som du kan förbättra under året.
De som är gamla, sjuka, gravida eller ammande kvinnor avstår fastan.
Har du som kvinna mens under denna tid så avbryts din fast helt. Får du den ex. i början av fastan så kommer du inte fasta mer den månaden. Det är inget du kan börja med igen när mensen är över.
Du kan däremot, på egen hand, ta igen de förlorade dagarna under en senare tid under året.
 
Fastan avslutas efter en månad med en stor “fest” som pågår i 3 dagar. Här i Turkiet så kallas den för seker bayram, eller sockerfesten som vi säger på svenska. Detta sker mellan 28-30 Juli i år.
 

2 kommentarer

  1. Finns det inte två olika bayram? Vad är skillnaden på dom? Den "andra" är väl i oktober någon gång? Något jag hört bara! Rätta mig om det är fel o berätta gärna lite om du vet!!:D

    1. Precis, det är kurban bayram som varar i 4 dagar och man slaktar får eller kor vid den tiden. Precis som med fastan och sockerfesten så förflyttas även den bayram bak 11 dagar. Så förut inträffade den i Oktober, i år är den i september istället.Bayram som kommer härnäst, sekerbayram, gillar jag bäst och den påminner mycket om påskafton tycker jag när barnen är ute och samlar ihop godis från hus till hus.

      Kram!

Kommentera