Att gifta sig i Turkiet! ❤

Många frågar mig eller googlar om hur och vad som behövs för att gifta sig i Turkiet.
Ska man som två svenska medborgare gifta sig i Turkiet så vet jag inte exakt hur detta går till.
Dels så finns det ingen präst eller vigselförrättare i varken Side och inte heller vad jag vet i Alanya, Antalya, Bodrum etc.
Det kan hända att man kan göra det på svenska ambassaden i Ankara eller Istanbul men detta är jag inte helt säker på. Någon som vet får gärna skriva om detta i kommentarerna till detta inlägg.
Ni, som svenska medborgare, kan självklart ha en ceremoni och gifta er i Turkiet men skriva papper innan eller efter eran resa hemma i Sverige.
Då gifter ni er inte på riktigt egentligen under eran resa i Turkiet, men ni har världens finaste bröllop ändå på erat sätt.
Man kan även göra som ett par kunder i butiken gjorde. Gifte sig under dagen och när festen var igång så drog dem till Arlanda och checkade in. Väl där berättade dem vid incheckningen att de precis hade gift sig.
Det slutade med champagne på planet som bjöds utav flygbolaget och brudparet fick även sitta i cockpit.
Kul!
Man kan också gifta sig på Arlanda och andra flygplatser runt om i Sverige och sedan sticka iväg på bröllopsresa därifrån.
För att gifta sig med en turk i Turkiet så behöver man särskilda papper och intyg.
Du behöver följande:
1. Familjebevis på dig (Var noga med att det INTE är personbevis, uppgifter om dina föräldrar ska finnas med på pappret) Detta papper ska vara på engelska.
2. Hindersprövning från skattemyndigheterna. Även detta ska beställas på engelska.
Detta är ett papper från skattemyndigheterna som du ska fylla i och skicka in för att se om ni får gifta er. Är ni ex. syskon så får ni inte gifta er. Detta papper kommer att granskas och godkännas så tänk på att det tar ett litet tag innan ni får erat papper tillbaka på posten.
3. Kopia på ditt pass.
Dessa tre papper ska vara stämplade i Sverige med en apostille, dvs en stämpel som visar att pappret är äkta.  Sök på Notarius publicus eller notar på eniro eller annan sökmotor för att hitta vem som utför detta i din kommun.
Jag fick tips från skatteverket i min kommun om en advokat som utförde detta, kontaktade honom och fick klartecken att det gick bra. Detta kostar en liten summa pengar.
Vissa platser i Turkiet säger att man inte behöver ha stämplade papper men det är olika överallt så istället för att ta det osäkra och chansa och sedan ändå behöva åka till Sverige igen för stämplar så gör detta med en gång.
Better safe than sorry.
En annan viktig sak att komma ihåg, Familjebevis och hindersprövningen får inte vara med än 3 månader gammal!
4. Kopia på din mans pass eller idkort.
5. Papperna ska sedan lämnas in till en översättare som översätter era papper från engelska till turkiska.
Dessa papper behövs stämplas med apostille-stämpel men görs då i Turkiet.
6. Nytagna passfoton på er båda.

När alla papper är översätta och klara så lämnar ni in det till myndigheterna där ni ska gifta er/skriva på papper. Sedan gör dom den röda familjeboken för er. För våran del tog detta 3 timmar.
Vi hade varit in tidigare och frågat om vårat datum passade bra för dem så de var förberedda på att vi skulle komma under dagen.
Sedan är det bara att invänta den stora dagen. Lycka till ❤
Några saker att komma ihåg;
Ni blir inte automatiskt skrivna som gifta i Sverige utan får meddela skatteverket om detta i efterhand och ska då skicka in kopia på den röda familjeboken bland annat.
Du blir inte turkisk medborgare och du får inte heller uppehållstillstånd för att ni är gifta.
Din man blir inte svensk medborgare och behöver fortfarande söka visum om ni vill åka och besöka Sverige.
Du får heller inte arbetstillstånd i Turkiet pga. att du är gift utan måste ansöka om detta om du ska arbeta.

Däremot kan du efter att ni ha gift er vara skriven under din mans sgk försäkring och behöver ingen försäkring ifrån Sverige längre. Kolla upp vad försäkring din blivande man har och skriv in dig direkt efter att ni är gifta.

Några bilder från våran stora dag den 25/4-2013, gravid i 6:e månaden med Adem i magen.

35 kommentarer

 1. Hej Louise! Kom in på din sida efter mkt sökande om hjälp 🙂 Jag är en tjej som bor i Göteborg o är förlovad med en turkisk kille. Vi hade tänkt gifta oss i april nästa år o i need your help 🙂 Alla papper, gick du till Skatteverket o fick all hjälp? Hindersprövningen, tog det lång tid? Hur hade ni ert bröllop? Hoppas på svar 🙂

  1. Hej Sabina! Vad kul att ni ska gifta er, grattis. Vi gifte oss i April 2013, 25 närmare bestämt. Jag var gravid i 6e månaden och vi valde att ha en egen dag med middag och fotografering i studio. Annars hade vi nog haft en riktig byfest med flera hundra inbjudna.Jag skickade in hindersprövningen innan jul i december och det var kanske inte så smart för då tog det en massa jullediga dagar så pappret var inte klart förens mitten av Januari. Men det tar oftast inte så lång tid. Glöm inte att du måste stämpla papperna efteråt med en särskild stämpel.
   Googla "gifta sig i Turkiet" här på min blogg så kommer ett inlägg upp med vilka papper du behöver och hur du ska göra.

   Vart kommer din turk från och bor ni i Sverige båda två?
   Min turk ska hänga med till Sverige för första gången i början av nästa år. Då kommer vi bo hos pappa i Göteborg mestadels. Har du något tips på vad vi kan se eller gör, förutom Universium och Ullared?

   Kram!!

 2. Vad kul att du gav så snabbt svar 🙂 Min turk kommer från Kahramanmaras men bor i Istanbul nu sen en lång tid tillbaka. Tanken är att han ska flytta hit till Sverige först. Allt tar ju sin lilla tid 🙂 Vad roligt att han ska följa med till Sverige. Ni kan ju alltid besöka Sjöfartsmuseet, Alfons Åberg kulturhus är nog väldigt populärt för er son 🙂 Arken spa om ni vill ha lite tid för er själva är väldigt mysigt o härligt ställe. Vart i Tukiet bor ni? Jobbar du något i Turkiet? Skrev du utt hindersprövniingen från internet o beställde du familjebevis över telefon? Tack för att du är så snäll som svarar 🙂 Evigt tacksam!

 3. Vad kul att du gav så snabbt svar 🙂 Min turk kommer från Kahramanmaras men bor i Istanbul nu sen en lång tid tillbaka. Tanken är att han ska flytta hit till Sverige först. Allt tar ju sin lilla tid 🙂 Vad roligt att han ska följa med till Sverige. Ni kan ju alltid besöka Sjöfartsmuseet, Alfons Åberg kulturhus är nog väldigt populärt för er son 🙂 Arken spa om ni vill ha lite tid för er själva är väldigt mysigt o härligt ställe. Vart i Tukiet bor ni? Jobbar du något i Turkiet? Skrev du utt hindersprövniingen från internet o beställde du familjebevis över telefon? Tack för att du är så snäll som svarar 🙂 Evigt tacksam!

 4. Godkväll Louise! Låter bra att du trivs, själv älskar jag allt med Turkiet. Fantastisk land 🙂 Ja vi har tänkt gifta oss i början av april så blir kanske för tidigt att beställa papperna nu? Kazim tänker söka uppehållstillstånd här, han var här i september o hälsa på. Vårt bröllop kommer bli stort, vi ska ha det i Kahramanmaras så det känns roligt o bra 🙂 Hur träffades du o din man? Vart i Sverige kommer du ifrån? Ha en bra kväll. Kram Sabina

  1. Hej! Jag tror du kan beställa papperna i början av December, då har du allting klart garanterat i Januari och kan börja göra klart allt då. Sen är det också om ni ska skriva på papperna samma dag som ni gifter er, eller om ni gör det innan och bara har en fest som bröllop…om du förstår hur jag menar. Härligt med stort bröllop, kommer din familj ner och firar då? Jag och min man träffades på jobbet, i en klädbutik som hans bror och svenska fru äger. Min man jobbar där fortfarande och jag har jobbat fram till att jag blev gravid. Hur träffades ni?
   Jag kommer från Axvall, ett litet samhälle mellan Skara och Skövde. Min pappa och lillebror bor i Göteborg, vid Linné och där kommer vi vara när vi besöker Sverige efter nyår.
   Söker ni uppehållstillstånd efter giftermålet förresten? Se till att registrera äktenskapet direkt i Sverige isf efter bröllopet så att det är med på alla papper när ni söker visum. Kram!!

 5. Hej hej! Vi vill ha vårt bröllop i april, så tänkte gifta oss/ordna "röda boken" i januari, februari. Ja min familj ska komma ner, men inte lätt o ordna med allt. Semester, vart ska de bo, sen allt annat runt omkring, men det löser sig 🙂 Vad härligt o få veta lite mer om er, vi träffades i november förra året på hans jobb, han jobbar på resturang. Ja vi söker uppehållstillstånd, tack för tipset, det ska jag göra. Gäller att ligga steget före hela tiden. Tack än en gång för alla tips o råd! Kram Sabina

 6. Hej Lousie! Hur är det? Ännu en fråga, hindrsprövingen, är det äktenskapscertifikat du fyllde i? 🙂 Håller nämligen på att försöka få ordning på dessa papper, känner mig lite vilsen. Kram!

 7. Hej! Ja men det finns ju två typer av hindersprövning, en där båda måste skriva under sen en där man skriver i vem man ska gifta sig med o som bara jag skriver under. Blir inte klok 🙂 Var du tvungen att göra hälsoundersökning? Tack för svar! Kram

 8. Hej!
  Jag trodde att man blev automatiskt medborgare av giftermål. Naivt kanske. Men hur blir man det då? Och är du det nu? // Tack för din både informativa och underhållande blogg

 9. Alltså, jag blir inte riktigt klok på det här trots att din lista är den mest lättförståeliga och informativa jag hittat. Tror jag förstår allt utom ifall pappren måste översättas från engelska till turkiska i sverige eller om man kan göra det i turkiet? Måste ju vara både enklare och billigare.

  1. Jag skrev ut papperna på engelska och översatte på turkiska i Turkiet. Annars ska du hitta en turkisk översättare i Sverige med rätta stämplar osv. Det blir nog krångligare tror jag. och som du säger billigare i Turkiet 🙂 Kram!!

 10. Vet inte riktigt. Inget datum satt direkt men det dröjer inte så länge. Men det blir bara signering av papper, ingen fest. I alla fall inte nu.

 11. Hej! Jag har också en fundering ang alla dessa papper, måste man ha kopian av min turks pass och lämna här i sverige? han är ju i turkiet nu, känns lite bökigt att ta en kopia och skicka till sverige?
  MVH
  Maria

 12. Hej Louise!
  Tack för din information angående vigsel och tillhörande papper. Jag har en fråga, bytte du efternamn/ la till efternamn? Jag har studentvisa här och vill egentligen lägga till min blivande mans efternamn men dock är jag osäker om det ställer till med visumet och mitt uppehållskort, det rosa. Om du ändrat/lagt till, gjorde du det på plats eller väntade du tills du kom till Sverige.. Jag har så stor respekt för myndigheterna här och alla dess tusen lagar och jag vet att de uppdateras hela tiden så vill inte gärna hamna i trubbel med de 🙂 Tack på förhand

 13. Hejsan!! Planerar att gifta med med min turkiske fästman i jul men blir inte klok på detta!! Skulle du snälla kunna maila mig (angelika.holgersson@hotmail.com) eller svara här?

  Han köpte ett pass för ca 8 mån sen men det har inte kommit pga militärtjänsten han gör nu. Vad krävs för id för honom? Finns ingen möjlighet att få passet nu. Går det med bara kimlik?? Vi vill verkligen gifta oss nu i jul men verkar inte som det är möjligt 🙁 hur lång tid tar det att få allt översatt/stämplat osv? Hjääälp mig 🙁

  /Angelika

  1. Hejsan! Vad kul att ni ska gifta er, grattis! Han behöver inte ha ett pass för att ni ska gifta er i Turkiet. Kimlik räcker väl. När du beställer dina papper så ska de beställas på engelska, sedan ska hindersprövningen gå igenom och du får ditt godkännande papper hem i brevlådan i Sverige. Det papper ska du få en äkthetsstämpel på. Jag gjorde det hos en advokat som gör detta. Allt detta tog ca 3 veckor-1 månad att få gjort och godkänt för mig.
   När det är klart tar du papperna till Turkiet och väl där nere så går ni till en översättare som kan översätta från engelska till turkiska, därav är det viktigt att papperna är på engelska.

   Sedan är det klart och bara boka tid för giftermål. Papperna får inte vara äldre än 3 månader dock.

   Lycka till! Kramar Louise

 14. Och vet du någon översättare samt advokat för översättning+stämplar jag kan kontakta här i Sverige??

 15. Hur identifierade du din man vid pappret om hindersprövning? Detta jag är mest orolig över. Sedan hur lång tid tar det från att man lämnar in papperna i turkiet till det att vigseln kan äga rum? Vi kommer ha 10 dagar på oss sen ska han tillbaka till militärtjänsten nämligen.

 16. Hej Louise jag och min fästman ska gifta oss i sommar alltså i Turkiet han bor där vad ska jag har för papper från skattverket och jag var där idag och frågde vad jag behöver för papper och dom sa till mig vi vet inte men kanske personbevis, äktenskapscertifikat och kopia på hans pass och ditt pass och dom sa du måste fråga där nere i Turkiet vad dem behöver för papper och jag frågde dom också om det behövdes stämpla och dom sa ja det gör vi här i skattveket jag känner mig vilse snälla hjälp mig

 17. Hej! Det är så att jag och min fästman vill gifta oss i istanbul. Jag är svensk han är från Iran. Vet du vart man ska gå då? Hittar ingen adress eller något i istanbul.

  1. Hej! Jag rekommenderar dig att kontakta svenska ambassaden i istanbul eller ankara så borde du få svar på hur ni kan gå tillväga. Lycka till!

 18. Jag tror aldrig på kärlek trollformler tills jag träffade en vän till min som berättade allt om DR.otutu som tog sin ex-pojkvän tillbaka, även när hon berättade jag inte tro henne eftersom jag trodde att hon ville också samma falska stava hjul att ta bort mina pengar. Även om jag gav henne chansen att förklara allt hon har att berätta om DR.otutu, sa jag till henne att det finns många bedragare som vill ta våra pengar och jag kommer aldrig att falla offer för dem, även om min fästmö som förmodar att gifta sig mig i några månader från nu lämnade mig jag kommer att vänta tålmodigt på en annan kille om jag älskade honom så mycket. Hon berättade för mig att detta DR är inte en falsk att han är verklig och han har hjälpt många människor att få sina nära och kära tillbaka, då jag frågar henne hur denna stavnings arbete och vad är de krav som jag måste göra innan han kan kasta kärlekstrollformler på mig? Hon berättade för mig att jag skulle mailade honom på drotutuhealinghome@hotmail.com och jag ska tala om för honom vad jag vill. jag verkligen mailade honom och sa till honom att jag behöver min ex kille tillbaka jag sa till honom att det var min vän som riktar mig till honom, varför jag tvivla sitt arbete? Han sade att hans arbete är 100% säker och garantera att ingen någonsin har kommit till sitt tempel och även förbli densamma. Jag blev mållös på hans ord han säger till mig och en tanke kom till mig att hur detta dr känner till alla de saker som vi diskuterade tidigare. sade han innan han kan börja på min situation, att jag måste ha tro och tillit på honom och lämna andra spell caster och vänta tålmodigt på sin egen att om jag kan säga göra allt detta jag kommer att få min älskare tillbaka i 72hours. Jag sa okej jag tror och lovar att arbeta med dig ensam, då han gav mig ett formulär att fylla som jag gjorde och skicka den till honom med mina bilder också och även bilder av min ex-älskare. svarade han mig i 30 minuter senare och berättade att hans gudar behöver några objekt att kasta spell på mig och mitt problem är mycket lätt om jag kan ge dessa objekt. sedan när jag frågar honom, hur kan jag få dessa objekt och hur kan jag skicka den till honom för gjutning av kärlek stava, berättade han för mig att jag inte skulle oroa sig, att det finns en tom säljare här i sitt eget land som kan få objekten för mig. Då frågar jag honom hur mycket kommer det att kosta mig att köpa alla dessa objekt? han berättade för mig som jag skickar till honom med fullt förtroende, efter en timme senare ringde han mig och berättade att mitt problem har lösts att jag skulle vänta 72hours som min kärlek kommer att be efter mig som jag gjorde enligt hans ord, när det handlade om 6:00 de närmaste tre dagarna mitt ex kallade mig om är hemma som han vill se mig omgående. Jag sade till honom hoppas allt är väl han sade ja då jag sa till honom att han kan komma, kom min ex killen tillbaka till mig och han bad om förlåtelse att han visste vad kom över honom. just nu är så glad att jag har återfå min älskare tillbaka och vi planerar för vårt bröllop som kommer upp snart, jag kallade dr och tacka honom mycket och fråga honom vad ska jag göra för honom som en uppskattning, berättade han för mig jag ska glömma och hålla mina pengar att han inte är ute efter pengar utan för att hjälpa människor som också behöver hjälp ute allt han behöver mig att göra är att ge fler vittnesmål om honom så att människor där ute som behöver hjälp bör kontakta honom också som är varför är här i dag för att ge mitt vittnesbörd. kan din bra herre fortsätta att välsigna honom och ge honom mer lång livslängd välstånd och visdom. detta är dr e-postadress drotutuhealinghome@hotmail.com o du kan också WhatsApp honom genom hans nummer +2349051417394

Kommentarer kan ej lämnas på detta inlägg.