Presidentval i Turkiet!

Igår var en stor dag i Turkiet då det var presidentval.
Den som tog över efter Abdullah Gul blev Recep Tayyip Erdogan, som har varit premiärminister i flera år.
Han blev även omvald även i Maj detta år så nu kommer en ny person väljas istället. Någon av Erdogan´s närmsta män inom AKP parti som han står för. AKP har suttit vid makten sedan 2002 här i Turkiet.
Som president så har han nu en mindre roll men han är också den som, om man ska förklara det på ett enkelt sätt, är den som tar slutgiltiga beslut och skriver på papperna.
Jag är egentligen inte alls intresserad av politik men eftersom vi nu bor och lever i Turkiet och det är här jag och mina barn kommer leva så vill jag intressera mig.
Om 4 år är jag förhoppningsvis också turkisk medborgare och kan rösta i de politiska valet.
Jag tänker däremot inte läsa mig fram viktig information via kvällstidningar ifrån Sverige såsom aftonbladet eller expressen då de vinklar mycket utav utrikesnyheterna på ett eller annat sätt.
Och även svenska nyheter med såklart.
 
Över till presidentvalet, redan igår kväll var valet avgjort även om inte alla rösterna var räknade.
Detta var Turkiets första presidentval där folket röstade och med 52% så vann Erdogan överlägset.
Hade han fått under 50% så hade det blivit en andra valomgång men folket stod på hans sida. Mer än vad de gjorde för själva AKP våras då dem vann, men inte lika stor övertygelse.
Erdgoan är vänsterpartist och högerpartisten, Ekmeleddin Ihsanoglu från partierna CHP och MHP fick 33%. Den tredje kandidaten från HDP var Selahattin Demirtas som fick 9% av rösterna.
I våras under partivalet så fick inte AKP flest röster från Manavgat men däremot från Antalya.
Igår röstade de flesta från Antalya-område (med Side, Manavgat, Alanya inräknat) på herr Ihsanoglu för CHP och MHP istället.
 

Så här röstade Turkiet, bild från morgonens nyheter. Det gula är för Erdogan, det röda för IIhsanoglu och det blå för Demirtas, Antalya område syns inte på bild utan finns bakom nyhetsankaret. Men som ni ser så är det rött längst med kusten och uppåt.
 
 
När det var avgjort att Tayyip Erdogan hade vunnit igår så besökte han den blå moskén i Istanbul för att be.
 
När jag var på matbutiken Carrefour igår för att handla mat så hade de under den här dagen stängt av alkoholförsäljningen och just den delen i matbutiken pga. valet. De säljs ingen alkohol i matbutiker, enbart på bar/restaurang när det är presidentval.
 

Turkiet president, Recep Tayyip Erdogan.
Bild från www.google.com

2 kommentarer

  1. Valet klart i Turkiet, här är det ju också valkampanjer på gång för fullt inför stundande valet i september. Förstår att du märker hur nyheter vinklas runt, håller med om att man inte skall ta till sig helt. Det du kan ta helt o hållet i svenska nyheter det senaste är den stora skogsbranden som härjat i Västmanland. Stor tragedi för många på olika sätt. Usch, det var dessutom lite svårt för oss att ta till oss vidden av det hela först. Men, det är den största skogsbranden i Sveriges historia. Tyvärr!!! Kram Kerstin

Kommentera