Lära sig svenska och turkiska!

Adem har alltid älskat babblarna och vilket barn gör inte det egentligen?
Vilken vuxen människa med barn mellan 0-5 år kan inte sångerna första låten eller stompalång tut pling sång?
Ibland kan jag komma på mig själv stå och sjunga
“Kom hit och dansa, upp med händerna. Och klappa takten 1,2,3. Trampa å stampa å snurra å gunga. Och du som kan orden sjunger med.”
 
För mig är böcker och sånger jätteviktigt. Vi har väldigt många böcker och läser varje kväll svenska godnattsagor.
Adem har turkiskan dagligen bland hans släktingar, tvprogram, om vi går till mataffären eller sitter på café.
Han kommer ha den på förskolan och han kommer ha den i skolan.
Svenskan är jag den enda som lär honom. Tur nog så är jag ganska så social av mig så förutom mig så får han också höra svenska när jag träffar vänner och bekanta eller besöker familjen hemma i Sverige (och Norge)
Även om han säger mer svenska enstaka ord just nu och dessutom hör mig prata mer svenska än någon annan prata turkiska så kan man nästan se på Adem att han förstår när alla runt omkring honom pratar turkiska.
Min syster påpekade redan detta i somras och efter det så har det bara märkts ännu mer tydligt.
Han reagerar på ett helt annat sätt och reagerar mer när någon pratar turkiska med honom än när någon pratar svenska med honom.
Och visst är det häftigt att han förstår både svenska och turkiska så lätt.
Att han har ett stort ordförråd redan trots att vi öser på och blandar svenska och turkiska hej vilt hela dagarna.
Och lite engelska mellan mig och Kadir.
När talet väl kommer komma igång och han pratar flytande så kommer han lära mig turkiska, det är jag säker på.
 
Idag trillade jag över en jättebra länk till sånger på youtube.
Det är 7 kända sånger och “pekböcker” som läses eller sjungs på svenska och Adem tyckte att det var jättekul. Han älskar att dansa till musik och nu senaste så har han även börjat lära sig hoppa jämnfota.
Det är lite svårt fortfarande och han hamnar på rumpan ibland men det är bara att ställa sig upp och börja om igen.
Jag tror att han kan lära sig både djur och olika fordon genom dessa klipp.
Man kan välja andra språk som finska, ryska, italienska, tyska, spanska etc. om man vill det.
Det finns även appar som jag ska ladda ner till min telefon och ni kan kolla in resten på http://tinyschool.tv/ 
Vi har en smarttv så vi ser dessa klipp på våran tv här hemma i vardagsrummet och dansar för fullt.
 

Här kommer två klipp som Adem gillade.
 

2 kommentarer

  1. Haha, vad kul att du skrev om det här just nu! Jag spelade Babblarna för Mert för första gången för bara en vecka sedan, men han älskar den nu redan (och sångerna går på repeat i min hjärna). Jag snubblade också över de där tinyschool-videorna igår men jag tyckte rösten lät så datoraktig.. :S Då Mert blir större ska vi titta på Astrid Lindgrens filmer, Mumintrollet m. Tur att YouTube finns! 🙂

Kommentera