Bakåtvänd bilstol i Turkiet, recension!

Det är långt ifrån alla som har en bilbarnstol till sina barn här i Turkiet, än mindre en bakåtvänd.
Det pratas inte om säkerhet på det sättet som det gör i Sverige.
De flesta använder inte bilbälte och i skolan går man inte igenom säkerhet på det sättet eller får information om “don´t drink and drive”
Man får inte dricka alkohol och köra bil och man ska använda bilbälte. Men det är långt ifrån så mycket kontroller som vi har i Sverige, för både drickandet och bilbälte.
I Sverige är det ingen lag att bilbarnstolen ska vara bakåtvänd till 4-5 års ålder utan en rekommendation, men egentligen borde det vara det tycker jag.
En del vänder tidigare pga. längd, illamående, barnet skriker eller andra anledningar.
Här i Manavgat så fick vi höra “men tänk om de bryter benen vid en krock” eller “benen får inte plats”
Eftersom jag har läst mycket om detta sen i somras, därav mitt stora behov av att hitta en bakåtvänd stol, så har jag insett att näää….barnet kan skada sig för livet om den bryter nacken.
Jag hoppas vi aldrig är med om någon krock men skulle det ske så är det bättre att bryta benen än nacken. Eller hur?
 
Över till själva stolen som vi köpte innan jul.
Vi har nu haft bilbarnstolen Joie I-Anchor ett tag här hemma och hunnit testa både för kortare resor men även längre till Antalya som går på 45 minuter, ut på motorväg och in i större stad med mycket trafik.
 
Jag är jättenöjd med stolen, och Adem sitter bra i den. Jag är nöjd för att den inte bara är bra utan för att jag äntligen hittade en bakåtvänd bilbarnstol i Turkiet.
Verkade vara hopplöst där ett tag men skam den som ger sig.
Först tog jag reda på vilka bakåtvända bilbarnstolar som är rekommenderade i Sverige.
Dessa hittade jag HÄR 
Sedan var det bara att börja googla alla på turkiska hemsidor och tillslut hittade jag Joie I-Anchorwww.ebebek.com.tr
En känd och säker turkisk hemsida att beställa barnsaker ifrån. Priset var bra, högre än vanliga, framåtvända stolar, men billigare än Britax som också finns i Turkiet.
Dessutom rabatt, annars hade jag aldrig köpt stolen.
 
Innan jag köpte stolen så ville jag se vad andra tyckte om den så jag sökte runt och fick mycket information från människor i hela världen.
Bland annat en bloggerska i England som har bloggen http://erfmission.com/ där de skriver och recenserar väldigt mycket bilbarnstolar SPECIELLT bakåtvända.
 
Ni hittar recensionen från hösten 2014 på just “våran” stol på länken http://erfmission.com/?p=1066 
Här kommer några bilder från stoltestandet från deras blogg, klicka på dem för att få dem större.
Du kan se ålder, kg och hur större barn sitter i denna stol. De två sista bilderna är som du ser framåtvänd, när barnet blir större.

 
Nu över till vad jag tycker om stolen.
Vi har en väldigt liten bil så jag är väldigt glad över att den fick plats utan problem. Adem sitter bra med benen och sitter även stabilt.
Han har somnat flera gånger i stolen och tippar aldrig huvudet framåt vilket jag gillar. Det kan annars vara ett vanligt problem för vissa stolar.
Stolen har 7 lägen från helt rakt till lite böjd. Jättesmärt men ärligt talat, detta är inget jag har ändrat på någon gång.
Jag ställe in den på 2, lite, lite lutande ifall Adem skulle somna och sedan dess har den varit i den positionen.
Inget nödvändigt men väldigt bra för vi har hittat Adems lutning helt enkelt. Sedan kanske vi får ändra ju äldre han blir.
Något som däremot jag har lite problem med är knäppningen på bältet.
Jag tror att det beror på att förra stolen var mycket enklare och hade en annan position.
Nu är Adem större och har mer kläder under vintertid plus att armarna ska igenom på ett annat sätt än tidigare.
Egentligen är det inga konstigheter med knäppningen men jag måste bara lära mig det ordentligt. Det går fortfarande men inte lika supersnabbt som innan.
 
Stolen har vi placerat denna gång på höger sida till skillnad på förra gången. Jag lärde mig att detta var bäst eftersom en krock oftast sker med mötande trafik och därmed på vänster sida. Dessutom parkerar man oftast med trottoarkant på höger sida.
Mer säkerhet när man plockar ut barnet ur bilen med andra ord.
Jag trodde stolen skulle vara lite svår och komplicerad att installera men det var väldigt enkelt och jag fixade det själv på ca 20 minuter totalt.
 
Jag är helnöjd med stolen och det verkar Adem också.
 
 
 
På väg till och från Antalya så somnade han.

6 kommentarer

  1. Vi har redan stolen och har hunnit provsitta den i bilen också. 🙂 E-Bebek har flera riktiga butiker (finns säkert i Antalya också), så vi köpte den direkt i butiken. Ville se den i verkligheten först. 🙂 Hittills är vi nöjda i alla fall, Mert är fortfarande inte superförtjust i att sitta i bilen, men han ser i alla fall ut bättre nu! Och säkerheten går ju först såklart! Kram!

  2. Hej! Jag undrar om du vet någonstans i side-alanya området som man kan hyra bilbarnstol? Med vänlig hälsning, jenny

Kommentera