Samarbete med blogg och företag!

Jag fick en fråga här på bloggen om hur en tävling och ett samarbeten går till. Vem kontaktar vem och hur gör man helt enkelt.
 
Det börjar med att ett företag hittar min blogg och skickar ett mail till mig där de frågar om samarbete/tävling i min blogg.
Jag kollar in hemsidan för företaget som hört av sig och svarar med antingen nej tack om det inte känns som min typ (berättar längre ner om varför det kan bli ett nej) 
Eller att jag vill veta mer om företaget och deras hemsidan ifall det är någon ny som jag inte känner till. Och hur skulle ett samarbete se ut, vad gäller från deras sida och vad gäller från min sida.
Jag brukar även kolla upp om företaget har haft samarbetet med andra bloggar och hemsidor tidigare, vilka de i så fall är och liknande genom att googla.
 
Jag får ett svar från företaget och känns det bra med allting så startar samarbetet.
Jag skriver om en produkt, i texten skriver jag med “i samarbete med…”, inlägget ligger i kategorin “Tävlingar och samarbeten” eller så kör jag igång en tävling.
Antingen bestämmer jag hur tävlingen ska se ut eller så är det ett gemensamt beslut mellan mig och företaget.
När tävlingen är avslutad så meddelar jag företaget vem som är vinnaren och dennes email adress.
Företaget kontaktar sedan vinnaren och skickar iväg vinsten.
 
Det finns några företag som vill ha reklam för sin sida på facebook eller instagram i ett samarbete. 
Jag vet att många av mina läsare inte har instagram eller använder sig utav facebook så jag försöker alltid få till en tävling där man KAN gilla företagets sida på facebook eller en bild på instagram. Men att detta inte är ett krav för tävlingen.
Jag är inte den som tävlar, det är ni och jag vill att så många utav mina läsare ska kunna och vilja vara med och tävla.
Ska man ha som krav att ni tävlande ska gilla på facebook/en bild på instagram så begränsar jag antal tävlande.
Intresset blir inte lika stort då.
 
En annan viktig del för min sida är att detta är ett samarbete mellan mig och ett företag, det ska gynna oss båda.
Jag hade kontakt med ett företag för en eventuellt kommande tävling där ni läsare skulle gå in på deras instagram, gilla en bild och skriva en hashtag under en bild där.
Denna tävling blev inte av pga. att det inte gynnar mig och min blogg något.
För 3 år sedan så hade jag kört igång denna tävling utan tvekan. “Alla samarbeten är bra samarbeten” tänkte jag kanske då.
Men i detta fall hade jag enbart skickat er läsare över till företagets instagram, en vinnare hade blivit glad men för min del hade jag inte gjort annat än att “skicka er vidare”
Det var inget samarbete där jag som bloggare med mina läsare och de som företag skulle få en win-win utav det hela.
Jag “vinner” inget på att ha en tävling på bloggen men jag får igång ett engagemang, kanske några fler läsare som vill tävla och har blivit tipsad om tävlingen på andra sidor.
Och jag tror ni tycker det är kul när det händer ibland.
 
En annan sak som är viktig vid tävling i bloggen är att produkten som ni kan vinna, själva vinsten, ska passa er läsare.
Jag vet på ett ungefär vilka målgrupper ni är, det är blandat av en härlig skara i olika åldrar och det gäller att få vinsten att passa de flesta utav er.
Jag skulle exempelvis aldrig köra igång en tävling där vinsten är en sexleksak. Då känns det som om jag bara gör det för att ha en tävling och vad vinner jag på det?
En glad läsare kanske för sin nya vinst men det blir bara fel känns det som.
Men i och med att jag har olika typer av läsare, olika åldrar, barn, gifta, studerande, tonåringar, pensionärer, 50+, nybliven singel, utlandsboende, Turkiet älskare, fd. au pair och så vidare så går det att hitta en typ av produkt och vinst som passar de flesta utav er. 
 
 
Samma sak gäller samarbeten där jag skriver om en produkt. Eller om jag självmant skriver om en hemsida, en restaurang i Side, flygbolag etc.
Det ska vara äkta, det ska vara mina ord och vad jag tycker. Ur mitt perspektiv.
Jag tänker aldrig låta någon berätta vad jag ska skriva. Jag tänker aldrig låta någon säga till mig att tipsa om en restaurang som jag aldrig har besökt och berätta hur god maten var där.
Och skulle jag göra det så skulle jag skriva
“jag har inte varit där själv men —– tipsade om den restaurangen”
Det ska vara ärligt rakt igenom.
Sedan är det viktigt att komma ihåg;
Det jag tycker om en produkt, hemsida, restaurang, maträtt etc. kanske någon annan har en helt annan uppfattning utav.
Jag berättar om MITT Turkiet, mitt liv, och min uppfattning om det jag skriver om.
 
Något som är viktigt för företaget när de kontaktar mig är läsarantalet på min blogg. Företaget vill nå ut till så många läsare som möjligt.
Men ju mer personlig bloggaren är, till viss del…det får inte gå över gränsen där heller, ju mer uppmärksamma blir läsarna på företaget.
En bloggare som spottar ut massa reklam hela tiden är inte heller trovärdig.
 
I senaste tävlingen med http://www.myheart.se så var det jag som kontaktade dem. 
Jag ville köra igång en tävling lagom till alla hjärtans dag, hade några idéer och googlade på lite företag. Där hittade jag deras hemsida och såg över vad de hade för något.
Det är som sagt viktigt att de jag samarbetar med ska vara bra företag med bra produkter.
Jag skickade ett mail där jag förklarade kort om vem jag är, om min blogg och vad för idé jag hade.
Företaget svarade och berättade vad de kunde erbjuda som sponsrad vinst.
Jag frågade om de hade instagram eller facebook som jag kunde få tipsa er läsare om och sedan körde tävlingen igång.
Vad som var bra med detta företag var att de gav mig fria händer. Inga riktlinjer eller särskilda krav och just därför ville jag tipsa om deras sida på facebook.
De får reklam för sin hemsida på min blogg och även en gång för deras facebook.
Jag får engagerade läsare, kanske några extra också genom att tävlingen tipsas på hemsidor bland annat. Och även lite variation på blogginnehållet och slutligen en glad vinnare.
Jag hade igång senaste tävlingen i 6 dagar och det var 27 personer som var med och tävlade denna gång.
 
 
Har du ett företag eller har du en hobby där du vill nå ut till över 8300 unika besökare (+38.300 sidvisningar) i månaden?
Kontakta mig på louiseiturkiet@hotmail.com
 

Kommentera