Val i Turkiet!

Idag är det en stor dag här i Turkiet då det är parlamentsval och Turkiets framtid kommer mer eller mindre avgörs idag. 
Frågan är om det ledande partiet AKP, som är det partiet president Erdoğan står bakom, kommer vinna lika överlägset som vid kommunalvalet förra året med över 50%. 
Och om det kurdiska partiet HDP får mer än 10% under valet så kommer de även komma in i politiken mycket mer än tidigare. Det betyder att det kommer bli stor skillnad om AKP styr “själva” eller om HDP får vara med och styra landet.
Om AKP vinner så vill även Recep Tayyip Erdoğan ha mer att säga till om och bestämma över landet som president.
Han blev vald till president förra året i augusti utav folket och det var en stor majoritet som röstade på honom.
Jag tror att AKP kommer vinna överlägest i detta val igen faktiskt. Men jag tror också att det finns chans att HDP får över 10% av rösterna.
Hur Turkiet kommer fortsätta, formas och gå vidare de kommande fyra åren blir väldigt intressant. Och eftersom jag bor här och mina barn kommer växa upp i detta land så försöker jag vara lite insatt, även om politik är svårt och ibland ointressant.
Men jag låter mig inte påverkas av varken de ena eller andra utan bildar mig gärna en egen uppfattning av det jag läser, hör och framför allt ser.
 
Bildkälla: www.metro.se
 
 

Kommentera