När ett barn dör!

När ett barn dör, på flykt tillsammans med sin mamma och sin bror. Det är vad vi har fått höra om men framför allt fått se bilder på sen igår. 
Från och med i går så har folk börjat öppna sina ögon för dessa flyktingar. Och det är inte en dag för sent.
Det är inte första gången ett barn dör och det är inte första gången jag ser en bild på ett barn som har drunknat och sedan flutit i land eftersom Turkiet inte alltid är de som censurerar bilder direkt. 
Men det är inte det värsta…det värsta är att detta antagligen inte kommer vara sista gången ett barn eller en flykting dör under sin flykt från sitt eget hemland, sitt hem, sina saker och kläder eller med en enorm rädsla i bagaget. 
Det finns idag över 60 miljoner flyktingar i världen idag, och minst hälften av dem är barn. 
 
 
Bilden på Aylan, 3 år som igår spolades upp på en strand i Bodrum här i Turkiet har delats på sociala medier enormt mycket. 
När jag ser bilden så tänker jag själv på min 2åriga son Adem. Min Adem som är full av liv och glädje, som älskar fotbollar och att åka bil.  
Precis som mig och hans baba så är Adem enormt privilegierad. Han har en säng att sov i under natten, vi föräldrar ser till att han är mätt i magen, han får se på tv ibland och har rena kläder på sig. 
Adem åker säkert i en bakåtvänd bilbarnstol och har oftast på sig en uv-trörja när han badar ute som skyddar han mot solen. Och har han inte det så har han solskyddskräm.
Vi föräldrar gör allt för att skydd vårat barn, våran Adem. Precis som Aylans föräldrar gjorde. 
Men till skillnad från oss så var Aylan och hans familj tvungna att fly från sitt hem, sitt land och de försökte ta sig till sina släktingar i Kanada. 
Men Aylan, hans mamma och hans storebror Galip kom aldrig så långt. 
Deras liv tog slut när de satt på en båt, på flykt mot ett förhoppningsvis bättre liv. Det fick aldrig uppleva “det bättre” som de så gärna ville till.
 
Peter Bouckaert från Human Rights Watch’s som har delat bilderna på den 3 åriga pojken skriver följande;
“Vissa säger att den här bilden är för stötande för att dela vidare på nätet eller trycka i våra tidningar.
Men vad jag tycker är stötande är att drunknade barn spolas upp på våra stränder, när mer hade kunnat göras för att förhindra deras död,” 
Den döde pojken blev en symbol för människor på flykt.
 

 
 
 
Jag blir så glad över att se hur människor börjar engagera sig.
Att vi tillsammans börjar förstå att vi som sitter och läser nyheter om stackars Aylan och hans familj faktiskt är privilegierade till vad vi har fått i våra händer tack vare att vi är födda i Norden eller i Turkiet.
Vi har internet, en surfplatta eller dator, våra barn har mobiltelefon eller kan låna någons förälders för att få spela spel.
Och vi kan röra oss ganska så fritt i världen för att vi har ett namn, ett personnummer och framför allt ett pass.
 
Aftonbladet.se har idag börjat med kampanjen “Vi hjälper” där vi privilegierade människor som har internet eller kan köpa sig en tidning kan läsa om flyktingkatastrofen som sker, vad gör Sverige och resten av världen för att hjälpa?
Jag kommer definitivt följa dessa reportage för att förstå mer om vad som faktiskt sker.
 

Så kan du hjälpa

255 kronor kan rädda liv. Ett nödpaket från Sverige för UNHCR innehåller handduk, filt, vatten, mat, kläder och skor.
Sms:a HAV150 till 72980 för att skänka 150 kr eller ge valfritt belopp på www.fnflykting.se.
Du kan även ge via plusgiro 90 01 64-5  eller bankgiro 900 1645. Märk inbetalningen HAV.

Röda Korsets nödhjälp består bland annat av sjukvård, mat, vatten, hygienartiklar, filtar, psykosocialt stöd och familjeåterförening. Ditt bidrag går också till att återuppbygga konfliktdrabbade länder.
Sms:a AKUT 100 till 72 900 och ge 100 kr till Röda Korsets katastrofinsatser.
Det går också att swisha valfritt belopp till 123 000 46 63 eller ge ditt stöd på www.redcross.se.

Rädda barnen gör insatser för barn på flykt hela vägen från flyktinglägret till ett mottagande i Sverige. Sms:a Katastrof100 till 72911 för att skänka 100 kronor.
Du kan ge valfri summa till plusgiro 90 2003-3 eller bankgiro 902-0033.

Ingen kan göra allt men vi tillsammans kan hjälpa till och göra något.

 

Du får mer än gärna dela detta blogginlägg för att påminna och uppmärksamma andra människor om att hjälp behövs. Vi hjälper!!

1 kommentar

  1. så himla bra skrivet! Redan innan jag gick in på din blogg idag kände jag på dig att du skulle ha skrivit något om detta! Tillsammans kan vi hjälpa!! Vi människor behöver väckas tyvärr, med sådana här bilder, vi kan nog inte innan tänka oss att det faktiskt är på riktigt. Vila i frid fina pojke och alla andra, nu måste världen hjälpas åt på riktigt! I stockholm finns det insamlingsdagar för skor och hygienartiklar. Alla bäckar små.

Kommentera