Pojken som förändrade en hel värld!

Bilden på pojken som spolades upp på en strand i Bordum här i Turkiet har påverkat en hel värld.
Han, lilla Alan på 3 år fick oss “vanliga människor”, vi som är och lever priviligierat, att öppna ögonen och inse problemet som har funnits så länge.
För 60 miljoner människor började inte fly från sina hem och sitt hemland för en vecka sedan eller en månad sedan.
 
När jag såg dessa bilder på Alan 3 år första gången så stannade mitt hjärta. Jag såg genast en likhet mellan honom och våran prins här hemma, Adem.
Jag såg hans röda tshirt, blåa shorts och små skor som skulle kunna vara Adems kläder.
Mitt hjärta stannade och slog snabbare på samma gång. Stackars lilla pojk, inte du också.
Jag hade innan dessa bilder sett andra bilder på andra barn som gått samma väg till mötes.
Flykt från sitt hemland till en bättre värd, sätts på en båt som av någon anledning kapsejsar och sedan flyts dessa kroppar upp på land någonstans.
Livet är för länge sedan redan avslutat och kvar är kropparna livlösa och döda på stranden.  
 
Jag har sett att många har reagerat över bilderna på Alan 3 år och tycker det är onödigt, respektlöst och även fruktansvärt dåligt att människor har delat dessa bilder på internet.
Det tycker inte jag och här har ni svaret:
De andra bilderna som inte har fått samma effekt, som inte har delats miljontals gånger, som har blivit bortplockade inom ett par minuter eller timmar från sociala medier har inte fått oss privilegierade människor att faktiskt öppna ögonen och fått oss att engagera oss.
Många har inte ens sett dessa bilder och har därmed inte ens reflekterat över flyktingarna och deras hemska förhållande.
 
Efter att bilderna på Alan delades så har miljoner och åter miljoner kronor skänkts på bara under 24 timmar, bara i Sverige. Allt för att hjälpa de andra 60 miljoner människorna som är på flykt.
På bara 24 timmar så har människor rensat och sorterat kläder och andra nödvändigheter hemma som ska skänkas till dessa människor som idag är på flykt.
Detta hände inte förra veckan eller förra månaden. Detta har startat nu och det var inte en dag för sent.
 
Alan, Galib och mamma Rehan är nu begravd hemma i Kobane och kvar är deras pappa och man.
Han begravde familjen 48 timmar efter att bilden på sonen Alan togs och spreds som en löpeld.
Bilden på ett barn, en treårig pojk som kan ha förändrat världen pga sitt hemska livsöde.
 
Jag hoppas och ser fram emot att läsa om flyktingar som har fått en andra chans, i ett annat land, där de efter lite om och men kan känna att de kan stanna, de kan anpassa sig efter mycket och kanske till och med bo och bilda familj.
Jag ser fram emot att höra hur Alan, 3 år har förändrat en hel värld till det bättre och hur vi alla går emot bättre tider och slutar upp med uttryck som “vi och dem” 
 
Jag har skänkt 100 kronor till UNICEF vilket är en väldigt liten summa men det är vad jag har möjlighet till just eftersom jag inte jobbar och har någon inkomst.
Jag hoppas att det kommer kunna hjälpa någon eller några en bit på vägen ändå och att jag i framtiden kan hjälp till ännu mer. 
Jag utmanar dessutom er läsare på detta. Kan jag skänka 100 kr så kan ni skänka minst 50 kronor om du arbetar, får barnbidrag, studiebidrag, akassa, bostadsbidrag, gravidpenning etc. 
Kan jag så kan ni!
 
 
Bilderna i detta kollage kommer ifrån Aftonbladet.se 
 

3 kommentarer

 1. Hej, ja nog har bilden på denna lilla kille fått väldigt väldigt många att reagera. Han blev en liten ängel <3
  I våran stad har det anordnats flera insamlingar nu, både till de på flykt och till flyktingboenden.
  Jag ska titta över vad vi har kvar i form av vinterkläder och vintersaker, så kommer vi skänka det vi får ihop.
  Vi skänker lite pengar varje månad till välgörenhet.
  Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
  Kramar från mig

 2. jag skänkte 20 euro häromveckan och funderar på att skänka saker antingen till lokala röda korset som nyanlända flyktingar i min stad kan använda (ifall de tar emot såna saker som jag skulle ha att ge, tyvärr verkar de mest vara intresserade av herrkläder och barnsaker, vilket jag inte har nåt av..), alternativt skänker jag saker till ett loppis som kommer ordnas av studentföreningen jag är med i, vars intäkter går direkt till röda korset – iaf en del av pengarna går ju mycket möjligt till just flyktingarna, på ett eller annat sätt 🙂

 3. Tänk den lilla killen Alan kunde varit min men nu leve vi inte på flykt här. Varför ska de va så de är så hemskt han blev tre vilket liv hade han! Tänk om alla vapen kunde skrotas alla kunde få leva i harmoni. Den lille Alan har öppnat ögonen på många hoppas han har de bra nu med sin bror och mamma. Jag samla ihop en del barn kläder och lämna till Stadium om alla gör något så kan de hjälpa lite. Är unicef bäst att sätta pengar på man är lite osäker vill ju att de ska komma i rätta händer. Tyvärr gör de ju i te alltid de. Kram

Kommentera