Läget i Turkiet just nu!

Hejsan! 
Efter gårdagen och nattens oroligheter, protester och bränder runt om i Turkiet så svämmar min email över med frågor. 
Jag kommer uppdatera er så gott jag kan men jag vill försöka undvika skriva för mycket påstående som inte stämmer.
Det är mycket frågor om olika platser och jag kan inte gå in exakt på vad och vart det har brunnit. 
Men här kommer en uppdatering om vad som har hänt och varför. 
Jag kommer fortsätta uppdatera när jag kan och har riktig information. 
 
Protesterna runt om i Turkiet är inte riktade emot turister och jag tror de flesta som vandaliserar vill undvika turister så mycket som möjligt. 
PKK har dödat ett 50-tal militärer och poliser de senaste dagarna och det är detta som väldigt många i landet protestrar emot. 
Tyvärr väljer de då att gå på de som KAN vara för PKK och därför blir många kurder drabbade eftersom PKK är en militant kurdisk organisation.
Inte för att kurder i sig står på PKK’s sida, för det är långt ifrån alla som gör. Men med andra ord så drar de alla över en kant vilket är fruktansvärt.
Och därför blir kurdiskägda butiker, restauranger och hotell drabbade just nu. 
Igår började de demonstrera i Manavgat som sedan också fortsätte mot Side. Där drog de igång ordentligt på strandpromenaden och ner mot gamla stan. Några platser har brunnit ner bland annat Alremu restaurang, Raga restaurang och Mehmets restaurang. 
Även andra har fått sina butiker och restauranger plundrade och blivit drabbade, men jag vet exakt inte vilka. 
Området Tropic steakhouse, Marias butik, Gyllene saxen och Felicia bikini verkar alla ha klarat sig bra från nattens omgång. 
 
Tills att jag har mer, riktigt information och inte bara spekulationer så låter jag det vara så här. 
Information om läget verkar ha kommit ut till alla turisterna nu men jag tycker att en viss information hade kunnat komma ut redan igår från resebolagen om att man bör undvika Manavgat pga. begravningen som skulle hållas där och även demonstration och protester. 
Imorse kl 10.30 så hade fortfarande inte alla, men många, skandinaviska turister fått information om nattens händelser. 
Det hade kunnat komma ut mycket tidigare, redan vid frukosten på hotellet via ex. samtal för direktkontakt, mail, ett papper på hotellrummet till alla gäster eller en reseledare på plats för att vara säkra på att alla får information och inte behöver ta reda på vad som har hänt själva. 
Och det är min egna åsikt ang. detta.  
 
Idag begravdes den militär från Manavgat som blev dödad i söndags. Han skulle blivit begravd igår som jag skrev men planet med kistan blev försenat och det blev av idag istället. 
Igår natt innan de satte igång i Side så gick demonstranter runt omkring i Manavgat även borta hos oss vilket är vid utkanten av Manavgat.
Just där och då såg det okej ut och inga konstigheter i vårat område. Fram till kl 01 i natt så har det tutat väldigt mycket bilar. Sedan har det varit lugnt. 
Jag är inte ett dugg orolig för mig själv, min familj, våran säkerhet eller området vi bor i. Jag känner mig trygg här trots oroligheterna som sker i landet. 
Jag komer inte besöka Manavagt denna vecka och jag kommer undvika Side och gamla stan under kvällstid.  
Däremot har jag planer att besöka vänner i Side imorgon under dagen och de står fast fortfarande och inget jag oroar mig för. 
Just nu verkar det vara lugnt i hela Side. 
Tyvärr kommer detta slå hårt på turismen vilket vi redan innan detta har märkt av rejält denna sommaren. 
Jag hoppas verkligen att oroligheterna får ett snabbt slut så att vi alla slipper detta nu. 
Den 1 November är det val i Turkiet och jag håller tummarna att vi efter det kommer kunna gå framåt i landet. Inte bakåt som det gör just nu. 
 
I Alanya har många platser brunnit ned, både uteställen och partilokaler. 
Precis som här så har protesterna skett i “centrum” framför allt medans områden i utkanterna har varit lugn har jag fått rapporter om. 
 
I Marmaris planeras protester kl 19.30 idag. 
 
UD ger ingen mer avrådan till Turkiet än tidigare men man ska vara uppmärksam,  försiktig, undvika demonstrationer och folkmassor så gott man kan. 
 
Uppdatering kommer ske under dagen när ny information ges. Jag kommer även uppdatera bloggen som vanligt utöver detta. 
 
Uppdatering: Eventuellt nya protester kommer ske i Side ikväll. Detta är ingen säker information men något det talas mycket om och kan vara bra att veta om man befinner sig på plats. 
Håll er gärna omkring erat hotell och undvik folksamlingar och demonstrationer så gott det går denna kväll. 
 
Uppdatering 19.30: Läget i Side har varit okej under dagen och turisterna har varit vid stranden och badat idag. 
SIde centrum/gamla stan är sedan ca 1 timme tillbaka avstängd från skopunkten på strandpromenaden och kommer vara det tills imorgon. 
Hur det ser ut i resten utav Sideområdet för kvällen just nu vet jag inte men poliserna, militärpolisen jandarma, är förberedda och har forhoppningsvis bra koll på alla områden. 

28 kommentarer

 1. Tack Louise för att du håller oss uppdaterade. Vi kom hem från side i söndags och mina tankar är hos alla där. Håller tummarna att detta får ett snabbt slut. Kram

 2. Hej. Sveriges radio P4 Extra här! Vi vill gärna göra en kort intervju med dig om läget i Turkiet. Ringer dig gärna!

  + 46 705-74 19 92

  1. Hejsan Catarina! Jag har tyvärr ingen möjlighet till det just nu men ni får gärna använda mina texter och ange min blogg vid era sändningar. Mvh Louise Axelberg

 3. Är det inte så också alla oroligheter håller på nu pga valet som du skrev är 1 november? Turisterna är nog inte inblandade i de hela om man inte är på fel plats. Verkligen synd att det förstörs så mycket! Ha de gott

 4. Hej! Vi åker till Turkiet idag. Tack för att du håller oss uppdaterad im läget. Visst är vi lite oroliga, men tänker inte låta detta stoppa vår eftetlängtade resa. Men vi kommer absolut följa tekommendationer från både UD och vårt resebolag. Vårt hotell ligger i Kizilagac, vet du något om läget där?

 5. Hej
  Vi åker till Alanya nästa söndag. Är såklart lite orolig, vill ju gärna åka. Vi kommer bo strax intill Kleopatra stranden, är det nära där demonstrationerna var igårkväll?

  Har du hört nåt om vad dom tror om detta kommer eskalera eller lugna sig? Eller är det först efter valet 1 nov?

 6. Hej Louise!
  Tack för du skriver och uppdaterar vad som händer. Så ledsen att detta påverkar turismen och även er som lever på det. Tyvärr blir det ju så när man sitter här hemma och läser all media. Då känns det bra att få fakta av er som lever där och även vet mer vad det handlar om. Tänker på detta att de ger sig på kurdiska restauranger, affärer och hotell. Hur ska man veta vilket hotell som inte är i farozonen? Såg en kommentar om Side resort och var ju dit vi tänk åka. Antar att det bara var ett rykte som mycket annat. Vet att det är omöjligt för er att svara på men tror du det är lugnar om man väljer att bo ute i Evrenseki el Kumköy? Kramar till dig!

 7. nej usch så obehagligt, hoppas verkligen det lugnar ner sig snabbt så att turismen kan återgå till det normala, och såklart så att befolkningen i övrigt kan känna sig trygg igen..! 🙁

 8. Hej Louise!
  Stort TACK till dig för att du skriver och uppdaterar händelserna! Hoppas allt lugnar sig så varken ni/folket eller turismen tar skada!

 9. Hej! Tråkigt det här. Tusen tack för din information om läget. Vi åker ner den 4e oktober men nu tvivlar jag lite på att åka ner med småbarn. Äldsta dottern är kvar själv hemma och är rädd att det händer nåt med oss om vi åker ner. Själv har jag is i magen men jag förstår dotterns oro. Kram till dig och en jättebra blogg

 10. Hej!
  Vi ska till Side på måndag och är såklart oroliga. Följer din blogg, tack snälla för uppdateringar.
  Vi ska bo på Sunwing East beach så det är ju lite utanför iaf. Hoppas på lugn så får man väl hänga på hotellområdet.

 11. Nu är det inte bara oroligt i Syrien nu börjar det sprida sig
  oroligheter överallt i Turkiet t.o.m på turistorterna 🙁 :-/ INTE bra och
  INTE roligt. Men HOPPAS att det inte blir värre och att det lugnar sig snart.

 12. Hej och tack för uppdateringar! Vi åker till Side på lördag kväll och ska till "Seashell Resort And Spa". Känner du till, eller någon annan för den delen också, till om det ligger nära oroligheterna i Side? Side är väl iofs inte så stort så allt kanske ligger nära..
  Inte så kul att bara hålla till på hotellet hela tiden kanske, man vill ju gärna gå ut och kolla runt lite..

  1. Hejsan! Va härligt med en semesterresa. Låter dessutom som om ni har hittat ett riktigt bra hotell. Det ligger i "Side" fast egentligen heter området Everenseki som ligger ca 7-8 km utanför själva centrum. Även om hotellet har säkert allt ni kan tänka er, och mer än så, så rekommenderar jag er att hoppa på en buss och ta er till Side, gamla stan och tom. Marias butik för att shoppa en dag också. Så att ni får se mer utav Side på eran semester. Ha det så bra!! Med vänlig hälsning Louise

 13. Tack för uppdateringen. Jag vet inte om du minns mig, men jag kommenterade en del här inför vår resa förra året, och nu är det dags att åka igen. Din blogg är verkligen toppenbra! Återigen, tusen tack för uppdateringen av läget!

 14. Hej!
  Vill också bara tacka för uppdatering av läget just nu i Turkiet och för en i övrigt trevlig blogg! Vi ska till Incekum på söndag och känner mig lite orolig.
  Kram Lena

 15. Hej!
  Vi ska till Side på måndag och är såklart oroliga. Följer din blogg, tack snälla för uppdateringar.
  Vi ska bo på Sunwing East beach så det är ju lite utanför iaf. Hoppas på lugn så får man väl hänga på hotellområdet.

 16. Hej,

  Hur är läget i landet nu inför valet till helgen ? Det har varit jättetyst i svensk media sista 2v om valet och Turkiet och oroligheterna som varit. Jag har resa till Istanbul i veckan och känner mig kluven till att resa, då vi kommer vara där när valet är, vår hemresa är måndag. Vågar vi åka ? Visst, jag läser överallt och det sägs " undvik folksamlingar, kanske t-bana osv "
  Men hur säker kan man vara ? Istanbul är ju grymt stor stad, och vi kan undvika tex Taksim torget, kvällstid har jag hört mest om men så tänker man, vad är det som säger, att det inte kan hända på andra ställen, blå mosken tex eller att det måste ju finnas andra turistställen som ger uppmärksamhet. Kan det bli jätteuppror, så det blir undantagstillstånd, och så sitter vi fast, och inte kommer hem ? Tankarna går åt alla håll. Såg din blogg när jag googlade lite om valet och tänkte jag slänger iväg några rader och hoppas på ett svar från en svensk som verkar befinna sig i landet, även om det inte är Istanbul om jag förstått det rätt.
  Tack på förhand. mvh / Carola

Kommentera