Vinter i Turkiet!

Jag har fått lite frågor om den turkiska vintern och hur jag upplever det hos oss, hur man kan tycka att 15 grader är kallt och VARFÖR är det så kallt egentligen?
Att förklara hur vi upplever kylan här i Side och Manavgat på vintern är så svårt.
För vi kan säga att det är riktigt kallt när vi har 10 grader. 10 grader i Sverige eller Norden är ju nästan “början till sommaren” för andra.
 
Men det finns olika faktorer som spelar in till att det är just så kallt hos oss.
För det första är vi vana med 30-40 grader mer eller mindre under mitten av April till mitten av Oktober. 7 månader av en temperatur som är högsommarväder för de nordiska länderna under någon eller några få veckor på sommaren.
Vi har inte snö i Side eller Manavgat men vi har det omkring oss, på bergen som gör att det “kyler ner” hos oss med.
Dessutom är vi placerade precis vid medelhavet vilket gör att det är väldigt rått när det är kallt, blåsigt och regnigt.
 
Men största skillnaden, som jag upplever är att det är så kallt i våra hem.
Väldigt få har isolerat hemma och ni kan ju tänka er när temperaturen går ner till 8 plus grader på natten, hur det då känns på en toalett mitt i natten där man varken har element eller isolerad värme på något vis.
Sviiiinkallt med andra ord.
Detta med icke isolerade hem har jag förstått är mest vanligt här vid Antalyakusten. Jag har en bekant i Istanbul ex. som inte alls har det så men däremot är elräkningarna extremt höga där under vintern till skillnad från hos oss om jag förstår hen rätt.
Hemma hos oss använder vi något som heter soba på turkiska, en självstående braskamin som vi ställer in i slutet av Oktober ungefär och är placerad i vardagsrummet.
Sedan eldar vi med ved och jag måste få erkänna att jag har verkligen lärt mig tekniken på att få igång en brasa på bästa sätt med rätt verktyg.
Jag måste ju, utan brasa ingen värmen.
Det bästa med att ha en soba är att när strömmen går under vintern, vilket händer lite då och då och kan sträcka sig upp emot flera timmar i värsta fall, så har vi iaf värme hemma hos oss.
Och “livet utan ström ett par timmar” gör att man blir väldigt kreativ hemma när man inte kan ha på tvn eller använda internet.
Ibland är det till och med lite skönt att det försvinner ett tag för att man får slita sig ur soffan en stund. Men man blir minst lika glad över när strömmen kommer tillbaka igen.
 
Vi har en ac i vardagsrummet som vi använder ibland på vintern ifall vi inte vill tända en brasa tex. om vi ska äta och åka iväg.
Skillnaden på ac med värme och braskamin är att när man eldar så upplever jag att värmen håller sig i rummet en längre tid efteråt. Man värmer upp rummet på ett helt annat sätt.
Tyvärr har vi ingen som bor under oss. Hade det gjort det, och dem också eldar i sin soba så blir vårat vardagsrum lite uppvärmt från dem.
Våra grannar är glada över att vi eldar för de märker av att de får snabbt varmare hos sig då.
I början eldar vi bara om nätterna och senare på eftermiddagen och kvällen. Om dagarna klarar vi oss oftast utan att tända soban om dagarna. Men ju längre december månad vi närmar oss ju mer och oftare eldar vi.
 
På vintern sover vi i vardagsrummet på en jättesstor madrass på golvet för att vara i rummet där värmen håller sig.
Köket är också ganska så varmt då det ligger bredvid vardagsrummet och hålls varm genom ex matlagningen och när man håller igång där.
Sovrummet däremot som är längst ifrån vardagsrummet och värmen är riktigt kallt och vi vistas inte ofta där inne på vintern.
Runt 15 grader är det nog som bäst i det rummet då, och jag sover hellre i ett varmt rum än iskallt med massa tjocka täcken.
Vi har också en infravärme som används ibland om vi ex. ska värma upp sovrummet. Men det händer sällan.
 
När man har en soba så gäller det att vädra mycket.
Dels för att när man startar igång braskaminen så kan man uppleva det som att det blir lite “rökigt” i rummet men också för att lägenheten inte ska bli så instängd då man vistas mycket inomhus och kanske inte direkt öppnar ett fönster eftersom man vill hålla kylan ute och värmen kvar inne.
Så att vädra dagligen är bra, gärna om man ska iväg till mataffären en stund så kan man öppna alla balkongdörrar och fönster om man kan och inte vara hemma under tiden man vädrar.
Jag tror också att det håller sjukdomar borta.
 
Vi har det absolut kallast och mest regn mellan Januari-Februari. Det brukar vara en månad som är riktigt jobbig, bara man kommer förbi den tiden så känns allt bra igen.
Även December kan uppfattas som kall men det är ändå bättre och mer soliga dagar.
Temperaturen mellan December-början av februari kan vara allt mellan 10 grader upp till nästan 20 grader, vilket såklart är en stor skillnad.
Men värst är det de nätter då vi får minusgrader ute, ni kan ju tänka er känslan inomhus då om strömmen har gått och man inte har braskamin.
 
Så vintern i Turkiet kan vara riktigt kall, och det är svårt att ens tänka sig det när man sitter och svettas i slutet av Augusti månad, luftfuktigheten är på 75% och temperaturen är runt 38 grader i skuggan om dagarna.
Jag har däremot aldrig upplevt att jag har frusit utomhus med någon av mina vinterjackor som inte har varit några “speciella” utan mer vanliga höst/ vinterjackor.
Och sen ska jag inte sticka under stolen med att vi har det faktiskt väldigt fint och skönt väder.
Runt 20 december så har vi jeans, lite tjockare tröjor och kanske en halsduk på oss när vi är ute och solen skiner.
Inte helt fel med andra ord. Och när det regnar eller är riktigt kallt och blåsigt så håller vi oss inomhus. Ganska enkelt att lyckas hålla sig ifrån att frysa på vintern med andra ord.
 
Turkiet och Side är jättefint att besöka i December månad. Och i slutet av februari börjar man känna av första, härliga vårkänlsorna redan.
Då har vi kommit förbi den värsta och mest kalla tiden och ser bara framåt mot sommaren igen.
 
Här kommer lite vinterbilder från Manavgat och Side mellan December till Februari under åren 2012-2015
 
 

 

 
 
Denna bild togs förra året i Manavgat utav en nyhetssajt i Manavgat.
Lite temperaturer vi har haft mellan slutet utav december till mitten av februari.
 
 
Någon här som hade velat besöka Side på vintern? Eller som kanske redan har varit här under den tiden, vad tyckte ni?
Nyår i Turkiet är jättehärligt pga. vädret men också en massa fyrverkerier vid tolvslaget.

10 kommentarer

 1. Är det samma tid nyår är i Turkiet som i Sverige?
  den 31 december tolvslaget? Inte nu för att tjata
  men hur firas nyår i Turkiet? Mycket fyrverkeri som du
  skrev.

 2. Ja, de flesta här i Istanbul värmer upp med naturgas (inte el alltså) på vintern då en temperatur på 10 grader är helt vanligt och 0-5 grader är inte heller helt ovanligt. Det snöar en eller några dagar så gott som varje vinter men snön ligger sällan kvar. Det är lite sådär med isoleringen av hus här också, men bättre än husen vid Medelhavet skulle jag säga. Det är ofta väldigt rått pga. att vi har hav på 3 sidor av staden och det blåser mycket. Antingen finns det centralvärme i husen (värms upp med hjälp av en maskin i källaren) och då betalar man antingen gemensamt för naturgasen som förbrukas eller beroende på hur mycket man har förbrukat (finns mätare på värmeelementen), eller så har man en egen maskin (kombi) i sin egen lägenhet, ofta på balkongen. Med hjälp av den senare får man även naturgas till köket (man behöver alltså inte köpa en "tüp") och varmt vatten till kök och badrum. I vårt nuvarande hem har vi både och, kombi till kök och varmvatten, centralvärme med mätaren till uppvärmningen. Vi har dock ganska kallt på vintern, det är tomt under oss och vi har en hörnlägenhet så ingen som värmer upp på sidorna heller. 🙁 Så har vi ãven en AC och infravärme, bra om man vistas mycket i ett rum och vill värma upp det. Blev en mindre roman nu så jag avslutar. 🙂

  Iyi bayramlar!

 3. Intressant läsning! 🙂 Kan helt klart förstå att 10-20 grader känns svalt/kallt om man har haft 30-40 under större delen av året… Vi hade t.o.m en liten varmluftsblåsare/fläkt i vår lägenhet på Teneriffa under vintermånaderna – var urskönt att få värma upp badrummet lite innan man skulle duscha, eller låta den blåsa varmluft på benen medans man gick på toa på morgonen 😀 För vi bodde en bit upp och det var en sval lägenhet = man kunde frysa lite på vintern, golvet var kallt etc, däremot blev det aldrig alltför hett i lägenheten på sommaren 🙂

 4. Jag gillar att det är riktig vinter med snöö ifall man vill så önskar.Jag spekulerar på att köpa bostad i Turkiet men är väldigt osäker på allt.

  1. Ja det kan vara härligt i en lagom dos tycker jag. Vad kul att du funderar på bostad här i vårat vackra Turkiet. Det är ju såklart ett stort beslut och jag tror på att man ska kolla runt på mycket olika typer av bostäder innan man bestämmer sig. Men ska man köpa så är det nog i dessa tider (och framför allt kanske vintertid) man ska slå till för ett så lågt pris som man bara kan. Glöm inte sen att pruta när du ska köpa inredningen, det funkar alltid. 🙂

Kommentera