Regn igen!

Detta är ett tidsinställt inlägg!
 
25 Oktober förra året är nog en dag som många som befann sig runt omkring i Antalya området sent kommer att glömma. Jag minns det som igår när jag vaknade på natten till den 25:e av ovädret som var ute.
Det regnade massor och fortsatte sedan hela dagen. Vi blev strömlösa tidigt och jag såg hur det kom mycket regn men eftersom vi bor lite högre upp nästan på en kulle så spolades allt ner mot Antalyavägen och jag hade aldrig en tanke på vilket extremt oväder och kaos det skapade här i Side och Manavgat.
Hos oss regnade det mycket men ingenting stannade kvar på marken så att man kunde se eller ens förstå mängden.
När jag sedan kunde kopplade upp mig på internet några timmar senare så fick jag en chock.
Manavgat och Side stod i princip under vattnet som hade kommit.
Det var extremt mycket vatten överallt och det drabbade väldigt många människor.
Inte nog med att det kom mycket regn från himlen, den stora dammen uppe vid Green canyon var nära på att bokstavligt spricka av allt vatten så det fanns inget annat val än att öppna dammen och släppa ner allt vatten i floden vilket gjorde att den blev överfylld och vatten strömmade ut på gator och många lägenheter i bottenvåningar samt butiker etc. stod under vatten.
Även många bilar och anda fordon drabbades extremt hårt utav detta. Men framför allt människor, deras hem och deras arbetsplatser blev totalförstörda.
 
Jag uppdaterade två gånger om detta då med lite bilder som ni kan hitta på dessa länkar.
 
Detta varade som tur var inte allt för många dagar och vi fick fint väder efteråt. Tack och lov för då kunde allting torkas upp och man jobbade på att få ordning på det som hade blivit drabbat.
 
Denna bild tog Peter Bohlin när solen tittade fram igen efter förra årets regnkaos.
 
Så här såg det ut i Manavgat för ett år sedan nästan. Bilden är tagen från facebook.
 
 
Tyvärr så ska Side och Manavgat få en hel del regn nu imorgon, fredag och lördag. Exakt hur mycket det blir denna gång är svårt att säga redan nu, Allt kan hända och väder kan man inte styra över.
Men skolorna i Side, Manavgat och Antalya område är nu stängda under fredagen.
Håll nu tummarna för att vi faktiskt inte får lika mycket regn denna gång och att vi snart har sol igen. Och blir vi strömlösa så kommer en uppdatering så fort vi är ute på nätet igen. 
Jag har ett inlägg tidsinställt iaf imorgon. 

10 kommentarer

 1. Hej!tänk att det var precis detta jag tänkte på innan ikväll när jag kollade väder i Side,bilderna från förra året! Enligt klart.se så skulle det regna väldigt mycket både fredag o lördag hos er! Hoppas verkligen att ni inte drabbas av det i år igen! Håller tummarna för att prognosen är fel;) kram

 2. Hej! Såg att ni skulle få en del regn till helgen. Man får tänka att efter regn kommer solsken. Vi håller tummarna för måttliga mängder regn. Vi har haft en skön höst än så länge, ska ta en tur till skogen i morgon. Kramar till er.

 3. Hej Louise!
  Vilken bra blogg du gör! Vi älskar Side och är på väg ner nu på måndag men efter allt med regn ich oroligheter med folk som är på flykt blir vi oroliga! Har en bebis på 5 månader ich en flicka på 4 så man börjar under vad man gett sig in på. Tänk on det kommer regna lika mycket som förra året samma tid!? Huga men hoppas på inga översvämningar som då! Vi åker 26/10 och stannar till 1 november! Men efter bilderna på din blogg från förra året blir vi livrädda! Skönt att ni bor så högt så ni klarar er! Skulle vilja veta hur det går med regnandet detta år? Och om vi törs åka! Kram Maria

  1. Det stämmer, jag har fortfarande mitt gamla efternamn eftersom det tar ca 3 veckor eller mer att få igenom allting i pappersväg i Sverige. Jag måste efter namn ändring också ändra pass, bankkort, körkort etc. och jag har varit 10 dagar i Sverige som längt så jag har faktiskt inte fått ihop tiden att byta namn och få allting klart under den tiden. Men jag trivs bra med mitt efternamn och känner ingen stress över att byta heller. Dessutom är ju det inget måste 🙂

 4. Hei 🙂
  Jag har kollat hur reglarna är när man gifter sig i Turkiet och man måste tyvärr ta sin mans namn när man gifter sig i Turkiet.
  Man kan inte beholla sitt flicknamn.
  Så om man heter till eksempel Sibel Kapan innan man gift sig så måste hon heta Sibel Görür som gift eller Sibel Kapan Görür. Som turk har man inget val tyvärr.
  Andra skandinaviska fruor som gift sig med en turk i Turkiet har måttat ändra sitt efternamn. Så nu heter dom Jörgensen Dogan och Ugur till efternamn.
  Att det er så i Turkiet gillar inte jag, men det är inte att göra åt det.
  I Skandinavien så är det inte nödvändit att ändra sitt efternamn om man gifter sig.
  Om ditt ektenskåp är registrerad i Turkiet, så har du faktisk din manns efternamn.

  1. Mitt äktenskap blev först registrerat i Turkiet för att sedan kunna registreras i Sverige eftersom vi inte har gift oss på plats i Sverige. Och då går jag dessutom under min mans försäkring och har den röda ältenskapsboken bland annat. I mitt pass, på mitt ikamet (visum) i mitt kimliknummer etc så heter jag densamma dvs. mitt svenska efternamn som jag har haft sen jag var 18 år. När jag blir kallad till läkare så är det även mitt svenska efternamn som uppges och på de kommunala sjukhuset så visas även vilken patient som har tid och får gå in till läkaren, då visas mitt svenska efternamn. Sen vet jag inte hur det är för andra men för min del så är mitt svenska efternamn registrerat överallt i Sverige och Turkiet. Däremot kommer jag ändra framöver så att jag har en del av mitt svenska och en del av min turkiska precis som våran son. Men det får bli den dagen jag har möjlighet att ändra efternamn, pass, körkort etc. under samma tid. Ha det så bra! Kram Louise

 5. Hej Louise!
  Vilken bra blogg du gör! Vi älskar Side och är på väg ner nu på måndag men efter allt med regn ich oroligheter med folk som är på flykt blir vi oroliga! Har en bebis på 5 månader ich en flicka på 4 så man börjar under vad man gett sig in på. Tänk on det kommer regna lika mycket som förra året samma tid!? Huga men hoppas på inga översvämningar som då! Vi åker 26/10 och stannar till 1 november! Men efter bilderna på din blogg från förra året blir vi livrädda! Skönt att ni bor så högt så ni klarar er! Skulle vilja veta hur det går med regnandet detta år? Och om vi törs åka! Kram Maria

  1. Hejsan! Nu är ni iofs på plats i Side redan men jag tänkte ändå skriva och berätta att i veckan ska det vara soligt men några enstaka moln. Så inget regn i sikte, som det verkar just nu. Det regnet vi hade nu var, som jag skrev i inlägget väldigt ovanligt mycket nederbörd och inget vi vanligvis har. Inte i år heller när de gick ut med varningar förra veckan. Då kom det mycket regn men långt ifrån så mycket som vi hade förra året. Så ni kan vara lugna. Hoppas att ni får en bra semester och slipper regn öht 🙂 Kramar Louise

Kommentera