Recept: Menemen!

Menemen är en populär, turkisk omelett som passar bra till frukost men som jag också tycker att man kan ha till mellanmål eller om man vill äta något lite lättare mot kvällen istället för en middag.
Jag lagade detta igår så jag tänkte ge er recept på hur man lagar menemen.
Man kan välja själv vad som ska vara i men huvudingrediensen är ägg såklart.
Det jag hade i igår var ägg, tomat och en grön biber även kallad sivri.
Det man kan komma ihåg med sivri är att styrkan sitter i kärnorna. Vill du ha det starkt så låter du kärnorna i sitta kvar, vill du däremot ha det svagt som jag valde igår så öppnar du paprikan och tar bort kärnorna.
För ett mer utförligt och gott recept så kan du följa detta.
1 gul lök
1 röd paprika, gärna spetspaprika som är något sötare.
1 sivri, alternativt grön eller gul paprika istället.
1 tomat
2 ägg
Smör att steka i
salt
Chiliflakes, även kallad pul biber på turkiska
Hacka löken och stek i smöret så att det får en gyllengul färg.
Hacka tomat, paprika och sivri i mindre bitar och lägg i stekpannan. Låt det kokas/stekas i ca 5 minuter.
Knäck äggen ner i stekpannan, salta och rör om.
Sedan ska äggen bli lätt klara. Min man gillar när det inte riktigt är genomstekt utan lite vattnigt vilket dem flesta turkarna verkar gilla.
Jag däremot lätt äggen bli mer klara och allting håller ihop. Se bilderna här nedan så förstår ni.
Rör om lite då och då.
Strö lite lagom med chiliflakes på maten innan servering.
Smaklig måltid!
Tomat och sivri
Min man gillar när äggen inte riktigt är klart och färdigstekt
Medans jag hellre vill ha det färdigt.

2 kommentarer

  1. Hej Louise!
    Tack för att du tar en liten bit av Turkiet i min vardag 🙂
    Kram Merima
    Och du ska veta att din blogg är Bäst (jag följer bara din blogg 🙂

Kommentera