Esma 3 månader!

Idag är det den 4e och det betyder att Esma är en månad äldre. Hon är nu 3 månader gammal. 
Vid 2 månader och knappt 3 veckor vägde hon 5.5 kg och har nu alltså dubblat sin födelsevikt som var 2800 gram. 
Hon helammas och tillskillnad från Adem som kunde sitta i 25-40 och äta så är Esma nöjd efter 10 minuter. Ibland inte ens så länge och för mig är det såklart jätteskönt att inte behöva ägna hela dagarna till att amma. 
Särskilt inte nu när vi har två barn. 
Hon äter mer om hon sover längre perioder och om kvällarna så kan hon också äta mer.
 
Sedan hon var runt 1 månad så har vi ganska så fasta rutiner här hemma, utan att köra någon strikt regel på det. Det bara blir så och jag tror det är bra för Esma och inte minst för Adem också. 
Fasta rutiner är a och o i många barns liv och då är det bra att det kommer igång tidigt.  
Därför är det också lätt att “styra” Esma. Sedan avviker det genom att vi ibland väljer att vistas flera timmar ute, och då brukar hon sova för det mesta vilket betyder att hon äter mindre just då och sover mer en längre tid än vanligt. 
 
Kläderna kommer från Ica i Sverige och är i ekologiskt bomull. Storlek 62 har vi börjat introducera de senaste dagarna.
Hårbandet har hon fått från min vän Johanna och är köpt på H&M.
 
Hon vaknar samtidigt som oss, vid 7-8 tiden på morgonen och är vaken fram till ca 9.30. Då sover hon fram till 11.30 och sedan är hon vaken medans jag och Adem äter lunch.
Adem brukar sova en stund på eftermiddagen, från 13.30 och har jag tur med Esma´s tidigare sovtider under morgonen så synkar dessa barn varandra och Esma sover också vid denna tid.
Då har jag en stund för mig själv och för att kunna blogga, fixa lite hemma i fred eller också kunna sova om det har varit en jobbig natt med mycket uppvak.  
Esma vaknar vid 16-tiden, ibland tidigare och är vaken fram till 18. Nu på sistone så har hon varit vaken fram till 20.00 istället så tiderna kanske förändras där. Sedan sover hon till 21.00. När hon vaknar vid den tiden så gör vi henne redo för kvällen med en ny blöja, äta, pyjamaskläder om hon ska ha det.
Oftast har hon inte just pyjamas utan jag brukar bara ta en varmare body och ett par varmare byxor.
Vi har det fortfarande kallt inomhus om nätterna så efter att vi har eldat sista gången på kvällen så låter vi det vara under natten och då sjunker temperaturen snabbt och är runt 16-17 grader.
Inte så kallt egentligen men när man inte rör sig så behövs något varmare kläder.
På natten vaknar hon sedan vid 02, 04 och ibland vid 06. Så mellan 2-3 gånger vaknar hon, och jag.
  
 
Esma är verkligen “med” mycket mer och på kvällarna så skrattar hon åt Kadir och Adem som skojar, busar och brottas på mattan.  
Vi föräldrar blir lite förvånade fortfarande när hon verkligen skrattar åt något kul som händer. Tidigare har hon inte varit lika medveten om det som sker runt omkring henne men det visar hon mer tecken på nu.   
Esma är överlag en väldigt glad och nöjd bebis. När Sofie och Camilla var här häromdagen så frågade dem just om det, ifall Esma alltid var så här nöjd. Inte ett ljud sa hon, mer än att hon skrattade och var glad. 
Peppar, peppar så håller det i sig. Jag vet när hon vill äta eller vill sova och visst är hon inte alltid glad utan hon kan allt gråta en hel del. 
Men får hon vara med, sova när hon ska och äta när hon vill så är hon nöjd. 
 
Hon älskar att bli buren också, vilket är jättemysigt men också lite jobbigt då jag inte alltid kan bära henne. 
Jag önskar ibland att jag var en bläckfisk med fler armar och dessutom mer tid på dygnet. 
Men nu har jag beställt en ergonomisk bärsele från Pognae som har en vädringslucka på ryggen vilket passar perfekt här i värmen. Hoppas bara att Esma ska trivas i den, och jag med såklart. 
Då blir jag en känguru istället och jag ser fram emot när den kommer till oss i slutet av månaden. 
 
Den här bärselen, fast helsvart, har jag klickat hem ifrån Sverige och dyker upp hos oss i slutet av Mars tack vare en guide som ska ner. Från nyfödd upp till 20 kg klarar denna bärsele av så jag ska prova med Adem också.
Mer om detta kommer senare, vill ni ha bra tips om bärsjalar, bärsele och att bära barn så finns gruppen Bärsjal! på facebook.
9500 medlemmar i gruppen just nu och några av dem var även med i Nyhetsmorgon för ett tag sedan om att just bära barn.
Grodposition, benen och rumpan i M läge och ryggen som ett C var något nytt för mig när jag gick med i gruppen men väldigt intressant att lära sig om.
 
 
 
Esma känner av när vi ska iväg och åka bil. Att något är på gång och att hon alltid måste ha en jobbig mössa på sig. Det gillar hon inte utan blir oftast alltid ledsen när vi gör oss klara för avgång här hemma.
Men väl i bilen så somnar hon alltid direkt. Och gör hon inte det så är hon nöjd så fort bilen rullar.
Förhoppningsvis kommer hon gilla att åka bil precis som sin storebror. Fast han är lite för galen i att åka, det är nog det bästa han vet. “Åka, åka”   
 
Esma gillar inte heller att ligga på mage och därmed träna nacken. Men hon är trots allt stark i nacken och det beror väl på att hon tränar den när hon sitter fastklämd på mig men ändå kikar över axeln för att se vad som händer.
Däremot gillar hon att “stå” upp och med en hand å hennes bröstkorg och en hand under rumpan så får hon göra det ibland men bara en liten stund åt gången.
Esma snuttar och suger mycket på sina händer. Ibland när hon är hungrig men oftast för att hon just har upptäckt dem och vill just snutta.
Precis som Adem så har hon varken napp, snuttefilt eller gosedjur som hänger på. De har aldrig funnits intresse av det och vi får väl se hur det blir med Esma och detta när hon blir lite större.
Jag försöker med napp ibland men det spottar hon bara ut. Jag tror vi har fel sort eller fel storlek rättare sagt så vi får se om jag köper en annan, mindre sort.
Men å andra sidan har det varit skönt att Adem inte har haft det behovet utan napp så vi kanske fortsätter så med Esma.
 
Esma, 4 Mars 2016, 3 månader gammal.

2 kommentarer

Kommentera