Fika och julplanering!

När man bor utomlands så blir saknade efter Sverige ibland påtaglig. Det betyder inte att man vill flytta hem utan mer minnen och tankar från barndomen eller att någon förstår en som en svensk gör. Ibland kan skillnaden mellan en som är uppvuxen på ett visst sätt eller i en viss stad skilja sig från en som också är uppvuxen i Sverige men annan stad eller helt enkelt på ett annat sätt med andra värderingar förekomma såklart. Men en svensk som känner till semla, förberedelser inför midsommarafton, påskbord i skolan, särskilda tv-serier som tre kronor eller skilda världar och allt kring studenten känner jag samhörighet med och något jag behöver. Jag hade nog inte kunnat leva som ensam svensk där jag bor, jag behöver min dos av Sverige genom vänner med liknande uppväxt och händelser som mig själv. Sedan behöver det inte vara massa svenska vänner utan hellre några få men nära, bra och med sunda värderingar. Det är kul att diskutera om, när och omkring Sverige med någon som förstår en. Både hur man tänker idag men också när man pratar om dåtid.

Igår åkte vi hem till Sofie och Efe och hade en trevlig dag. Vi blev bjudna på riktigt god mat och gott fika efteråt. Camilla hade med sig en tårta som vi mumsade i oss och sedan hade Sofie bakat en jättegod morotskaka med limefrosting. Jag har knappt ätit morotskaka i mitt liv, det är “vuxenkaka” för mig eftersom mamma ofta åt det om vi fikade medans jag hellre ville ha kärleksmums, lussebulle och prinsesstårta. Men denna morotskaka var något av det bästa jag ätit. Sedan drack vi gott kaffe till och pratade massor om livet. Vi är alla mammor nu och det är lite svårt att ha koll på sitt barn samtidigt som man ska lyckas hålla en konversation, njuta av fikat och också hinna med allting på de timmarna vi ses. Tiden rusar alltid iväg. Men vi ses förhoppningsvis snart igen och vi började smått planera lite jul ihop. Vi är nog alla på hemmaplan på julafton så det kan hända att vi slår ihop något skoj då och firar i värmen.

Julafton brukar bjuda på sisådär 16-18 plusgrader i skuggan och soligt väder. Ibland kan det till och med bli varmare än så. December är jättemysig månad att besöka Side och Manavgat. Det är lite svalare såklart och jag skulle vilja säga att det är lite “is-ig” känsla i luften samtidigt som solen skiner helt underbart. Då har vi oftast fått snö på bergen och därav den is-iga känslan. Och sen är jag frusen av mig så en annan kanske tycker det är varmt och skönt.
Är det någon utav mina läsare som har vari i Turkiet över jul eller nyår?

Här är fikat igår och gårdagens jag.

Fika turkietLouiseiTurkietLOUISE I TURKIET

7 kommentarer

 1. Hej Louise jag har varit i Turkiet jul och nyår vid några tillfällen. Skönt slippa snö is och kyla.

  1. Åhh jag förstår dig precis, det är nog därför jag saknar sverige så fruktansvärt mycket efter jag varit ett par månader i Turkiet men hade jag haft lite svenskt folk omkring mig så hade jag nog kunna bo där på heltid, nog för att jag självklart skulle kunna bo där nu också men det skulle nog vara lite lättare om jag hade iaf någon svensk där jag bosätter mig titt som tätt ☺️

   1. Vart i Turkiet är du när du är här? Det är skönt att ha någon som förstår en förutom ens kärlek och man. Och dem verkar ju inte heller alltid förstår en hahaha. Hoppas att du har haft en bra söndag!! Kram Louise

 2. Hej Louise, jag var för några år sedan i side över jul och nyår. Det var mysigt att kunna fira “lite” där med. Men mest av allt så underbart att få strosa på tomma stränder och njuta och hämta energi. Sitta ned en stund i solen och dricka den bästa granatäpplejuicen. Jag vet precis hur du känner när du skriver om julen och vänner. Då jag var bosatt i USA i 10 år så hade jag en svensk vän och vi bodde även tillsammans ett par år. Vi brukade åka på Ikea å shoppa loss i deras lilla butik. Julmust, pepparkakor, ost å kaviar. Och mest av allt marabou. Jag gjorde även ett år ett glöggparty för alla mina vänner, hemgjord glögg och en smarrig saffranskaka. Ett litet tips för att “Jula” till det lite. Hoppas ni får en härlig julhelg tillsammans

  1. Ikea ska öppna i Antalya 2018 så jag längtar verkligen tills dess. Men under tiden så får jag försöka fixa lite julkänsla här ändå. Glögg gillar jag inte och lussekatter vågar jag mig inte på. Men något skoj ska jag väl försöka hitta på, och förhoppningsvis blir vi fler svenskar som firar ihop innan eller under julafton. Sen är det ju bara en dag som är speciell kan jag tycka, och så mycket uppladdning och stress för knappt 24 timmar ens.
   Vad kul att du har varit i Side över jul och nyår, visst är det mysigt när det inte är den där “turistkänslan” över allting. De säger att vi ska få svalare väder nästa vecka “bara” runt 20 grader blir det nu. Brrr!!
   Ha det så bra! Kramar Louise

Kommentera