Kläder på morgonen!

Det regnade som sagt igår kväll och imorse när vi vaknade så var det en nästan lite krispig känsla både inne och utomhus. Jag fick känslan av försommaren i Sverige när vi vaknade vid 6-tiden idag . När det nästan är frost på morgonen men blir varmt, i svenska mått, under dagen. När jag var liten och skulle gå till skolan på morgonen och det var lite kallt fast ändå inte kallt så att man frös. Den känslan var det idag på morgonen när vi vaknade tycker jag. Temperaturerna hade gått ner till knappt 12 grader i natt utomhus, lite skillnad från de 17 grader vi annars brukar ha. Jag har tagit fram vårat duntäcke nu, det där som jag tog med mig från Sverige i somras. Så vi har sovit riktigt gott i natt och Esma vaknade nog bara en gång tror jag. Undra bara vad vi ska ha när det blir ännu kallar sen. Men då har vi våran braskamin som värmer oss under natten.

Adem är glad och energisk för att åka till förskolan på morgonen. Vi tjatar inte om att vi ska dit, just ifall att han kommer säga att han inte vill som han gjort förut. Men han har inget emot att åka dit utan tycker det är kul varje gång vi ger oss iväg på morgonen.

Min fina lilla kille. Idag var han klädd i kläder från H&M vilket inte är helt ovanligt. Kläderna han har på sig på förskolan ska vara sköna och bekväma, lätta att röra sig i, varken för varma eller för kalla och sedan är det ett plus om han tycker dem är fina. Idag kollade han sig i spegeln och sa “fint”
Jag bestämmer vilka kläder han ska ha på sig på morgonen och han har nog aldrig sagt emot eller vägrat ta på sig något plagg. Han bara gör det och det är skönt att inte behöva ha någon fight över det. Och så länge det fungerar bra så bestämmer jag vad han ska ha på sig. Skulle han däremot säga ifrån eller vilja ha något annat på sig så får han ha det. Och skulle vi handla kläder tillsammans så får han gärna gå runt och välja så länge priset är rimligt. Men än så länge så är han inte intresserad utav det.
När han växt ut sina kläder så går dem vidare till Esma så länge dem är hela och rena. Så om ungefär 3 år kanske ni får se Esma i kläderna här nedan. Så länge hon inte säger emot det vill säga.

Ni läsare med barn i förskola-skol-åldern, vem bestämmer över klädinköpen? Och är det du eller barnet/barnen som bestämmer vilka kläder hen ska ha på morgonen?

Adem förskola Adem morgon

2 kommentarer

  1. Här hemma så är det för det mesta jag som bestämmer inköpen, men pojkarna får gärna vara med och bestämma. De brukar ske lite då och då att äldsta (nu 4 år) önskar färg på kläder han vill att vi ska köpa. Han har kommit in i en period då har vill vara exempelvis helt grön, eller helt blå, helt lila osv. Redan för ca 1 år sedan så började han vilja bestämma vad han ska ha på sig för dagen. Men för 1,5 år sedan började han önska färger på kläderna jag köpte.

    Vår andra pojke (på 2 år) pekar ibland när vi Är inne i en butik på vad han tycker är fint. Men han brukar inte bry sig om vad han fårnå sig. Väldigt sällan säger han att han vill ha en specifik tröja exempelivs.

    Ska bli spännande att se hur vår yngsta kille (på 5 veckor) kommer blir i den frågan.

  2. De äldre barnen brukar jag vid inköp ge några alternativ att välja mellan. Den yngsta får mest ärva kläder samt sånt han får till present/julklapp. De äldre väljer själva vad de har på sig för dagen till skolan, medan jag oftast bestämmer åt 2,5 åringen. Ibland önskar minstingen nån speciell tröja och då är det ok. Tror småbarn inte mår bra av allt för stor valfrihet, i så fall välja mellan några givna alternativ.

Kommentera