Braskaminen är igång för i år!

Hejsan!
Vet ni vad jag precis har gjort? Jag har gått igenom den där enorma tvätthögen med ren tvätt som ska vikas, vikt ihop allting och lagt in i garderober och i byrålådor där det ska vara. Det känns SÅ skönt. Men vet ni vad det värsta är? Jag har balkongen full med ren tvätt som har torkat sen igår och en tvättmaskin som just nu har tvättats klart. Det är så himla tråkigt att vika tvätt tycker jag. Och jag fattar inte hur vi inte blir utan kläder vissa dagar för den där vika-ihop-kläder-högen blir ju bara högre och högre. Nu är det i alla fall lite bättre ordning på det berget, untill next time…

I lördags tände vi braskaminen första gången för den här vintern. Så nu myser vi med brasa om kvällarna. Det är vanligt att ha en braskamin, soba som det heter på turkiska, här i Antalya området. Eller så har man ac som man kör på värme istället för på kyla som på sommaren. En del har också element men känslan i lägenheter och hus, oavsett vad man har, blir inte riktigt som i Sverige tycker jag. Eller jag är uppväxt i ett ganska så stort hus med skön och bra värme i varje rum. En lyxvara tycker jag idag när jag har något annat. Vi har det bra och skönt men långt ifrån vad jag är uppväxt med. Innan jag och Kadir hade barn och bodde inne i Side så hade vi det inte alls lika bra som idag. Var det inte för dåligt med värme från ac:n i köket och sovrummet så var det inte tätta i dörrar och fönsterkarmar. Dessutom rör man sig på ett helt annat sätt i sitt hem när man har barn.
Vi har det tillräckligt varmt utomhus, och inomhus med för den delen att vi bara behöver elda en liten stund på kvällarna. På dagarna försöker jag vädra så mycket det går.

Hoppas att ni har en riktigt bra dag!


Soba braskamin turkiet

Så här ser våran kamin ut förresten. Inte den snyggaste detaljen i lägenheten direkt, men oerhört praktiskt. Det finns olika typer och utseende på dessa men våran är en av de vanligaste i både färg och form. Sedan finns det större men mer avlånga braskaminer där man även kan ställa in och värma mat, nötter och annat inuti själva kaminen på en sida. Och hålla elden igång på andra sidan. Svårt att förklara kanske men ni som har sett sådan förstår såklart vad jag menar. En sådan ska vi köpa nästa gång vi uppdaterar våran braskamin och får jag då vara med och bestämma, vilket jag antagligen får, så kommer vi välja en som också ser snyggare ut än den vi har idag. Kadir fick fria händer när han köpte våran som vi har idag, för 3 år sedan och den är väl mer praktiskt än snygg. Men vi håller värmen bra hemma i alla fall och det är det viktigaste.

6 kommentarer

 1. Hej förstår att kaminen är toppen när inte isolering o värme är i husen som här o det är inte konstigt vi har ett svalare väder helt klart. Men jag har alltid tyckt att de även söderut behöver tänka om faktiskt särskilt när de bygger nytt? Höst,vinter o vår är kyligt inomhus även där. Är alla lägenheter med automatik byggda med uttag för en kamin så man kan gå o köpa en o sen installera ? Eller måste man fixa rör o sånt sjäv med hjälp av hantverkare ? På landet har vi numera en värmepump så skönt de gamla el elementen gav inte så mkt men utan vedspisen skulle vi inte klara höst ,vinter o vår o när strömmen går? Då är den guld värd vi kan även värma mat på den . Nu har vi -3 snö o gråkallt inte kul. Må så gott o hoppas att ni får vara friska ett tag nu.
  Hälsningar Birgitta S

 2. Hej Louise!

  Kan inte du skriva lite om hur du tror att Turkiet komme provernas över att Trump är den nya presidenten i USA, att han sagt att han hatar muslimer osv.. & mycket pekar ju för att Trump kommer börja sammarbeta med Putin. & vi alla vet ju att Ryssland & Turkiet inte gått hand i hand.
  Hur snackas det i media osv i Turkiet angående det nya valet?
  Vore intressant att få se från Turkiets perspektiv.
  Här i Sverige är det endast ledsna och besvikna miner…. klumpen i magen slår sig starkare.

  1. Hejsan! Oj spännande fråga men jättesvår att svara på. Jag tror inte jag kommer skriva om det specifikt på bloggen i ett inlägg för jag är inte tillräckligt insatt känner jag. Jag har inte hunnit kolla av vad Turkiet skrivit om Trump som president, vi har varit magsjuka här i 2 dagar och därav har bloggen varit på paus också. Jag personligen tycker att det var helt fel vinnare. Clinton är väl inte den bästa men av dem två, den bättre. Det finns så mycket fel i Trumps uttalanden, agerande och även vad han vill göra med landet som gör att han är den värsta av dem två kandidaterna. Jag hoppas att det finns bra saker som kommer ske också, som påverkar världen på ett bra sätt. Men jag har svårt att se det när jag bara ser så mycket hat från hans sida.
   När det kommer till Turkiet och Ryssland så är dem två länderna, eller jag kanske ska säga presidenterna, vänner igen sen en tid tillbaka. Putin är nog mer polare med Trump tror jag, om jag förstått det hela rätt och vi får väl se hur allting kommer fortsätta mellan alla länder. Som sagt, det är svårt att säga hur detta kommer påverka både USA men också världen genom deras nya, kommande president. Jag hoppas att det blir en ny, bättre president om 4 år däremot. 🙂

 3. Åh jag känner igen det där från när jag bodde i Paris. Det var svårt att värma upp lägenheten ordentligt och väldigt dyrt (där är det oftast el-element). Är hus och lägenheter där också väldigt dåligt isolerade? Finns inte många länder som har den standarden på bostäder som vi har i Sverige.

  1. Här där vi bor är det inte isolerade för det mesta. Några lägenhetskomplex har väl det, de lite dyrare byggen osv. Men överlag göra man inte någon isolering. Också byggs det jättesnabbt dessutom. Var det bara el-element i Paris eller fanns det andra sätt att värma upp lägenheterna där?

 4. Ja det var ett kallt uppvaknande i 2 bemärkelser det värsta var Trump sen att vi hade snökaos här i stan det är en annan sak men skit det också. Hillary hade varit bättre trots allt men sen är min åsikt kunde de inte få fram 2 bättre kandidater än 2 st 70-åringar de skall var i pension o mata fåglarna inte leda ett land in i framtiden som är en supermakt.
  trist med magsjukan hoppas att ni är på bättringsvägen o får vara friska en stund.
  Hälsningar o kram Birgitta S

Kommentera