Gastub och vatten!

Denna morgon så har vi inväntat leverans utav en ny gastub och två stora dunkar med dricksvatten, 19 liter i vardera. Det är smidigt att kunna ringa på sådant och få allting levererat fram till dörren och gastuben installerad för sånt kan och vågar jag mig inte riktigt på. När det kommer till gasspis så vet jag ingen som har något annat än det här i Turkiet. Det finns säkert men än så länge har jag, vad jag vet, inte träffat på någon som inte har gasspis med tillhörande gastub. Om det inte är en enkel elplatta iofs. som vi hade i en av våra lägenheter i Side. Men bor man året om framför allt och har en spis med 4 plattor så är det, som sagt bara vad jag vet och känner till, gasspis som gäller. I början tyckte jag det var läskigt att tända och minnen från husvagnssemestrarna med mamma gjorde sig påmind. Då tyckte jag också det var läskigt. Idag har jag svårt att ha koll på tillagning av maten när jag inte har någon gasspis. Som när vi besöker Sverige till exempel. Intressant hur något som man är uppväxt med kan vara mer främmande när man flyttar utomlands. Men det är vanligt att det blir så, idag är matlagning vid gasspis min vardag. Vi har också en liten gastub som är med en platta när det krisar sig och våran stora gastub tar slut. Som den här morgonen. Det förvarnar inte när gasen börjar ta slut så då är det bra om man har något om det skulle krisa sig och man är mitt uppe i matlagningen.

När det kommer till vatten så dricker jag och barnen 99% utav köpvatten. Vi har en stor dunk med pump i köket. Jag gillar när vattnet är ljummet till kallt och därför har jag aldrig känt behovet av att köpa en elektroniskt så att man kan ha iskallt och även få varmvatten ur samma maskin. Det låter smidigt men jag tror inte det skulle gynna mig som inte gillar så kallt vatten. Kadir dricker för det mesta kranvattnet eftersom han är uppväxt på det. Hans mage klarar det finfint och även jag och barnen fixar det utan att bli dåliga. Men jag tycker inte smaken är god där vi bor och därför försöker jag hålla mig till flaskvatten. Vattnet i Turkiet innehåller dessutom mycket kalk och man bör använda särskilt salt i disk och tvättmaskin för att det inte ska kalka igen. Det blir ibland spår av kalk i köksutrustning, tekannor, glas osv. men det kan man ta bort genom bikarbonat och även med citronsalt.

Om någon läser bloggen och har annan uppfattning om gasspis i Turkiet så får ni gärna kommentera. Jag utgår alltid från mina egna erfarenheter här i bloggen och det jag ser och hör. Men det kan självklart skilja sig från hur andra upplever eller har sett och hört. Och jag är alltid intresserad utav hur andras kunskaper och vad dem upplever/har upplevt.

2016-11-12 10.26.48

13 kommentarer

 1. Hej
  Vad hade de för spis när du var aupair?
  Jag vet inte hur mkt mat du lagade när du bodde hemma, men nu lagar du ju mat dagligen. Så jag förstår att du tycker det är lättare med gasspisen

  1. Bra fråga, jag minns inte faktiskt men jag är säker på att de måste varit en vanlig el eftersom jag lärde mig detta med gas när jag sedan bosatte mig i Turkiet. Hm..jag ska kolla gamla bilder för jag har några när jag och barnen steker pannkakor vet jag. Då borde det synas. 🙂

 2. Men kom inte hela med?
  Jag hade också skrivit
  Själv skulle jag tycka det vore både skitläskigt och svårt.
  Kram

 3. Vi har tidigare bott i lägenhet i Alanya med icke gasspis utan “vanlig” som i Sverige. Däremot håller jag med dig, föredrar gasen!

  1. Aha, där ser man. Var det ett lägenhetskomplex där kyl och vitvaror ingick i lägenheten när ni köpte den eller var det ni själva som köpte det? Jag föredrar också gas när jag lagar mat 🙂

 4. Hej!
  Gasspis är suveränt vi har en gashäll här i stan vanligt att man bygger kök med gashäll och sen har man en vanlig ugn istallerad på sidan om i bra arbetshöjd när man bygger nytt. Lägenheten vi bor i är byggd 2000.Ute på landet har jag en elspis som är hur gammal som helst o där lyckas vi koka över o bränna det mesta.
  Toppen att de kommer med tuben och sen installerar den likaså att få vatten leverans när det är så stora dunkar. Här i Stockholm är det mkt snö o gråkallt och halt o knöligt att ta sig fram. De med barnvagn har det inte lätt.
  Trevlig helg på dig och din familj!

 5. Hade skrivit en lång kommentar igår men så hade jag med en smiley och så försvann ju nästan hela texten…

  Jag vet att i många nya hus i Istanbul har de elspis eftersom det innebär en mindre fara vid t.ex. en möjlig jordbävning, men de flesta använder nog gasspis. Vår är en sådan automatisk som tänds med en knappvridning, skönt att slippa fumla med eld tycker jag. Annars är det långt ifrån alla här som köper gastuber separat, utan de flesta tar gasen till spisen från kombin, apparaten som värmer upp vattnet och i vissa fall även värmeelementen. Även vi har det så. Istället för att köpa gastub då den tar slut och riskera att den tar slut mitt i matlagningen (hände ofta i vår gamla lägenhet där vi inte hade kombi och alltså köpte gastub), så får vi en gasräkning varje månad som inluderar både gasen som kombin har använt för att värma upp vattnet, och gasen vi har använt till matlagning. Skulle säga att det är vanligare med kombi här än att köpa gastuber.

  1. Aha, kan det var så att du skrev från telefonen? Jag vet inte varför kommentarer “bryts” när det kommer en smiley, för det gör inte det för alla heller. Intressant att höra hur ni har det i Istanbul, det skiljer sig en hel del från hur vi har det iom att vi inte heller har centralvärme ens. Men tycker du att inomhuskänslan, att värmen stannar kvar och att det inte känns sådär kallt inomhus är som den i Sverige/Finland? Vi har förresten också sådan spis med knappvridning nu, går strömmen däremot så måste jag använda en tändare för att starta spisen. Är det samma för er? Och går strömmen hos er lite titt som tätt och blir borta i flera timmar ibland? Det händer inte JÄTTEOFTA men ett par gånger varje år, särskilt när vädret blir jättedåligt/kallt/varmt. Kram!

 6. Ja, skriver via mobilen, ska akta mig för att använda smileys hädanefter då jag kommenterar här. Haha.

  Isoleringen här är nog inte heller lika bra som i Norden, i alla fall inte i gamla hus (huset vi bor i nu är 25 år gammalt). De nyare husen är nog bättre isolerade och utrustade med dubbla fönster som inte släpper in lika mycket kyla.

  Det är inte lika vanligt med strömavbrott här, det har hänt max 10 gånger på de 10 år jag bott här, varav 2 ggr som varade i flera timmar (minns en gång för snart två år sedan då nästan hela Turkiet var utan ström i flera timmar, tror det var i mars/april.. minns du?). Minns dock att det var vanligt med många och långa strömavbrott då jag bodde i Alanya. Undrar vad det beror på?

 7. Här i Bayern är det också väldigt kalkigt vatten, inte så gott enligt mig så jag har alltid lite citron i 🙂 I kastruller, grytor, i badrummet och så använder vi lite ättika, det funkar toppen och kalken städas lätt bort!

  1. Ni har ingen vattenrenare någonstans i lägenheten, eller det kanske inte är så vanligt hos er heller? Här förekommer det men inte jättevanligt att man väljer att installera det. Jag brukar också köra på citron om och när jag dricker kranvattnet. Ättika har vi inte men jag har provat vinäger som fungerar ganska så bra. Sedan finns det starka supermedel som inte är särskilt miljövänliga som jag har använt när det verkligen har krisat sig.

Kommentera