Fint väder och hemmadag!

Igår hade vi fint väder men riktigt kalla vindar. Usch, det var inte kul att vara utomhus ens men vi tog oss mest mellan bilen och hemma, bilen och förskolan, bilen och mataffären och så vidare. De senaste dagarna har vi faktiskt inte eldat i brasan här hemma på kvällarna, det har varit tillräckligt varmt inomhus att vi inte behöver det. När vi eldar så blir det oftast väldigt varmt så det är lite svårt att få en lagom värme, det kommer mest efter ett tag när värmen har spridit sig i lägenheten. Men igår när det hade blåst så kallt ute hela dagen så tände jag brasan efter kvällens middag.

Idag däremot så har vi jättefint väder och inga kalla vindar. 19 grader står det på våran termometer i skuggan just nu kl 12.00 Jag trodde faktiskt att det var varmare än så. Adem är hemma från förskolan idag, tack och lov inte pga. sjukdom. Kadir var tvungen att ha bilen imorse och barnen tog rejäl sovmorgon så när Kadir åkte vid 8.30 så sov dem fortfarande. Och då bestämde vi att istället för att väcka barnen så låter vi dem sova och så får Adem vara hemma istället. Det är skönt att ha den friheten att kunna bestämma själv och att framför allt slippa och ringa till sin arbetsplats och anmäla vab, Visst hade det varit bra om både jag och Kadir jobbade, rent ekonomiskt, men tänk vad fantastiskt att jag faktiskt kan vara hemma med barnen när dem är så små och inte har skolplikt. Att Adem sedan får det sociala med vännerna på förskolan älskar jag också. Vi körde en testperiod förra terminen för att se om han gillade det. Det gick upp och ner för hur han kände för att bli avlämnad på förskolan. Men jag fick en känsla av att det var just lämningen som var jobbig för han, precis som det är för många barn första tiden. Och det stämde nog för denna termin har fungerat suveränt och igen, jag är så glad att han trivs och verkligen älskar att åka dit och vara där. Han utvecklas så mycket som person, sitt språk i både svenska och turkiska, det sociala etc. Men samtidigt kan jag välja, som idag att han är hemma för att inte slippa stressa på morgonen.

Ute november17

4 kommentarer

 1. Hej! Lyxigt att kunna vara hemma 🙂 hur tänker du sen när barnen blir större? Vad skulle du kunna tänka dej att arbeta med och hur ser situationen ut med jobb möjlighet och dagis/skola tider? Här är de helt hopplöst ingen skola eller dagis efter klockan 17 och de allra flesta jobbar senare än så! Elin

  1. Hejsan! Kul att du frågar om detta nu, du kommer få svar på några frågor inom kort här på bloggen. Och när du läser om det så kommer du förstå vad jag menar. Men här är det vanligt att mannen jobbar och framför allt då jobbar tiderna som är kvällar/nätter om så måste. Det är sällan att kvinnor med mindre barn jobbar så och gör hon det så har man någon släkting eller vän som tar hand och passar barnen. Just min sons förskola har öppet till 17 och det är allt från mor och farföräldrar, syskon eller vänner till familjer som hämtar barnen. För äldre barn så finns fritids och/eller läxhjälp efter skolan på vissa platser så det är jättebra om det skulle behövas. Jobbar du något och hur är arbetstiderna för dig isf? Ha det så bra! Kram Louise

 2. Hej!
  Härligt att vara hemma så länge det funkar våra killar började på förskola när de var 2,5 år vi turades om min man var hemma 8 månader vi fick anpassa oss så klart efter våra arbetsgivare och min var smidigast och mest förstående och min chef hade själv små barn.Vi gick på öppen förskola och kyrkans öppna förkola så det blev 4 halvdagar i veckan kändes lagom. Men hur är det med vab i Turkiet? finns det? ok att man kan vara hemma utan lön men hur många gånger då? likaså om man blir sjuk om barnen är sjuka åker man lätt på skiten själv eller hur har din man klarat sig från alla barnens sjukdomar? Minns småbarnsåren tuffa ur vab och egen sjukdom pga av alla deras saker man åkte på.
  Hälsningar Birgitta S

  1. Hej! Det låter som om ni har bollat ihop det bra du och din man. Bra fråga det med VAB, jag ska vara ärliga och säga att jag vet inte riktigt hur det fungerar men jag har svårt att tro att man får ut lön om man är hemma med sjuka barn. Det kan hända att man får det inom ex. kommunala jobb etc. Men jag vågar inte svara på det. Jag är ju hemma. Kadir jobbar och han håller sig väl ifrån sjukdomarna just för att han är borta hehe. Fast han blir allt sjuk då och då men jag har nog aldrig sett honom vara hemma pga. sjukdom. Ingenting som informerats på förskolan heller med 48 timmars regeln. Jag har haft hemma Adem vid feber och sånt, och jag tror nog att han är den som är hemma mest av alla barn. Eftersom jag inte jobbar så ser jag ingen anledning till att köra iväg honom när han är halvkrasslig utan jag har honom gärna hemma en extra dag för att vila upp sig.
   Det ÄR tufft med alla barnsjukdomar som smittar runt men vi kommer väl igenom det med 🙂 Ha det så bra!! Kram

Kommentera