Granatäpple!

Nu äter vi en hel del granatäpple här hemma eftersom det fortfarande är säsong med denna härliga frukt. Men den är lite svår att äta innan man har lärt sig hur man öppnar den på bästa sätt. Det första man INTE ska göra, om jag själv får bestämma, är att ta en kniv och dela den i fyra bitar som på min bild precis här under. Det gjorde jag alltid i början men då går en del av kärnorna inuti sönder och det blir mer kladdigt och svårt att få fram det vill man åt. Man KAN såklart göra det, frukten går inte sönder helt och hållet. Men personligen tycker jag att det blir svårare att skala och få fram kärnorna om man gör så.

Granatäpple
Dela den inte så här om du på ett enkelt sätt vill få ut kärnorna.

Det vi brukar göra är att skära lätt i skalet så att man kommer precis där kärnorna sitter fast. Sedan öppnar man därifrån försiktigt och kan plocka ut själva kärnorna antingen en och en eller i klungor/klasar. Man ska väl också komma ihåg att dessa kärnor lätt går sönder om man ex trampar på dem och de utger en lila-liknande färg som kan vara svår att få bort så var lite försiktiga. Jag tvättade kläderna och hängde i solen för att få bort fläckar efter att vi ätit granatäpple här hemma. Du kan också dela på granatäpplet och slå ut kärnorna men jag tycker det är lättare att ta ut dem för hand.
Visste du förresten att granatäpplet tillhör de antioxidant-rikaste frukterna, och är även fullproppat med ellaginsyra som har sjukdomsbekämpande egenskaper.

Vill man så kan man även göra juice utav granatäpple. Jag tycker det är lite surt men vi brukar bland granatäpple och apelsin, det är gott och uppfriskande. Granatäpple kan du blanda tillsammans med apelsinbitar, lite banan och en tesked chiafrön och sedan bland ihop allting tillsammans med turkisk yoghurt som ett gott mellanmål. Eller också så kan du blanda ner granatäpplekärnorna i en sallad att ha vid sidan om en god middag.

2016-10-18 12.23.372016-10-18 12.25.03 2016-10-18 12.30.21
När du har plockat bort ytterskalet från äpplet så är det bara att ta bort det vita som håller ihop kärnorna och fördela allting.  

6 kommentarer

  1. Vi blandade granatäpple, grapefrukt, mandarin och apelsin i juicen sist. Gott! Tycker oftast granatäpple är för surt, men när vi åt hemma hos dig var det gott så den var väll mer mogen.

  2. Mitt öppna-granatäpple-tips är att dela den vågrätt, alltså INTE från “skruttblomman” till grenfästet. Sen tar man en sked, håller granatäpplehalvan med kärnorna nedåt en skål och slår sen ur kärnorna med skeden typ bakifrån. Bäst är det att hålla långt ut på skeden så den liksom snärtar ut kärnorna. Man får ta i lite och slå några ggr för att de ska börja lossna och de som sitter i botten kan sitta fast rätt hårt. Det braiga är att det följer med ytterst lite vitt och man slipper gräva med skeden 🙂
    Blev denna förklaring begriplig över huvud taget? 🙂

Kommentera