Bakåtvänd bilbarnstol igen!

Esma sitter fortfarande i babyskyddet men inom kort så hoppas jag på att vi kan byta ut så att hon får stol nummer 2. I den sitter barnen säkrare och därför ska man byta ut babyskyddet när barnet klarar av det. I Sverige rekommenderar man att barn ska sitta bakåtvända upp till 5 års ålder men så länge det funkar så kan man ha dem ännu längre bakåtvända. Fungerar det inte, av olika anledningar så kan man vända dem framåt även innan 5 års ålder. Det finns ingen lag i Sverige att dem ska sitta bakåtvända, däremot en stark rekommendation.

Att hitta en bakåtvänd bilbarnstol i Turkiet är inte det lättaste. Här sitter inte alla barn i bilstol och många åker även utan bälte, barn och vuxna. När jag lämnar och hämtar Adem på förskolan så har jag nog aldrig sett något annat barn som sitter bakåtvänd i bilen. Jag har sett några bilbarnstolar, ett par 5-6 stycken ungefär. Det kan såklart vara fler. Och en del föräldrar har säkert inte sett hur vi sätter våra barn i bilen. Man har fullt upp med sitt eget liksom när man hämtar och lämnar barnen. Jag informerar gärna det jag vet och kan om någon frågar mig men jag skulle aldrig gå fram till någon, varken här i Turkiet eller i Sverige och börjar prata om bakåtvänd bilbarnstol och fördelen med det. Jag gör det som passar oss bäst och det jag framför allt tror är bäst av den kunskap jag har. Hur andra gör, tycker och tänker lägger jag mig inte i.
Här finns en lista på olika bilbarnstolar från NTF. Där kan du se vilka bilbarnstolar som är godkända och hur de kan/ska användas.

Att hitta en bakåtvänd bilbarnstol till ett bra pris anpassat efter hur grundlönen är i Turkiet är ännu svårare. Minimum lönen i Antalya region är 1300 lira i månaden och det är ungefär vad en godkänd, bakåtvänd bilbarnstol kan kosta, de flesta kostar mer och andra lite mindre. Den som vi har till Adem idag, Joie I-Anchor kostade 700 lira tror jag. Tyvärr så har just den modellen ändrats och man kan inte använda de nytillverkade stolarna med bara bilbälte och stödben. Man måste ha isofix i sin egna bil för att den ska vara godkänd som säker. Och vi har inte isofix i våran bil, just därför var denna stol så bra när vi köpte den. Adems stol som är köpt 2014 är godkänd att använda med bilbälte och stödben. Men de modeller som gjorts senare är alltså inte det. Så nu måste vi hitta en ny stol, antingen för Esma eller Adem, som passar våran bil. Och vi vet inte hur länge vi kommer ha kvar våran bil, vi har lite problem med den till och från och vill gärna byta den framöver. Den är dessutom verkligen i minsta storleken för en tvåbarns familj tycker vi. Men samtidigt rullar den (oftast) framåt och extrem lätt att parkera och komma fram med.

Därför vill jag inte köpa en ny bilbarnstol ännu ifall att den nya inte kommer passa en kommande bil. Eller om vi väljer en stol utan isofix, vilket annars är en smart funktion, eftersom vi inte har det i våran bil idag. Byter vi sedan bil, som mest troligt kommer ha isofix funktion, så vill jag gärna använda den funktionen med bilstolarna istället för bara bälte och stödben. Allra helst hade jag velat köpa en stol från Sverige också. Framför allt på grund utav priset. En bra, godkänd bilbarnstol kostar från 1500-3500 kronor. Det finns dyrare också men inom den prisklassen så har man massor att välja på. I Turkiet kostar bakåtvänd bilbarnstol runt 3000-4500 kronor och utbudet är inte alls lika stort. Jag tänkte ta med en från Sverige sist jag var där, då tar man det bara som extra bagage. Men eftersom jag reste själv med två barn, två stora väskor och dessutom en ny barnvagn så blev det för mycket för mig att kånka på en ny bilbarnstol också.

En dag förra veckan när vi hade lämnat Adem på förskolan så fick Esma sitta i hans stol istället eftersom vi skulle vidare till matbutiken och det blir lättare att plocka ut henne från den sidan. Och hon verkade tycka det var spännande att sitta i en högre stol och se ut mer.

Hur tänker ni kring bilbarnstolar och barn? Vilken modell sitter era barn i och trivs dem i dessa? Ni med barn under 5 år, åker dem fortfarande baklänges eller när vände ni?

Bakåtvänd bilbarnstol
Esma fick sitta i storebrors stol en dag. Mycket mer spännande då det finns så mycket att titta på när vi åker bil.

 

Denna video fick mig att verkligen ta reda på fakta ang. detta med att ha barnen bakåtvända länge. Jag hade ingen aning om hur illa det kunde gå om man vände för tidigt så jag är glad över att jag trillade över videon av en slump. Annars hade vi antagligen köpt en framåtvänd stol till Adem efter babyskyddet. När vi var runt i Manavgat och letade efter en bakåtvänd bilbarnstol så sa flera försäljare åt oss att man “ska” ha dem framåtvända från 13 kg, det vill säga efter babyskyddet. Tur för oss att vi visste bättre.
[iframe width=”600″ height=”480″]https://www.youtube.com/watch?v=X53VY_4nn0g[/iframe]

7 kommentarer

 1. För oss är bilsäkerhet minst sagt en het potatis. För mig är det viktigt att bebisen har en säker bilstol och att hon sitter i den vid varje körtillfälle oavsett hur kort sträckan är och för min man är det enda nödvändiga skyddet mot olyckor en positiv inställning och ett glatt humör. Vi har en chicco i-move bilbarnsstol och den är bakåtvänd och enkel att montera men har en lite konstig vinkel tycker jag så inte helt bekväm.

  1. Känner igen den där inställningen väldigt väl. “Det händer alla andra, inte oss”-typen. Jag visade min man denna video fast på turkiska. Den finns på facebook och jag har delat den där men det var nog 1-2 år sedan. Jag ska se om jag kan hitta den på turkiska där dem förklarar detta med brutna ben vs. bruten nacke. Min man förstod mer och gick då med på bakåtvänd bilbarnstol. Men han faller då och då tillbaka i dåliga vanor (och tankar) och tänker lite bos ver. Nu har han sagt att vid nästa bil och ny stol så blir det bakåtvänd OM den är lätta att plocka i och ur. Ifall vi behöver lasta bilen med varor medans Adem är på förskolan tex.
   Och på tal om förskola, även det tyckte han var ondöigt. Dagmamma-okej, för det känner vi en släktings syster som är. Men efter lite om och men, och att Adems kusin skulle börja så gick det att vända på den tanken med. Så det går att lära gamla hundar sitta. Iaf ibland hehe. 🙂 Stå på dig och så länge du sköter vilken stol ni ska köpa så kanske han går med på det. Bara han slipper tänka på det.

 2. Hej! Och grattis till affär köpet!
  Här i Italien (Rom) har de flesta en bilbarnstol (dock framåtvänd) men ingen använder den. Många åker utan stol och utan bälte,både vuxna och barn. Du har rätt i att man inte har nån anledning att blanda sej i hur andra gör men när ens egna barn ska åka nånstans med nån annan så blir de knivigt. Varje gång Myriam ska nånstans med en kompis blir de svårt för dens föräldrar att förstå varför hon inte får åka utan stol. Hur gör ni när barnen åker med släktingar? Respekterar dom era “stol regler”? Känner du att du får försvara dej? Ha de bra! Elin

  1. Åh det där är så svårt. Nu har vi inte åkt med någon släkting eller annan bil än våran egna på över ett år (tack och lov) för nej, ingen har någon stol. Vi har åkt 3-4 gånger där jag inte har haft möjlighet att sätta in bilbarnstolen, en bil hade inte ens bilbälte på den platsen så det fanns inget val. Och fy så illa det kändes. Men förhoppningsvis kommer vi bara åka i våran bil fram tills att barnen är 135 cm och kan sitta utan stol. Jag är så glad över att jag har körkort, bland annat för att jag kan ta mig från plats a-b själv. Det är jättesvårt detta med att försöka förklara VARFÖR vi har bilbarnstol. Dels för att jag inte kan alla ord på turkiska så min man får förklara och han säger något “lätt och enkelt” som inte alls är särskilt övertygande. Det är lite inställningen “det händer inte oss” här. Och sen Adem var, jag tror 1.5 år, så var jag också ovetandes hur viktigt det faktiskt är med bakåtvänd stol. Hur är det hos er? Åker hela familjer på moppeder också, sådär 2 barn och 2 vuxna utan hjälm? Så är det här nämligen. Kram

 3. För oss är säkerheten i bilen väldigt viktig och vi vill även ha alla 3 barn i baksätet vilket inte var det lättaste eftersom alla 3 behöver bilbarnstol. Det hade underlättat om en hade behövt bara bilkudde, men vi lyckades få till det trots allt. Vår bil är ganska rymlig visade det sig.

  Våra barn är i åldrarna 4 år, 2 år och yngsta är 2 månader. Äldsta har åkt bakåtvänt till 4 års åldern sen vände vi honom för han är så åksjuk och har inte klarat av att åka så mycket. Medicinen som han fått har gjort att han inte varit sig själv och varit väldigt låg resten av dagen så vi gillade inte alls att ge honom den. Hade han inte varit så åksjuk så hade han fått åka bakåt ett år till i alla fall. Men de andra två åker bakåtvänd fortfarande. Äldsta åker i en britax adventure, mellersta i en britax multi-tech II och yngsta i en acta graco logico s (med bas). Vår bil har inte heller isofix, men det är något vi önskar till vår kommande bil när det är dags för byte. Vi är nöjd med alla våra bilbarnstolar, men mellersta och yngstas är ganska så breda på gott och ont. De tar ju mycket plats, men barnen får ju mycket plats att sitta i också 🙂

  1. Vad kul att läsa och jag förstår att ni inte vill medicinera sonen för åksjuka om han blir så dålig, eller vad man ska säga, efteråt. Till 4 års ålder är ändå länge och jag ropar Hurra för det hehe. Spänner ni stolarna med spännband då? Britax Adventur är för framåtvänd då eller? Eller är den för både bak och framåt vänd.

   Tack för att du delar med dig av era erfarenheter. Man lär sig så otroligt mycket bara genom att höra hur andra gör.
   Ha det så bra!!

 4. Ja men precis, Britax Adventur är bara för framtänderna och spänns bara med bilens egna bälte, medans Britax multi-tech II spänns med bilens bälte samt 2 sånna där förankringsband. Britax multi-tech II är både en bakåt och framåtvänd stol, men vi tycker att den var för tung och klumpig för att vi skulle vilja ha den som framåtand.

Kommentera